Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Wijnpuzzelrit 2016
 

uitzetters: Adri en Michel Brundel
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Hanny en Herman Vrielink
datum: 9 oktober 2016
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg AB-klasse  Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 41-46

De preses van deze mooie club vroeg mij om een verslag te schrijven over de Wijnrit, niet zo kort als de vorige keer zei Henk. Natuurlijk wil ik dat graag doen, maar dat beperkt zich meestal niet alleen tot de rit zelf. Vaak begin ik dan met een uiteenzetting over de voorbereiding van een rit, want voor ons begint zo'n puzzeldag al direct met de gedachte aan uitzetters en controleurs van de rit omdat we zelf maar al te goed weten wat voor werk erbij komt kijken om een goede rit, daar gaan wij altijd van uit in Achterveld, uit te zetten.

Maar eerst even dit. Het is al een tijdje geleden maar wil het toch nog even onder de aandacht brengen dat Adri na een ernstige hartaandoening zo ongelofelijk positief is teruggekomen en alle energie weer o.a. in de rittensport steekt, daar kun je alleen maar grote bewondering voor hebben, want deze persoon is voor bijvoorbeeld een club als AMBC onmisbaar.

Verder vinden wij het nog steeds spannend om de strijd aan te gaan met diverse rijders in de A-klasse en vooral ook de leuke discussies voor en na de rit over oriŽnteringspunten, resultaten, uitzetters en nog veel meer, dat maakt zo'n dag, althans wij ondervinden dat, tot een leuke dag.

Omdat ik het niet laten kan om zonder woorden onze voorbereiding op deze rit in het kort te vermelden kunnen wij u zeggen dat het in de meeste gevallen bij ons niet veel geholpen heeft. Het is vaak de onvoorspelbare gedachtengang van de uitzetter(s) die je bijna niet kunt doorgronden, zijn het bijvoorbeeld enkele of dubbele vallen in een opdracht, als een opdracht weer te eenvoudig is ga je soms denken doen we iets niet goed. Het is een utopie om te zeggen dat je met voorkennis over een uitzetter(s) een goed resultaat haalt. Het is kortweg een mooie en grote uitdaging om de kwaliteit en creativiteit van de uitzetter(s) te testen. Met die gedachte zijn we dan ook om ongeveer twaalf uur richting Achterveld gereden en laten verder het hele gebeuren op ons inwerken. De start vanuit huis ging al goed toen Hanny mij vroeg: "Heb je het belangrijkste bij je?", toen keek ik haar alleen maar aan en hebben met een glimlach onze weg vervolgd. Kijk, dat is volgens ons de beste remedie om naar Achterveld te rijden en de rit van Adri en Michel Brundel met goede moed te beginnen. Na een heerlijke kop koffie in De Moespot en de ontvangen ritbenodigdheden gaan we op zoek naar de startvlag en beginnen dan aan een 100% zeker fantastische wijnrit. Zoals wij deze rit gereden en beleefd hebben leest u in onderstaand verslag.

Start bij blauwe vlag
A 1. Einde weg links

Normaal ga je bij deze opdracht denken, niets aan de hand, gewoon uitvoeren, klaar. Maar aangezien we diverse deelnemers weer zagen keren, vroegen we ons toch af wat doen we fout. Niets dus, keren bij controle A en verder met opdracht 4. Tjonge jonge, om je even in de war te sturen, daar zijn deze uitzetters ook heel bedreven in.
 


AB 4. Na derde neef van Donald Duck rechts
Niet geweten dat Guus Geluk ook een volle neef van Donald Duck is. We waren ook te lui om het even op te zoeken dus, hier hadden we geen geluk. De uitzetters van de a.s. snertrit wisten dat weer wel, ze zijn al jaren geabonneerd op Donald Duck.

AB 6. Na verkeersbord aanduidende gevaarlijk kruispunt viersprong rechts
Hoe het komt weten we niet precies, maar wij hebben geen situatieschets gezien. Wij waren, denken we, nog teveel bezig met opdracht 1, maar stonden wel plotseling bij controle D en hebben de herstelopdracht netjes uitgevoerd, helaas onze 2e fout. Ook als je ter plaatse iets niet goed ziet, dan kun je nog altijd het gevoel hebben prettig in de rit te zitten.
 


AB 7. Na "DLW", voor "DLW" rechts
Hierover had ik met de uitzetters nog wel willen discussiŽren, volgens mij is het de bedoeling van een situatieschets dat het een verduidelijking weergeeft van de volgende wegsituatie, in dit geval een driesprong waarvan de linkerweg als rechtdoor werd beschouwd, maar het heeft naar mijn mening geen invloed op het geplaatste materiaal en daardoor stond de DLW links van de as van de weg.
 

 


8. Na "AMBC", kurk en fles rechts (MUG)
Op het moment dat je deze opdracht leest, heb ik het gevoel dat weer wordt geflest. Gelukkig was het maar een klein stukje vanaf de tekst naar de fles met kurk, toch wel twee keer op en neer gelopen om een eventuele losse kurk te vinden, maar tevergeefs. Opdracht verder wel goed uitgevoerd.
 


13. Na stempelcontrole en twee oranje vlaggen rechts
Geen enkele twijfel met deze opdracht, direct twee keer gestempeld en snel weer door.
 


16. Na fles "Beaujoais Primeur" rechts
Aha wijn, daar ben ik liefhebber van, niet zozeer de Primeur maar b.v. de Villages of nog beter de prachtige Bordeaux. Hanny riep: "Wat zit je nu te dromen, we moeten een straatnaambord zoeken" en die vonden we, wel scherp geplaatst trouwens.
 


19. Voor weg "Wijnweg" links (VADNA)
Aangekomen bij het voor vele rijders bekende driehoekje de situatie wandelend bekeken. Wat een drukte hier, het leek of de wandelvereniging Achterveld hier een rustpauze had. Toch door alle commotie dit niet goed gedaan. Een prachtig doordacht oriŽnteringspunt dat later werd geneutraliseerd, omdat er ergens nog een straatnaambord stond. Ach een beetje geluk moet je soms wel hebben. Zie situatieschets
 


22. Na "ZONE 60 HERHALING" en tranformatorhuisje, bij schrikhek rechts
Bij dit oriŽnteringspunt bijna op de knieŽn door het gras gekropen om een eventueel zelfgeplaatst schrikhekje te vinden, de rechterweg lag namelijk in een bocht naar links dus kon het op ongeveer 20 meter nog in de bij-positie staan, niks gevonden.
 


23. Voor naam van Nederlandse plaats welke in het bordspel Monopoly met de kleur oranje wordt weergegeven links
Een hele mond vol deze opdracht, maar gezien het aanvullend reglement lees je achter de letter g dat de rit niet door de gemeente Groningen mag, hier gedwongen naar links. Jammer toch als geboren Groninger dat je niet even de gemeentegrens over mag, maar je kunt het gezegde, er gaat niets boven Groningen, op verschillende manieren uitleggen.

AB 24. Na asfaltweg, witte en zwarte fiets bij rotonde eerste weg rechts
Dit oriŽnteringspunt hebben we heel anders geÔnterpreteerd, namelijk, wat is een witte, om er een fiets mee aan te duiden moet er een koppelteken achter staan, dachten wij, dus op andere gronden naar de opvanger. Navraag leert dat witte en zwarte fiets zo mag worden aangeduid. Door het ontbreken van de komma achter het woord fiets moesten de fietsen bij een rotonde staan, dat was hier niet het geval.
 


27. Na druiven, perzikken en aardbeien eerste weg rechts (MUG)
Perziken schrijf je met ťťn k, altijd leuk zo'n tekst foutje.
 


28. Na datum van eerste winterdag asfaltweg links (MUG)
Staan wij hier moeilijk te doen over een meteorologische en astronomische winterdatum, is het gewoon een willekeurige datum die je tegenkomt van een winterdag, de vermoeidheid slaat toe.
 


35. Bij tweede rotonde eerste weg rechts

Ook bij deze uitzetters moet je scherp blijven, want je kunt zonder opdracht niet van een rotonde af, gelukkig stond er een ritpijl en alles liep daarna soepel over in de volgende opdracht.

41. Na "SCHOOLZONE 30" en vlaggenmast links
Door onderstreping van de tekst en de duidelijke vlaggenmast hier geen enkel probleem van gemaakt. Zie situatieschets

AB 43. Aanhoudend eerste weg links
Een prachtige aanhoudend opdracht, waarbij alleen de A en B klasse betrokken waren. Op een grote parkeerplaats in Woudenberg, als je alles goed uitvoerde kreeg je elf cijfers op de controlekaart, de uitleg met bijbehorende schets was erg professioneel. Zie situatieschets

AB 44. Na "AMBC" eerste weg rechts
AB 45. Einde weg rechts

De tekst AMBC is tevens de afsluiter van de opdracht aanhoudend links, dan eerste weg rechts en komen dan bij de opvanger S met de herstelopdracht 2e passage. Ja prima, want we hadden de controle al een keer gebruikt in opdracht 41, denken we. Een paar honderd meter verder kreeg ik spontaan een oprisping dat er iets niet klopte. Terug gereden naar de bewuste controle en ook naar de andere straat waar tot onze verbazing ook een controle S stond. Toen pas viel het kwartje, hoe geniepig kun je zijn als uitzetters, soms nog erger dan de uitzetters van de snertrit, maar toch erg mooie opdrachten samen met de aanhoudend. Zie situatieschets
 

 


48. Na verkeersbord aanduidende vee, stempelcontrole, "LEUSBROEKERWEG", "EIEREN & AARDAPPEL – AUTOMAAT" en tweede verkeersdrempel viersprong oversteken
Je denkt dat je met alle ritten de langste tekst wel te hebben gehad maar dit overtreft alles. We hebben alleen gestempeld en ons verder nergens druk over gemaakt, aangezien de opdracht geen verandering van rijrichting aangeeft, door naar opvanger Z, doch helaas de scherprijder niet gezien.
 

 


51. Na 2 koppen aan een boom rechts (MUG)

Hier zag je een hondenkop en paardenkop, (hoofd) kan beide, aan een boom. Door MUG wisten we dat de boom zeker niet was geplaatst door de uitzetters, de herstelopdracht gaf het volgende oriŽnteringspunt aan.
 


54. Na brug, kombord en langste brug van Nederland viersprong rechts
We komen zo langzamerhand richting finish en dan moet je extra wakker zijn, de brug en kombord geen probleem, maar de brug als afbeelding dat kan niet volgens het reglement art. 8e.
 


AB 56. Na vierde naam van Franse wijnstreek links (MUG)
De vele namen van diverse wijnstreken gecontroleerd alleen na de derde naam sloeg de twijfel toe, wat te doen, omdat op de doorgaande weg een DLW stond met vlak daarvoor een weg naar rechts, aan de linkerkant een schuin oplopende asfaltweg, dus geen viersprong anders zou de rit hier eindigen, maar eerder een automatische rechtsaf situatie. Dit hadden de uitzetters even over het hoofd gezien. Jammer, de opdracht werd daarom geneutraliseerd, het zou anders een prachtig slotstuk zijn geworden van deze formidabele rit.
 

 


Adri en Michel heel hartelijk bedankt voor deze prachtige rit en tevens geweldig mooie middag, wij kunnen haast niet wachten op jullie volgende rit.

De beste sportgroeten van Hanny en Herman Vrielink

Verslag aanvullende punten C-klasse

BC 3. "Deliana van Weedestraat" rechts
Om een weg naar naam aan te mogen duiden, mag het straatnaambord bij het begin van de weg niet gepasseerd zijn. Dat was hier wel het geval, dus doorrijden naar de RC.
 


C 4. Na de zoontjes van Donald Duck rechts
Mooi plaatsje van Kwik, Kwek en Kwak. Dit zijn de neefjes van Donald Duck.

C 7. Voor bank en ritpijl rechts
De zitbank en de ritpijl zijn aanwezig en ook in de juiste volgorde. Opdracht dus uitvoeren voor het driehoekje.
 


BC 19. Na vier verkeersborden links (MUG)
BC 20. Einde weg links

Langs de route een bord met 4 verkeersborden erop. Vanwege de geslotenverklaring voor voetgangers mag u daarna niet stempelen. Na het uitvoeren van opdracht 20 mag u wel stempelen, vanaf daar kunt u niet beoordelen dat de weg gesloten is voor voetgangers. Zie situatieschets
 


C 43. Na koekoek en "AMBC", voor bushaltebord rechts

Als u weet dat koekoek een ander woord is voor dakkapel, dan is de rest makkelijk. Daarna wel zien dat dit de eerste keer is dat u bij deze RC S komt. In de weg voor deze weg staat ook een RC S, om u in de war te brengen. Zie situatieschets
 


C 57. "Rentinckstraat" links

Goed gekeken hoe deze straat heette? Retnickstraat, dus doorrijden naar de RC.
 


Verslag aanvullende punten BC-klasse: Jannie Hazeleger

Verslag A-klasse: Hanny en Herman Vrielink.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter