Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
      Lenterit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lentepuzzelrit 2016
 

uitzetters: Bertus en Henny van der Horst
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Ko Donk, Kayleigh en Pieter van Riemsdijk
datum: 13 maart 2016
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Uitleg A- B-klasse  Situatie opdr. 19-24
           
 Rit B-klasse  Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 25-34
           
 Rit C-klasse  Situatie opdr. 5-9  Situatie opdr. 37-41

2016 … Nieuw jaar met nieuwe kansen voor het puzzelrit rijden. Dit jaar een nieuwe uitdaging, we mogen het gaan opnemen tegen de cracks, we zijn immers gepromoveerd naar de A-klasse.

Het is een prachtig zonnige (bijna) lentedag en we hebben er zin in. Ook Kayleigh is in een goede stemming, wat belangrijk is voor ons team, want ze fungeert regelmatig als 'joker'. Kayleigh rijdt zo ongeveer vanaf haar 7e mee met ons team.

Enfin, we gaan maar eens beginnen. Bij aankomst hebben we al een aardige beginsituatie gespot, te weten een blauwe vlag met direct hierachter een stempelcontrole. Maar waar is de oranje vlag dan?

We gaan naar binnen voor de inschrijving en al snel daarna van start. In het aanvullend reglement vinden we een passage over van kleur wisselende vlaggen. We besluiten het in dit geval ter plaatse te beoordelen.

A. Start bij de blauwe vlag
We hebben niet direct door dat het een neutrale opdracht betreft, maar willen ieder geval niet stempelen bij de controle. Dat blijkt de juiste redenering.

A 1. Asfaltweg L
Niet meteen naar links gegaan, deze weg loopt immers over van klinkers in asfalt en de juiste controle A opgehaald.
 

Startvlag met stempel

Asfaltweg?

Begint met klinkers


AB 2. Na RC en aan boom bevestigde azijntoeter asfaltweg R
Wij googelen een eekhoorn als zijnde een azijntoeter (wie kent hem niet ), maar vinden dat die niet aan de boom hangt, maar op een plaatje aan die boom en rijden rechtdoor. De uitleg van de uitzetter blijkt anders, maar hier lopen we in ieder geval geen schade op.
 
De gehele boom is ook oriënteringspunt

Eekhoorn op bordje

Eekhoorn aan boom


A 5. Na vijfde bushaltebord asfaltweg L
AB 6. Na vooraanduiding DLW L

Tja, dit zijn nu altijd van die rotstreken van een uitzetter hè. Het lijkt wel alsof hij het expres doet . Wij gaan lekker naar L, beoordelen daar wel de DLW met het handmatige onderbord als nog steeds een weg waar we niet in moeten, maar zien totaal over het hoofd dat deze weg hierdoor doorloopt in een klinkerweg en de opdracht zelf dus niet uitvoerbaar is. Eerste scheur in de broek, 30 points. Zie situatietekening
 
Door de DLW is dit geen asfaltweg

De asfaltweg gaat over in een klinkerweg

Het blijft ondanks het onderbord een DLW


AB 8. Na acht en drie logo's van automerken R
Bij het bordje met de 3 auto-logo's aangekomen, debatteren we wat over het logo van de Opel dat 180 graden is gedraaid, misschien zelfs gespiegeld. Daarmee blijft het onzes inziens nog immer een goed logo, maar als we het Ferrari logo aan de muur zien, is die twijfel eigenlijk wel weg. Dus naar R. Zie situatietekening
 
Overzicht met logo's

Is het logo van Opel wel goed?

Gelukkig ook nog een logo van Ferrari aanwezig


11. Na puntpieper R (VADNA)
Hmmm, aan dit soort opdrachten hebben we een broertje dood. Het is een beetje een kwestie van ja of nee. Internet zet je nog op een spoor van een Jalonstok met een metalen punt, maar dat is meer het bedrijf dat toevallig Pieper heet. Dan zijn er nog regelmatig woorden die niet in het basiswoordenboek of op internet staan en die dan later alsnog blijken te bestaan. Dit keer gegokt, nog geeneens op de puntenslijper, maar gewoon fout, 30 puntjes rijker.
 
Een puntenslijper op een groot bord

Een file op een groot bord

File op de A9, maar het bord is een A4


13. Na file op A4 R
We zoeken er in ieder geval één op het juiste formaat, de A4 zelf is een afkorting als je het als snelweg zou interpreteren. Maar hij paste netjes.

AB 20. "Jan Luijtenweg" R
Een prachtige foto van een gezellige deelnemer die tijdens de jaarvergadering ook al een bijzondere rol in het verslag van Paddy had gekregen. Wij dachten dat de weg sowieso 2 namen zou hebben door de plaatsing van het bordje, maar achteraf bleek de foto de boosdoener. Kwamen we ietwat goed weg. Zie situatietekening
 

Straatnaambord (wit met zwarte letters)?

TVTAS?

Modificatie


22. Voor de betekenis van TVTAS R (afkorting is toegestaan)
We zagen op het bordje meteen al dat Tesel 'vout' stond, dus we konden daar de opdracht niet uitvoeren. Nadat we het rondje hadden gereden, kwamen we uit de zijstraat waar we anders bij uitvoering in waren gegaan. Daar stond een opvanger met een aparte tekst dat vanaf dat punt de 'S' op materiaal van de uitzetter moest worden gelezen als een 'X'. Maar dan nog was de opdracht op zich niet uitvoerbaar, want dan veranderde in meer woorden met een 'S' in een 'X'. Dus door naar de opvanger 5. Zie situatietekening

AB 27. Asfaltweg L
AB 28. Voor kijkwijzer symbool R (vraagstelling is juist)
AB 29. Viersprong R

Bij de ogenschijnlijk simpele opdracht 27 gingen we eigenlijk compleet de mist in. Wij vonden de asfaltweg namelijk geen asfaltweg maar een gecombineerde weg met een klinkerweg, dus reden we het rondje rechtsom, maar vonden daar geen opvanger. Wel alsnog een asfaltweg L maar het leverde allemaal niets op. We kwamen er niet uit en zijn toen doorgegaan met 30 extra strafpunten en de hersteller AL, daarmee opdracht 28 negerend. Zie situatietekening
 

Kijkwijzer symbolen

De S die X was

Ritssluiting


30. Na ritssluiting en stempelcontrole R

We hadden nog goed door dat de 'S' nog steeds een 'X' was, dus noteerden we niet de routecontrole 'S', maar de 'X'. Ook zagen we een loshangende ritssluiting. Echter, Bertus en Henny zijn natuurlijk meesters van de afleiding, dus we hebben in het geheel de ritssluiting op het bord bij een bedrijf gemist. Beetje een jammerfoutje, 30 points added. Zie situatietekening
 
Ritssluiting

Stempelcontrole

Losse ritssluiting

 
Extra opdracht?

RC T met modificatie

Alles weer normaal


AB 31. Na logo van Staatsbosbeheer L
Hier net voor kwam de verlossende tekst van de 'S' weer de 'S' en precies op het punt waar we hem hadden verwacht, wat ons steunde in onze beleving dat we dit gedeelte van de val goed hadden geïnterpreteerd. Kayleigh checkte voor de zekerheid even de tekst op het bordje van Staatsbosbeheer, hier mochten wij niet in, dus gedwongen naar R. Daar de letter U gehaald en na het rondje kwamen we weer langs hetzelfde bord en nu konden we wel naar links na eerst gedwongen naar links te zijn gegaan. Daar stond routecontrole R. Vervolgens moesten we nog een rondje rijden om uiteindelijk via de T en nogmaals de U en de 6 eruit te komen. Assignment completed . Zie situatietekening
 
Bord van Staatsbosbeheer

Logo van Staatsbosbeheer

Verboden voor auto's


AB 39. Voor vlag R
Tja, hier tuinen we dan weer met boter en suiker in. Hij leek wel verdacht makkelijk, maar we hadden eigenlijk niet het idee dat we hem anders hadden kunnen oplossen. 30 points added. Zie situatietekening
 
Voor vlag R, laatste mogelijkheid is na het ommetje

Mooie groene vlag

Dagobert Duck


AB 43. Na kapitaal eenrichtingsweg L (MUG)
Geen probleem met de mooie X die in het midden van het plaatje van onze 'straatarme' Dagobert Duck stond, gewoon linksaf.

49. Voor "MARCHANDWEG" "Doodlopendeweg" R
Hoe we ook redeneerden, deze opdracht werd sowieso niet uitvoerbaar, wel 3 redenen voor op te noemen, waaronder een spatie in het bijgeplaatste bordje 'Doodlopende weg'.
 

Straatnaamborden?

Straatnaambord

Straatnaambord?


51. Asfaltweg L
Bijgeplaatst bordje? Totaal niet gezien, geen idee waar deze stond. Zal wel blijken uit de foto van Henk . Wel weer 30 puntjes erbij da's een beetje minder (of meer eigenlijk).
 
Miniatuur verkeersbordje

Miniatuur verkeersbordje

Naam van een liedje


52. Na naam van een versje van Annie M.G. Schmidt asfaltweg L (VADNA)
Pieter en Kayleigh hebben het hele bordje niet gezien, Ko wel, Dikkertje Dap zal we kloppen, blijft echter een foutief gebruik van een afkorting, dus boeit het bordje niet zo heel erg en dus rechtdoor naar de juiste opvanger.

57. Na lentebode R (MUG)
Daar is tie weer, onze gevleugelde vriend, de zwaluw. Gewoon naar R.
 

Zwaluw

Stempelcontrole

Struisvogel


AB 59. Na pluimvee R (MUG)
Een struisvogel vinden wij prima als pluimvee, wederom gewoon naar R.

AB 66. Voor verkeersbord en RC R (MUG)
Beetje een jammer situatie in deze: we hadden door dat het bord niet klopte als 'soepbord', dus dat we rechtdoor mochten rijden. Ook zagen we de hersteller 1L, helaas waren we vergeten dat we enkel de officiële wegen moesten blijven berijden en lieten we ons verleiden tot een geheel verkeerde uitvoering van 1L en kwamen hierdoor enkel de M tegen. Wel als geheel blijven opletten, hè team, nogmaals 30 punten aan onze broek.
 

Verkeersbord?

Herstelopdracht

Hongaarse peper


69. Na brug en wortel en Hongaarse peper L

Hier dachten we een volgorde-probleem te ontdekken, eerst de Hongaarse peper en hierna de wortel. De uitzetter dacht hier echter anders over.

72. Na "NARCIS", spatie en "TULP" R (MUG) (VADNA)
Dit was een beetje een 'Mazzeltoff' opdracht, je moet af en toe een beetje vertrouwen hebben in de uitzetters dat ze je niet te allen tijde willen neppen natuurlijk. We konden er niet goed de vinger op leggen wat de spatie kon zijn, maar gingen toch maar voor de gevoelsgok. Immers 50% kans dat hij goed uitpakt, toch? Zo ook nu en weer wat geleerd over een spatie . Pakken we toch weer even mee op deze zonnige zondagmiddag.
 

Spatie in de notenbalk

Spatie in de notenbalk

De Waal?

 
De Waal?

Gemeente Leusden

Een waal


73. Na waal, "GEMEENTE LEUSDEN" en "51" asfaltweg R

Ook hier enigszins gelukkig 'gevaren', altijd handig met de Waal in de buurt, maar die zochten we natuurlijk niet. Of toch wel? Dat er een steen achter lag, die de gezochte waal bleek te zijn, hadden wij natuurlijk prima door, of toch niet? Enfin, we kwamen er mee weg.

A 79. Voor "RENT1NCKSTRAAT" R
Gezien dat er een 1 in stond, dus rechtdoor, dan niet stempelen (vonden wij), hij was immers nog steeds blauw, want de eerste keer dat we er langs kwamen was een neutrale opdracht. Moest uiteindelijk toch als oranje worden gezien. Maakt eigenlijk allemaal niet zo heel veel uit, want we trapten in het laatste valletje, dat we dachten dat we voor de 2e keer bij RC 'A', kwamen. Echter de uitzetter had het onderbord veranderd (zagen we wel), maar daarmee was het dan de eerste keer en dat hadden we niet zo beoordeeld. Dus op het eind nog een tikkie, jammer.
 

De startvlag is nu oranje geworden volgens het aanvullend reglement

RC "A" aan het begin van de rit

RC "A" aan het einde van de rit


Tenslotte:
Met een tijdstraf van 23 minuten hadden wij, voor ons doen, het geheel snel gereden, er zaten toch aardig wat vallen in. Resulterend in een verdienstelijke 3e plaats waar we zeer tevreden over waren.

Bertus en Henny: wederom bedankt voor deze mooie en leuke rit. Tot een volgende keer!

Ko Donk, Kayleigh en Pieter van Riemsdijk.

 

Verslag aanvullende punten C-klasse

2. Na aan boom bevestigde azijntoeter (cryptisch) asfaltweg R
Een cryptische puzzel om te beginnen. Azijn = eek en toeter = hoorn. Dus op zoek naar een aan boom bevestigde eekhoorn. Er staat er één voor de boom, maar er is ook een eekhoorn aan de boom bevestigd. Dus daarna asfaltweg rechts.
 
Let op, twee eekhoorns

Deze eekhoorn staat voor de boom

Deze eekhoorn is aan de boom bevestigd


20. Voor postzegel R

Een gezicht wordt ook wel een postzegel genoemd. Op het bord Jan Luijtenweg staat een foto, dus opdracht uitvoeren. Zie situatietekening
 
Een vreemd straatnaambord met daarop een foto

Maar wel een gezicht en dat is een postzegel

Een bord van Staatsbosbeheer


31. Voor logo van Staatbosbeheer R
32. Einde weg L

Opletten voor de navigator: er staat Staatbosbeheer in plaats van Staatsbosbeheer. Nu rechtdoor? Nee, op het bord dat u niet rechtdoor mag met de auto / motor. Zie situatietekening
 
Met het logo van Staatsbosbeheer

Geen toegang voor gemotoriseerd verkeer

Een fraaie groene vlag


39. Na vlag en hij en zij R (MUG)

Na de groene vlag staat een plaatje met Gerard Joling en Gordon erop. Gerard is de hij en Gorden heeft een zij. Zie situatietekening
 
Gordon en Gerard Joling

Dagobert Duck

Een hoofdletter is een kapitaal


43. Na kapitaal eenrichtingsweg L
Een kapitaal is ook een hoofdletter. Deze zijn er voldoende, bijvoorbeeld op de straatnaamborden en de X op het plaatje.

59. Na pluimvee asfaltweg R
Zowel de haan op de luifel als de struisvogel op de afbeelding behoren tot het pluimvee.
 

Mooie haan op bedrijf langs de route

Struisvogel

Marktkraam


66. Voor winkel en RC R

Is een marktkraam een winkel? Nee, maar een winkel is ook een hoek en die zijn er voldoende.
 

Verslag aanvullende punten C-klasse: Jannie Hazeleger.

Verslag AB-klasse: Ko Donk, Kayleigh en Pieter van Riemsdijk.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter