Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2015
  Verslagen 2014
  Verslagen 2013
  Verslagen 2012
      Lenterit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2011
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Oranjerit 2012
 

uitzetters:    Ruud van Stijn en Arie Plugge uit Wijk bij Duurstede
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
22 april 2012

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit  Uitleg
       
 Situatieschets opdracht 4-6  Situatieschets opdracht 21-23


Met een grote dosis enthousiasme zijn we weer naar de Achterveldse Moespot getogen om daar als het ware de intellectuele strijd aan te gaan met de uitzetters. Maar daar doe je het ook voor. "Wat hebben de uitzetters bedacht en zijn wij als deelnemers, die in een kort tijdsbestek moeten beslissen over vraagstukken, waar de uitzetters langer over hebben kunnen nadenken, net zo slim en kunnen we alles wel vinden?"

Enthousiast en met een stevige hagel- en regenbui van start. "Nou Henk (bestuurder), ik denk dat jij vandaag aan de beurt bent om eruit te gaan…."

1. "Ruurd Visserstraat" R
Negen van de tien keer vertrekken we door vanuit De Moespot links te gaan, dus we werden al direct op scherp gezet. En het zelfgemaakte straatnaambord was geheel onderstreept, dus naar R.
 

 


4 Na Prins Bernhard weg L
De kans is groot, dat bij een Oranjerit het koningshuis voorbij komt en dat was inderdaad zo. Dan is het handig om een lijstje met foto’s bij de hand te hebben, waarop we konden controleren of het inderdaad Prins Bernhard was uit het gezin Vollenhoven. Dat was geen broer maar "Bernhard himself". Tip voor de C-klassers is dus: als je een Oranjerit rijdt, dan via internet gaan surfen of je een overzicht kunt vinden met namen en foto’s van leden van de Oranje familie. En die dan uitprinten en meenemen natuurlijk.

6 "Grote Fliertweg" R
Bij een driehoekje aangekomen altijd zoveel mogelijk rechtdoor rijden en niet denken "de doorgaande route loopt zus en zo en dat dan maar volgen". Nee, altijd zoveel mogelijk rechtdoor.
Bij het driehoekje aangekomen was de rechter weg eigenlijk rechtdoor. Dus daar voer je ook geen opdracht uit. Doorrijden en op het einde van het driehoekje via het zelf gemaakte straatnaambord naar R. We dachten toen "dat gaat lekker". We denken dat we de uitzetters aanvoelen.
 


8 "PGEM", koninklijke familie en Koninklijk Huis
Het was jammer dat we van de tekst "PGEM" een probleem moesten maken over de al dan niet leesbaarheid, met name omdat het daar niet om ging. We vonden eigenlijk dat het niet leesbaar was, maar dachten "in de geest van de uitzetter te rijden" om het tóch maar te nemen. Dat klopte ook inderdaad.
En waar Amalia in de "bij-positie" stond t.o.v. prinses Máxima en vervolgens naar echtgenoot Willem-Alexander getogen en daar naar L. Uiteindelijk goed gegokt met "PGEM". Met de eerste tien opdrachten ging het aardig goed, foutloos nog. Maar dat duurde niet lang meer.
 

 


11 Bloeiwijze van lentebloem

Hier kregen we de eerste 30 strafpunten aan onze broek. Een bloeiwijze gaf aan volgens "de boeken" dat bloemen op enigerlei wijze bij elkaar gehouden moesten worden. Dit waren losstaande bloemen, zónder enig verband ertussen en dus rechtdoor. Jammer dan, want de uitzetter had een andere definitie gehanteerd.

15 RC "N" en vier vlaggenmasten, voor zeven vlaggenmasten
Eerst wikken en wegen of het vlaggemasten of vlaggenmasten zijn. De bij een Groot Dictee van de Nederlandse Taal toegelichte regel dat als het voorste deel van het zelfstandig naamwoord zonder "n" niet bestaat, moet het mét "n" geschreven worden, ging ook hier op. Vergelijk maar goedemorgen en vlaggenmasten. "Goede" is een woord maar "vlagge" niet.
Bij het puzzelen moet je soms stapvoets rijden en dat was ook hier heel nuttig. De eerste keer maar drie vlaggenmasten gezien en bij de tweede keer zagen we het gele vlaggetje in de tuin op een heuse vlaggenmast (van 15 cm hoog). We hadden er inmiddels een goed gevoel bij, dat we de denkwijze van de uitzetter aardig aanvoelden. De gok met "PGEM" hadden we op de koop toe genomen.
 

     

 
18 VRW oversteken
Een genummerde opdracht moet tot een verandering van rijrichting leiden. Dus op zoek naar de opvanger / RC dan maar. Dan kom je op een rotonde bij het Van der Valk Hotel, ook al was het maar een kleine rotonde. Rondrijdend werden we beloond met de RC. Het nadenken óver en het zoeken náár een nummerbord van een voertuig van het Koninklijk Huis konden we daardoor overslaan.
 


21 "Klepelhoek" R

Straat met naam R betekent, dat een straatnaam voorwaarts leesbaar moet zijn. Deze mag derhalve niet achterwaarts staan bij de "ingang" van de weg. Dat houdt wel in, dat als je komt aanrijden en dan is de tekst in voorwaartse richting leesbaar, dan kan de tekst bij de ingang van de weg alsnog achterwaarts staan, omdat dit bij het begin van de betreffende weg beoordeeld moet worden. Dat lijkt een onderwerp om eens met een tekening te laten zien bij de door mij verzorgde uitleg na afloop van een rit. Hier was het in ieder geval in voorwaartse richting leesbaar, dus geen probleem.

22 Na naam van gemeente waar in 2012 Koninginnedag wordt gevierd………
Rheden en Veenendael waren niet juist, Rhenen wel en dat stond op het volgende bord.
 

 

 


23 Na RC "S" aanhoudend na koningin weg L (A/B-klasse)

Wat hebben we veel koninginnen!! Een bijennest kent natuurlijk een koningin naast Beatrix en Elisabeth. Als je dat zes of zeven keer moet beoordelen, dan is er natuurlijk een risico, dat het fout gaat en dat is dan ook prompt gebeurd. Wéér 30 aan onze broek!
We hadden een situatietekening gemaakt om niet twee keer dezelfde weg als oriëntatiepunt te nemen, maar bij een twijfelgeval "wel of geen koningin" gokten we verkeerd. Jammer voor alle moeite, maar wel leuk om te doen.
Later bleek deze opdracht te vervallen doordat een weg door de uitzetters abusievelijk twee keer als oriënteringspunt was genomen. De hele combinatie is vervallen, een gelukje voor ons.

23 Na koningin en koningin, voor koningin weg L (C-klasse)
Waar wij de tekening als koningin beoordeelden, konden ook de C-klassers dat doen. Niet teveel vertrouwen geven aan die uitzetters!!! Dat kost strafpunten!

32 Aanduiding van de datum van vandaag
De uitzetters waren wel aardig en tolerant voor de deelnemers, want er was een klok aangegeven met Arabische cijfers. Daarmee werd de opdracht een stuk gemakkelijker. Je moest alleen even de klok met Arabische cijfers erop zien. Je moet het als uitzetters maar weten, maar internet biedt natuurlijk veel soelaas.
 


37 Na uivernest
Ja, de Uiver was een beroemd vliegtuig uit de jaren '30, maar het woordenboek bracht uitkomst: uiver is een Betuws dialect voor een ooievaar. Komen de uitzetters daar vandaan? Het ooievaarsnest stond prominent in het weiland, kon eigenlijk niet missen. Later bleek dat in de weg een hek stond en dat wordt geacht gesloten te zijn. De RC is geneutraliseerd.

38 Na schaap, koe en haan
Grote borden, alles aanwezig, een haan op het dak: zou er nog meer achter zitten? Nee, dus maar gewoon uitgevoerd.
 


40 Na brug, P en mascotte van het EK
In artikel 7 van het Puzzelreglement Midden Nederland staat welke afkortingen in de routebeschrijving gebuikt mogen worden. Al het andere dus niet accepteren, ook niet TV, WK en dus ook niet EK, al weten we allemaal wat het betekent. Zijn we voor onze lol bezig en moeten we ons nóg aan regels houden. Als we dat doen, scheelt dat in ieder geval strafpunten.
 


41 Na kabouteropvang

Uitzetters halen van alles uit de kast om je in de val te laten lopen. Ja, een paddenstoel. Nou, we doen niet aan sprookjes en zeker niet in een puzzelrit. Dus doorrijden en dan loop je in de RC E.

45 Gemeentewapen met 6 Franse lelies
Je voelt het al aankomen wat de bedoeling is. De voorzitter kent natuurlijk als Scherpenzeler – of noem je dat anders – wel het wapen van Scherpenzeel. Maar als dat op het gemeentehuis staat, dan kan het natuurlijk niet missen. In dat wapen zitten al zes lelies, dus je moest nog zes lelies extra hebben. Net als "na Sinterklaas met baard": zonder baard is het geen Sinterklaas, dus die moet nog een extra baard bij zich dragen.

49 Na oranje tenue
Als alleen het shirt oranje is, is het natuurlijk geen oranje tenue. Net als een rode auto: een foto van een rode auto met zwarte banden is natuurlijk geen rode auto.
 

 


51 Na twee leeuwen op een muurtje

Je moet bij puzzelritten zo goed zoeken, want uitzetters verstoppen vaak zaken. Nu was dat hier niet nodig. De leeuwen zaten op twee muurtjes, dus niet goed zou je zeggen, maar onder iedere leeuw zat ook een schild en ook dáárop stond weer een leeuwtje, dus twee leeuwen op één muurtje.

52 37 Franse lelies tussen een stel dennenappels
Het is nogal eens gokken als je een opdracht krijgt: wat zouden de uitzetters bedoelen? / wat is de val? / welke zijn de mogelijkheden om uit te voeren? Dan gok je wel eens mis. Zo ook hier. We konden ons niet voorstellen dat het "gewoon" een kwestie van tellen was en hebben toen ook gedacht aan de Franse lelies: hoezo Frans? Maar die gedachte kostte wel 30 strafpunten.
 


53 Na wilgentenen heg, lange vingers en tenen
Chauffeur Henk heeft een tuin en wist precies te vertellen wat een wilgentenen heg was. Met die lange vingers en tenen zat het wel goed, leuke tekening trouwens dus de opdracht uitgevoerd door vóór het driehoekje naar links te gaan.
 


54 Na oranjebitter
De uitzetters wilden niet dat we ons verveelden: zes opdrachten achter elkaar met een val. Maar een glas met een drankje met een oranje kleurtje hoeft natuurlijk geen oranjebitter te zijn. Dan zou het erop moeten staan en zelfs dán is het nog niet goed. Alleen een afgesloten flesje met een etiket "oranjebitter" zou door ons geaccepteerd worden. Rechtdoor dus maar
 


55 Na viaduct, kroon, halsketting, diadeem en kraal
Zo'n opdracht vraagt natuurlijk om voor algemene woorden maar even het woordenboek erbij te nemen. Als je dat dan niet doet door het zien van foto's van lieftallige dames van het Koninklijk Huis, word je meteen bestraft. De kroon in de boom hadden we niet meegeteld, begonnen dus later te tellen en dan heb je niet alle oriënteringspunten gehad. Dus een foute letter O noteren om het driehoekje heen.

56 Na "BALGEN", "LAM", verkeersbord overstekend vee
Een tip voor de C-klasse: naast een woordenboek ook een boekje aanvragen bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Krijg je ook nog iets terug van je belastinggeld en het scheelt strafpunten bij puzzelritten, want in dat boekje stond als betekenis van het verkeersbord "Vee" en niet "overstekend vee". Ofwel doorrijden naar de goede opvanger.
 


59 Eerste koning van Holland

Je hebt de Nederlanden en Holland: graven in je geschiedenisgeheugen en dan kom je tot de koning van Holland: Lodewijk Napoleon.

Tot zover hadden we vier fouten gemaakt, blijkt bij het doornemen van de uitleg. Maar toen kwam het: de volgende vier vallen allemaal fout gedaan.

63 Datum waarop Pasen op zijn vroegst kan vallen
We hebben de "gokkast" weer eens gebruikt: was het 21 of 22 maart? Wij gokten precies verkeerd met 21 maart: dat kostte wel weer 30 strafpunten.

69 P en koninklijk vervoermiddel
Ook hier een gokje. Het is wel een AA-nummer. Dan weet je nog niet of het ook als koninklijk vervoermiddel bestempeld kan worden. Wij dachten van niet, de uitzetters wel: dus weer 30 strafpunten!
 

 


70 Paleisje

Dat de vogelkooi op zich geen paleis is mag duidelijk zijn. Maar voor een vogel is het dat wel dachten wij, eigenlijk gokten wij. Maar gokken is niet een kunst die wij goed beheersen. Weer dachten de uitzetters daar immers anders over met als "beloning" weer 30 strafpunten.
 

 


71 RC en "ILLUSIE"

De S op de RC stond niet rechts bovenaan, maar links onderin, en was dus niet conform het voorbeeldenbord. Dus de RC "S" niet genoteerd.
Even de auto uit om te controleren of "IL" inderdaad op een apart stukje papier stond en dus als herstelopdracht beoordeeld moest worden. Dat was inderdaad zo, waardoor we 1e weg L gingen en ontliepen daardoor de RC Y. Maar de herstelopdracht is ook geneutraliseerd, er stond IL en niet 1L. De hele opdracht is dus uiteindelijk neutraal geworden. Al met al een illusie armer en een ervaring rijker.

72 7 vlinders en 2 koeien
Door het bordje langs de route was het niet meer nodig om de vlinders te zoeken. Dus toen naar de koeien gezocht. Was het nu een stier of een koe? Discussie over het verkeersbord: ja, je kon toch echt de "uierzak" zien. Ja, ik ben geen agrariër dus ken het officiële woord niet. Het kleine bordje zagen we ook, dus de opdracht was uitvoerbaar.
Van de controleur en nulrijder (Jannie en Henk Hazeleger) begrepen, dat tijdens de ritcontrole (2 weken voor de rit) de vlinders nog in de boom hingen, maar bij het narijden op de ritdag waren ze gevlógen en hingen er vliegers in dezelfde boom.
 

 


74 drie grassprietjes aan je rechterhand
Bij deze opdracht ging ik opzichtig mijn rechterhand bestuderen. "Waar ben je mee bezig?" zei Henk, om vervolgens te constateren dat er van alles aan mijn rechterhand zit, maar geen grassprietjes. Daarmee reden we niet langs de RC M.

77 Na brug, viersprong", H "5"  vierspong R
Let altijd op aan het eind van de rit op tekstvallen: dan heb je meer haast om alsnog op tijd te komen of het aantal tijdstrafpunten te beperken en dan maak je gauw een leesfout. Maar de vierspong was ontdekt, waardoor we de RC I ophaalden (we lieten deze wel staan…).

Finish bij gele vlag
Ondanks de waarschuwing "let op het eind, er zit altijd nog venijn in de staart" was deze goedbedoelde uitspraak van onszelf toch niet aan ons besteed. We hadden het extra geplaatste vlaggetje niet gezien, gingen stempelen en daarmee konden we de laatste 30 strafpunten bijschrijven. Lest best voor de uitzetters: dit is de val die het hoogst heeft gescoord. Alle A- en B-klassers hadden deze fout gemaakt. In de C-klasse waren er vijf equipes, die niet de laatste stempel gebruikt hadden.
 


In De Moespot teruggekomen stelde ik de vraag aan voorzitter Henk Hazeleger of de uitzetters méér ritten hadden uitgezet. Dat was inderdaad het geval. En waaróm? Om dat de heren als het ware gedurende een aantal maanden een aantal vallen in een zak hadden gestopt en die voor de Oranjerit hadden leeggeschud. Wát een hoeveelheid vállen!! Om van te smullen.

Of de beginnende C-klasser het ook zo heeft ervaren? Die vindt het al mooi als hij of zij op de route kan blijven. Daarom is het te overwegen om het aantal puzzelvallen voor de C-klasse te beperken tot bv. 15 of maximaal 20. We moeten natuurlijk voorkomen, dat de C-klassers na één of twee keer tot de conclusie komen, dat de rittensport niet voor hen is bestemd gezien het grote aantal fouten.

In de A-klasse zijn 78 foute RC’s gescoord. Dat is 7,8 fouten gemiddelde per equipe.
Voor de B-klassers zijn totaal 124 fouten door de 12 equipes gemaakt, ofwel 10,4 per equipe gemiddeld.
De 20 C-klassers zijn 288 keer in de fout gegaan. Dat betekent gemiddeld 14,4 fouten per equipe.

Heren uitzetters, buitengewoon veel dank voor een zeer aangename middag, waarbij we als deelnemers nagenoeg continu uiterst scherp moesten zijn om niet overladen te worden met strafpunten. 33 vallen in een rit betekent ook veel materiaal maken en daarna plaatsen, weer controleren, kortom een grote hoeveelheid werk, waarvoor veel dank is verschuldigd.

Een grote verrassing was dat we uiteindelijk eerste waren geworden in de B-klasse. Eind goed, al goed.

Heren uitzetters, nogmaals bedankt.

Wim Eggenkamp.


omhoog