Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Koningsrit 2016
 

uitzetters: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Henk en Mieke van Twillert
datum: 17 april 2016
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Uitleg  Situatie opdr. 24
           
 Rit B-klasse  Situatie opdr. 7  Situatie opdr. 29
           
 Rit C-klasse  Situatie opdr. 19  Situatie opdr. A53

Dit keer een ritverslag van de B-klasse van Henk en Mieke van Twillert uit Baarn.

Eerst even iets over onszelf. Wij hebben september vorig jaar de rittensport weer opgepakt. De laatste keer daarvoor was rond het jaar 1980! We reden in die tijd voornamelijk routebeschrijvingsritten. Wim Eggenkamp kennen we nog uit die tijd. Hij is nog steeds zo fanatiek als toen! Toen Mieke in verwachting was van onze eerste dochter werd ze tijdens het rijden kotsmisselijk en zijn we ermee gestopt. Daarna zijn er nog vier kinderen gekomen. Inmiddels zijn ze allemaal uitgevlogen en vonden we het een goed moment om weer ritten te gaan rijden. Puzzelritten rijden volgens een reglement was nieuw voor ons.

En dan nu het verslag van de B-klasse. Na ons niet te willen missen kerkbezoek van de evangelie gemeente in Baarn zijn we meteen doorgereden naar Achterveld. Lunch had Mieke van tevoren klaargemaakt. Ik (Henk) vertrouw vandaag volledig op mijn vrouw Mieke. Die weet alles over het Koninklijk Huis. Ik kan Alexander en MŠxima nog uit elkaar houden, maar daarna houdt het op. Bij aankomst in de Jan van Arkelweg werden we onthaald door allemaal pijlen die aangaven waar de ingang is van de puzzelrit. Henk en Jannie kennende moet je dan meteen op je hoede zijn! Na ons te hebben ingeschreven en de uitslag van de puzzel uit het clubblad te hebben ingeleverd, zijn we meteen vertrokken.

AB 2. na drielettergrepig woord, tweelettergrepig woord en eenlettergrepig woord L (MUG)
We dachten de val door te hebben door achtereenvolgens 'puzzelrit', 'koning' en de RC 'U' als oriŽnteringspunten te gebruiken. Helaas hadden we ons bij het doorlezen van de aanvullingen op het reglement bij punt e (tegen de rijrichting in wijzende pijlen dienen als niet aanwezig te worden beschouwd) niet gerealiseerd dat het niet alleen betrekking heeft op ritpijlen. Onze eerste 30 strafpunten zijn binnen.
 

De pijl wijst tegen de rijrichting in (aanvullend reglement)

Het eerste drielettergrepig woord

Eenlettergrepig woord


3. na 1e regel van het Nederlandse volkslied asfaltweg R
Deze val hadden we meteen door. 'Een Prinse van Oranje' was de 1e regel die we tegenkwamen van het Nederlands Volkslied. Hoeft niet de 1e regel te zijn van het volkslied.
 
De eerste regel langs de route

Deze regel hadden we niet meer nodig

Eenrichtingsweg


AB 7. na eenrichtingsweg, voor weg aanhoudend weg L
Een ouderwetse routebeschrijvingsopdracht! Daar houden we van! De ťťnrichtingsweg en de 'voor' weg zijn beiden ook oriŽnteringspunt. Goed in de gaten houden bij het aanhoudend weg L. Hebben we goed gedaan. Zie situatieschets.

8. na Alexia, situatieschets en ezel R (MUG)
Hier hebben we te ver doorgedacht. We zagen de val, maar vonden dat de ezel door het schilderij niet volledig zichtbaar was. Dit mede ingegeven door aanvulling c van het aanvullend reglement waarbij voor leden van de Koninklijke familie geldt dat alleen het gezicht voldoende is. Voor niet leden van de Koninklijke familie, zoals een ezel, moet dan wel de volledige afbeelding aanwezig zijn. Helaas, de uitzetters hebben dat niet zo bedoeld. Onze volgende 30 strafpunten.
 

Alexia

Situatieschets

Willem II op een schildersezel


AB 11. voor 2 oranje vlaggen R (MUG)
Ja, Henk en Jannie, de twee oranje vlaggen in de verte trokken meteen de aandacht. De vlag bij de RC was ook oranje, maar de afgebeelde vlag bij de RC bevatte een kroon en was doordoor niet geheel oranje. Maar bij de vlag van de RC was ook ťťn van de twee oranje vlaggen zichtbaar. Dus voor de vlag van de RC naar R.
 
4 vlaggen

2 vlaggen

De vlag is niet geheel oranje

 
2 vlaggen

Deze weg heet Simpelweg?

Geen juist straatnaambord, maar je hebt alleen de tekst nodig

 
De Eenvoudigweg heeft twee namen (ook Simpelweg)

Straatnaambord

Straatnaambord


AB 14. na "SIMPELWEG" en "Eenvoudigweg" gewoonweg R
Deze opdracht hebben we ter plekke gewoon uitgevoerd door gewoonweg R te gaan. Toen ik de uitleg las, snapte ik meteen wat er aan de hand was. De rondlopende weg heette aan de ene kant 'Eenvoudigweg' en bij de uitgang verderop 'Gewoonweg'. Ik moet eerlijk toegeven dat ik op dat moment een beetje geÔrriteerd was door al die deelnemers die voor mij in de rij stonden, waardoor je het geheel niet goed kan overzien en te snel handelt. Mijn vrouw weet mij dan gelukkig weer te kalmeren. Ik lijk wat dat betreft erg veel op Wim! Die heeft zijn Ans om hem te kalmeren!

16. na 2e Willem R (MUG)
Volgens de aanvulling op het reglement moeten voornamen leden zijn van de Koninklijke familie of staatshoofden. Een voetbalclub valt daar volgens ons niet onder. Opdracht niet uitvoeren dus.
 

2 borden

Willem I

De vlag van Willem II (voetbalclub)


17. na wassenaar asfaltweg R (MUG)
We hebben de wassende manen niet gezien in het wapen van Wassenaar. Wel Willem-Alexander en Maxima die beiden inwoners zijn van Wassenaar. Mazzel!
 
Villa Eikenhorst

Villa Eikenhorst

wassenaars in het gemeentewapen van Wassenaar


18. na "50", "56", zevenmaal "AMALIA" en kombord asfaltweg L
Dat we dit fout hebben kunnen doen, snap ik nog steeds niet. Zo langzamerhand weten we dat, als er naar een tekst wordt gezocht, die tekst alleen, niet meer en niet minder, op ťťn ondergrond moet worden aangetroffen. En hier tuimelen we er gewoon in. De zesmaal "AMALIA" staat gewoon op ťťn ondergrond.
 
6 Teksten

2 borden

Nog een tekst Amalia


Modificatie opdracht 20:
OriŽnteringspunten zijn na gebruik niet meer aanwezig.
B 20. na "M", "A", "X", "I", "M", "A" en Willem-Alexander viersprong L (MUG)

Een hele leuke opdracht. Natuurlijk weten de B-klassers dat je de letters niet in de goede volgorde tegenkomt. Nu goed onthouden welke letters je als oriŽnteringspunt hebt gebruikt en vooral welke daarvan tevens RC zijn. Want die mag je daarna niet nog eens gebruiken en/of opschrijven. Door de extra RC's 'X' en 'A' wordt het nog even extra lastig gemaakt. Hebben we goed gedaan. Zie situatieschets.
 
Mooie opstelling van borden

RC

RC


AB 24. voor vorst L
Meteen hadden we al het idee dat dit wel eens een dakvorst kon zijn. Ja hoor, voor ons stond een huis. Om ook hier zo snel mogelijk uit de drukte weg te zijn, wel het bordje met Donald Trump gezien, maar niet het onderschrift gelezen. Bedankt Henk en Jannie. Weer 30 strafpunten! Zie situatieschets.
 
RC M, vorst en Donald Trump

RC met plaatje van sneeuw

Geen vorst

 
Een dakvorst is ook een vorst

Donald Trump is geen vorst

Wel een herstelopdracht te bespeuren


26. na oranjebier asfaltweg R
Wat is een afbeelding van oranjebier? Eigenlijk vonden we dat we meer afbeeldingen zagen van waar bier inzit dan van bier zelf. Gelukkig geen strafpunten opgelopen. Zie situatieschets.
 
oranjebier?

oranjebier?

oranjebier?


27. na situatieschets bewaakt door Z.K.H. Willem-Alexander "Huigenbosch" L
Ook hier hebben we om een andere reden deze opdracht niet uitgevoerd. We vonden dat hier zo wie zo geen sprake was van 'bewaking'. Het niet zien van een ongeoorloofde afkorting zijn we eerder ingetrapt.
 
Mooi plaatje van onze vorst 4 leden van het Koninklijk Huis

B 30. na 2 leden van het Koninklijk Huis L (MUG)
B 31. 1e weg L
B 32. einde weg L

Ja, puzzelen blijft lastig. Wat is een lid van het Koninklijk huis? Zijn dat alleen de mensen zelf of ook bv hun oogleden? We hebben het laatste gegokt. Jammer, verkeerd gegokt. We waren zo bezig met opdracht 30 dat we bij het herhaald uitvoeren van opdracht 31 helemaal vergaten dat we steeds dezelfde weg insloegen. 30 strafpunten. Zie situatieschets.

33. na Beatrix en 2 kleinkinderen eenrichtingsweg R
Deze hadden we meteen door. Iedereen is wel een kleinkind van iemand. Het hoeven geen kleinkinderen van Beatrix te zijn.
 

2 plaatjes

Beatrix

Kleinkinderen


38. na situatieschets en Oranje L
Als aanhanger van het Oranjeteam in de jaren 1974 (tijdens mijn militaire dienst nog de wedstrijd Nederland – BraziliŽ bezocht in Dortmund, uitslag 2-0) en 1978 is het niet moeilijk om te weten dat we meerdere Oranjeteams hebben.
 
Het eerst passeer je Oranje (dames hockeyteam)

Het einde kombord Oranje heb je niet nodig


AB 40. na brug, brug en oranje bord "I" asfaltweg L
Dat het bordje van de RC door de zwarte 'I' niet meer oranje was, hebben we onderkend. Een uitgezaagde oranje 'I' hebben wij niet gezien. Gelukkig geen strafpunten.
 
RC

I in boom

I in boom


AB 42. "Lambalgseweg" L
Mijn ogen zijn niet meer zo scherp na bijna 62 jaar. Dat is weer het voordeel om met een jonge vrouw te zijn getrouwd van slechts 56 lentes jong! Zij zag meteen dat er geen streep onder de tekst Koningsweg stond. Dus geldt het originele straatnaambord en kan deze opdracht gewoon worden uitgevoerd.
 
Straatnaambord Lambalgseweg

Straatnaambord Koningsweg?

Oranje onderstreept mag, maar onderletterd natuurlijk niet


AB 44. na brug, Ariane en niet geasfalteerde weg L
Hier zijn we meteen op zoek gegaan naar een nietje om daarna op een asfaltweg links te gaan. Die kwamen we niet tegen dus door naar de opvanger.
 
Ariane

Keienweg

Zelfs wel twee nieten


AB 46. na Margriet en margriet L (MUG) (je mag over de parkeervakken rijden)
Wij hadden hier niet het aanvullend reglement punt e in gedachten dat voornamen betrekking moeten hebben op leden van de Koninklijke familie. Zelfs zonder dit reglement vonden wij dat je het weekblad Margriet niet als afbeelding van Margriet mag zien. Rechtdoor naar de opvanger.
 
Weekblad Margriet

Voorzien van margriet

RC met margriet


48. bij plaats waar Willem-Alexander en MŠxima in 2016 Koningsdag gaan vieren "Voskuilerdijk" L (MUG)

We hadden, zonder te hebben opgezocht waar dit jaar Willem-Alexander en Maxima Koninsdag vieren, meteen al verwacht dat we een plaatsnaam zouden aantreffen en niet de plaats zelf. Rechtdoor naar de opvanger.
 
Plaatsnamen

Plaatsnamen

Plaatsnaam


AB 49. na verkeersbord aanduidende gesloten voor motorfietsen, verkeersbord aanduidende gesloten voor voetgangers en oranje vlag asfaltweg R (MUG)
Wij hebben eerlijk gezegd helemaal niet gezien dat er iets mis was met het verkeersbord aanduidende gesloten voor voetgangers (voetganger hangt los voor het bord) en met het verkeersbord aanduidende gesloten voor motorfietsen (motor rijdt andere kant op). Het laatste bord zorgde er voor ons voor dat reglementair de recht doorgaande weg geen weg is, omdat hij niet met een motor mag worden bereden (artikel 5a van het Puzzelreglement Midden-Nederland). Dus om die reden zijn wij gedwongen rechtsaf gegaan. Weer mazzel met een dubbele val!
 
Verkeersborden?

Verkeersborden?

Gespiegeld verkeersbord

 
Dit bord mankeert ook wat aan...

De voetganger hangt voor het bord (maar dat is wel een verkeersbord)

De oranje vlag, maar daar kwam je niet aan toe


50. na koning, voor koningin asfaltweg R (MUG)
Met deze opdracht hadden wij geen probleem. De leeuw is de koning der dieren en een bijenvolk heeft een koningin. Dus opdracht kan worden uitgevoerd.
 
Een mooie leeuw, koning der dieren

Een koningin uit het bijenvolk

Paleis Soestdijk met een finishvlag op het dak


BC 55. na paleis "Rentinckstraat" R

Nu wonen wij in Baarn en kennen daardoor paleis Soestdijk heel goed. Van veraf zagen we al dat slechts het middenstuk van het paleis was afgebeeld. Dus om die reden rechtdoor gereden naar de opvanger. In het vervolg toch maar even uitstappen om het plaatje van dichtbij te bestuderen. Dan was ons misschien de gele vlag opgevallen.

Finish bij gele vlag, kaart inleveren in De Moespot
Snel mijn vrouw afgezet om nog binnen de 30 minuten straftijd te finishen en daarna de auto geparkeerd.

We hebben genoten van deze Koningsrit. Duidelijke routebeschrijving. Nergens de weg kwijtgeraakt. Zonder problemen uitgereden. We willen Henk en Jannie Hazeleger hartelijk bedanken voor deze prachtige rit!

Henk en Mieke van Twillert.

 

Verslag aanvullende punten A-klasse

Modificatie opdracht 20:
OriŽnteringspunten zijn na gebruik niet meer aanwezig.
A 20. na "M", "A", "X", "I", "M", "A" en RC R (MUG)

Na alle losse letters op zoek naar een RC. Dit is RC 7, die in het rondrijden wordt gepasseerd. Hierna naar rechts, de volgende opdrachten uitvoeren en bij het verlaten van De Glind RC 7 niet meer noteren, omdat deze als oriŽnteringspunt is gebruikt. Zie situatieschets.
 

Mooie opstelling van borden

RC

RC


A 30. na lid van het Koninklijk Huis L (MUG)
A 31. 1e weg L
A 32. einde weg L

4 leden van het Koninklijk Huis op de afbeelding. Bij het uitvoeren van opdracht 31 iedere keer een volgende weg als oriŽnteringspunt gebruiken. Zie situatieschets.
 
4 leden van het Koninklijk Huis

Gouden koets met een herstelopdracht


A 53. na brug, viersprong en vervoermiddel asfaltweg R

Het vervoermiddel is de Gouden Koets, voorzien van een omcirkelde 6, een herstelopdracht. Hiermee doorgaan en deze niet uitvoeren op de eerste viersprong, deze is in opdracht 5 al gebruikt, maar op de volgende viersprong. Zie situatieschets.

A 55. bij "JAN VAN ARKELWEG" en hartenkoning L
De hartenkoning staat onder het straatnaambord, dus volgordeprobleem. Nu wel op de juiste plek keren om te finishen bij de gele vlag op het paleis.
 

Straatnaambord Jan van Arkelweg

Hartenkoning onder straatnaambord

Paleis Soestdijk met een finishvlag op het dak

 

Verslag C-klasse

C 2. na drielettergrepig woord, tweelettergrepig woord en eenlettergrepig woord L (MUG)
Veel bordjes geplaatst voor deze opdracht, lijkt het. Eerste drielettergrepig woord is PUZZELRIT op de pijl, die wijst naar de startlocatie. Tweelettergrepig woord is koning en het eenlettergrepig woord is u, een erg kort woord.
 

Drielettergrepig woord

Tweelettergrepig woord

Eenlettergrepig woord


C 7. na ruiten en hartenkoning asfaltweg L

Op zoek naar ruitenkoning en hartenkoning? Nee, dan moet in de routebeschrijving staan: ruiten- en hartenkoning. Op zoek naar ruiten, die zijn er voldoende in de huizen. Ook de kaart hartenkoning is geplaatst, dus asfaltweg links uitvoeren. Zie situatieschets.
 
Ruiten in het huis

Kaarten

Hartenkoning en zwarte ruiten


C 11. na 2 oranje vlaggen, voor 2 oranje vlaggen R (MUG)
De vlag bij routecontrole E is door de witte kroon niet geheel oranje, dus doorrijden naar de routecontrole.
 
2 vlaggen

De vlag is niet geheel oranje

2 vlaggen


C 14. na "SIMPELWEG" en "EENVOUDIGWEG" gewoonweg R
Beide teksten zijn aanwezig, dus gewoonweg rechts uitvoeren.
 
Simpelweg

Eenvoudigweg

Mooie opstelling van borden


C 20. na "M", "A", "X", "I", "M", "A" en Willem-Alexander viersprong L (MUG)
Op zoek naar losse letters. De geplaatste letters staan niet in de juiste volgorde. Zie situatieschets.

C 24. na RC "M" en vorst asfaltweg L
Na routecontrole M staat een plaatje van Donald Trump. Dit is geen vorst. In de naam is AL los van de rest van de tekst, dus een herstelopdracht. Deze eerst uitvoeren. Zie situatieschets.
 

RC met plaatje van sneeuw

Geen vorst

Donald Trump is geen vorst

 
Wel een herstelopdracht te bespeuren

4 leden van het Koninklijk Huis


C 30. na 4 leden van het Koninklijk Huis viersprong R (MUG)
Willem-Alexander, Constantijn, Margriet en Pieter zijn lid van het Koninklijk Huis. Irene is lid van de koninklijke familie, niet van het Koninklijk Huis. Zie situatieschets.

C 40. na brug, brug en oranje RC asfaltweg L
De RC is niet oranje, er staat een zwarte I op. Deze RC wel noteren op de controlekaart.
 

RC

De keienweg mag je niet gebruiken (mondt niet uit op je route)

De zandweg mag je wel gebruiken


C 44. na brug, Ariane en weg L
De (keien)weg op het plaatje niet als oriŽnteringspunt gebruiken, wel de zandweg iets verderop.

C 46. na weekblad en margriet L (MUG) (je mag over de parkeervakken rijden)
Margriet is een weekblad en margriet is een bloem. Op het weekblad staat ook een margriet, die mag niet als oriŽnteringspunt gebruikt worden. De oriŽnteringspunten moeten geheel na elkaar komen (PMN 8.4.c.).
 

Weekblad Margriet

Met een margrietje op het blad

RC met margriet


C 49. voor verkeersbord R (MUG)

Het verkeersbord met de motor is gespiegeld. Is het andere verkeersbord dan juist? Ja, de voetganger hangt er los voor, dus er staat een verkeersbord, wit vlak met rode rand. Voor dit verkeersbord gedwongen naar rechts, omdat dit verkeersbord de doorgaande weg afsluit.
 

Gespiegeld verkeersbord

Dit bord mankeert ook wat aan...

De voetganger hangt voor het bord (maar dat is wel een verkeersbord)

 

Verslag aanvullende punten A- en C-klasse: Jannie Hazeleger.

Verslag B-klasse: Henk en Mieke van Twillert.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter