Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Snertrit 2016
 

uitzetters: Paddy Jans en Joan Oostveen
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Onder en Boven de IJssel (pseudoniem, de schrijvers willen graag anoniem blijven)
datum: 13 november 2016
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg  Situatie opdr. 8  Situatie opdr. 16
           
 Situatie opdr. 22  Situatie opdr. 24  Situatie opdr. 42

We kregen van een 'derde' het advies om onder een pseudoniem (bij de redactie bekend) te schrijven. Nou vooruit dan maar. Maar of het helpt?

De Snertrit 2016, door Joan en Paddy.

Die arme Herman Vrielink, de heer L. uit K. en Jannie Hazeleger (sprintster). Deelnemers, die zonder toestemming worden gebruikt in de rit van de altijd lachende Joan en Paddy.
 

Lijfspreuk van het clownsduo: altijd blijven lachen!

Avant le départ:

Start finish bij de eerder genoemde ook immer lachende Herman Vrielink, maar wat moesten we met hem? En bij het lopen naar de auto om te starten alvast het ‘foute’ straatnaambord van de heer L. uit K. bekeken en ook alvast de routebeschrijving doorgebladerd: het Vrolijke Vrielinkplein?

Kortom: we waren meteen geheel in verwarring, nog voor de feitelijke start. Wat stond óns te wachten bij de zoveelste Snertrit van het illustere duo Joan en Paddy?

Zijn wij in opdracht 14 misschien aan de beurt? Kwast..., nu een afbeelding van een van ons beiden? Nee. Het bleef ons bespaard. Even later: querulant dan? Nee, gelukkig weer niet. Wij klagen immers nooit?

OK, we vrezen nog even bij 'ballensnoeper' in opdracht 25? Maar we lusten geen toverballen en komen niet uit Linschoten, dus daar zullen we ons zelf dan ook niet aantreffen, verwachtten we.

2. na "ACACADABRASIMSALABIMSESAMOPENUGOOIMAARINMIJNPETJE" eerste weg links
Van start dan maar, meteen een tekstval waarvan je verwacht dat het om de eerste letters gaat (ABACADABRA… was nu ACACADABRA…), maar uiteindelijk wel gespot.
 

 

3. na logo, kruidvat en "KRUIDVAT" asfaltweg rechts (MUG)
Dat bij het logo van Kruidvat de puntjes eventueel uitgelegd zouden worden als onderdeel van de tekst, vermoedden we wel, maar met die twijfelachtige uitleg zouden we niet blij zijn geweest. Gelukkig maar dat we vlot het kruid/tvat onderkenden, daardoor was tenminste duidelijk dat het niet klopt.
 


4. na verkeersbord aanduidende verboden voor voetgangers met rolkoffer, voor "Van Oldenbarneveltstraat", viersprong rechts
En Googelen moet je tegenwoordig helaas wel, vooral als er net een onofficieel verkeersbord schijnt te zijn gelanceerd in 020, iets met een rolkoffer. Wij troffen een iets andere omschrijving aan van het bord en gokten (goed) dat we ook hier niet mochten handelen op het best wel leuke bord.
 


5. na "Bob's Plasgootje" en "BOB'S PLASGOOTJE VOORHEEN RIJNSTRAAT", viersprong links

Bob's plasgootje werd daarna gepasseerd (het is volgens ons eigenlijk Bobs plasgootje, zonder apostrof, maar als het bord zoiets fouts vermeldt moet je dat maar zo overnemen), want zelfs een kleurenblinde kon wel zien dat dit zelf geplaatste straatnaambord niet wit met zwarte tekst was.

A 7. na bushaltebord en bushaltebord, voor asfaltweg, bij WW links
Een pittige! Op zich kloppen de oriënteringspunten en zou de opdracht uitvoerbaar zijn. Niet gek dat we hier vrijwel iedereen in onze buurt gewoon naar links zagen gaan. Maar dit was wel een zéér reglementaire val: het reglement schrijft nu eenmaal voor dat de opdracht eerst de na-dingen moet benoemen, dan de bij-dingen en dan pas de voor-dingen. Gelukkig viel het ons ook deze keer weer op.
 


8. na iPhone zeven links

Gek zitten prakkiseren hoe je in vredesnaam iPhone zeven moest interpreteren. Het werkwoord 'zeven'? Nee toch, niets van te maken. Maar… zo triviaal om het fout te vinden, dan moet er wel een vreselijk kromme redenering bestaan om het toch uit te voeren. Wij vonden die redenering niet en later bleek: ook Joan noch Paddy niet. Zie situatieschets.

AB 10. na "20", voor weg weg links
AB 11. aanhoudend weg rechts

Een echte Heintje-Davidsval! Hij blijft maar terugkomen dankzij een RC die steeds geeft: verder met 10. Goed opletten welke wegen je gebruikt en steeds is er gelukkig weer een tekst "20" te vinden. Mooi –reglementair- punt. Jammer dat we niet konden 'droogrijden'. Deze snode uitzetters weten dat ook en plaatsen dus aan het begin een stempelcontrole, waar je steeds weer heen moet. Grrrr…. Zie situatieschets.
 


12. na "28", "32", "DLW", viersprong en man die kan verven en schuren, asfaltweg links
Omdat wij vinden dat redelijkerwijs iedere man kan verven en schuren, zochten we een willekeurige man. Het bordje was weg, maar dat stond er niet bij (komen we later op: "NIET AANWEZIG BORDJE"). Enkele keren heen en weer en alleen 2 kabouters aan het huis gevonden, maar mag je die aannemen als man? Gegokt in de geest van de uitzetter dat dit hier om een of andere reden wel mogelijk had moeten zijn en dat bleek juist. Dus zelfs zonder materiaal langs de weg lukte het ons nog steeds niet die 30 felbegeerde strafpunten te scoren. 't Mot niet gekker worden…
 

 


A. na RC en "SNERT" einde weg links (Jan van Arkelweg)
13. na "ARKELBROEK" viersprong links
14. na kwast en aapjeskast, bij "EMELAARSEWEG", "'t Jannendorp" links

Maar let ook op de viersprong in opdracht 12!! Na onderkend te hebben dat die viersprong van 12 vanwege een neutrale tussenopdracht (gemeeeeeeeen!!) in 13 dezelfde was naar de aapjeskast: die deed mij als bestuurder aan vervlogen tijden bij V&D denken, daar heb ik heel wat keren voor gestaan! Maar ik kom uit 'de grote stad' en de kaartlezer uit 'het dorp' dus daar hebben ze 'nooit geen' V&D gehad, dus hem zei het niets. Gepraat als Brugman om 'm te overtuigen en gelukkig scheelde ons ook dat weer in de strafpunten.

15. na H "35" en H "33", viersprcng rechts
En dan vragen de uitzetters pas in de uitleg: "Zag u de c in plaats van de o in viersprong?". Natuurlijk wel, maar is het niet veel netter om dat al in de routebeschrijving aan de deelnemers te vragen? Vragen staat vrij toch?

16. na 3e viersprong en brug, bij WW, "Boelenslaan" links (GA)
17. na plaatsnaam asfaltweg rechts (MUG)

Hé, riep de kaartlezer… Boelenslaan is toch een plaatsnaam (nooit van gehoord, ik als bestuurder…)? Nou en, een weg mag toch zo heten? Ach ja, natuurlijk en bijna tuinden we erin, totdat we het bord met let op! Fietsers zagen. OK, dan letten we op, maar geen fietser gezien. Wel er op gelet dat de weg daardoor 2-namig werd. Lol! En daarna die plaatsnaam natuurlijk ook meteen onderkend. Verder bestuderen van (foute) bordjes is dan niet meer nodig. Zie situatieschets.
 

 


18. na woord van 24 letters asfaltweg links (MUG)
19. na kalender van november 2016, asfaltweg links (MUG)

Met een woord van 24 letters krijg je ons niet gek, Joan en Paddy, en ook met kalenders hebben we al mijlenver daarvoor het vermoeden dat er wel 's een cirkeltje teveel op kan staan. Aldus geschiedde. Wij blij dat we het allemaal zo mooi voor de uitzetter kunnen bedenken. Waarom hebben ze ons voor de rit eigenlijk niet gevraagd mee te denken? Nu moesten we het allemaal zelf doen.
 

 


22. na "31" en Amsterdammertje rechts
Dan een triest moment: hoewel het eigenlijk niet mag, staan we bij het Amsterdammertje dat een rotterdammertje bleek te zijn, een mededeelnemer te adviseren dat de val wel 's kan zitten op het rechtdoor rijden naar aanleiding van de situatieschets en dan daarna terugkomen, dat dan die schets nog steeds van toepassing is en dat je daarom dan terug zou moeten. Alsof we de uitleg al in handen hadden… dit bleek ook de val te zijn en gelukkig had de mededeelnemer goed geluisterd en met enige schroom reed hij terug. Maar kennelijk begon hij toch te twijfelen toen de opvanger-RC wat lang op zich liet wachten, want halverwege zagen we deze deelnemer toch maar keren en de route vervolgen na de rotterdammer. Op zo'n moment komt er enige empathie om de hoek kijken; jammer… Zie situatieschets.
 


24. "Vrolijke Vrielinkplein" links

Via een lusje (vanwege de naam van de weg niet geheel in zwarte letters) uiteindelijk beland op het Vrolijke Vrielinkplein. Wat kun je op zo'n plein toch mooi vallen construeren. Wat ons betreft: Willen we meer of minder vallen op het Vrolijke Vrielinkplein? Meer, meer, meer…!! Zie situatieschets.

A 25. na ballensnoeper, eerste weg links (MUG)
Als je bij de start al leest dat de rit wordt verreden binnen de gemeenten …, dan weet je wat je te wachten staat. Woont Herman V. hier op meerdere adressen? Een gevalletje MPS? Toch was het hier nog even goed nadenken om uiteindelijk toch de goede route te construeren. En omdat het kombord Linschoten volgens ons nog enigszins de uitgang leek te blokkeren, gingen we daar eerst einde weg rechts, maar kwamen we er niet meer uit. We hebben maar niet gewacht totdat uitzetters Joan en Paddy het materiaal kwamen ophalen, zodat we er dan toch pas uit konden…(leuke val voor volgend jaar? Op zo'n manier alle deelnemers laten verzamelen op het plein, totdat de uitzetters de uitgang weer vrijgeven?). Zie situatieschets.
 

 


28. na eerste priemgetal en 10000ste priemgetal, eenrichtingsweg rechts (MUG)
Priemgetallen, leuke afleiding: ze zijn wel te Googelen, maar in zo'n geval zoek je eerstens naar een andere uitweg om de opdracht niet uit te voeren. En die was er gelukkig.

33. na situatieschets en teken links (MUG)
De teken werden pas gevonden, nadat we twijfelden of de uitzetter het symbool voor radioactiviteit of elk ander teken (de letter bv) op de RC als teken zou gaan aanmerken. Als er zo veel teken(s) zijn, dan riekt dat naar nep. Dus terug en het gebied na de situatieschets grondig uitgekamd op MUGgen, met een 'tekenkam' natuurlijk en zowaar: het door het weer uitgelopen bordje (dat nu veel meer in de omgeving opging) toch gevonden. Een goed teken… De opdracht dus toch maar eerder afTEKENen.
 


36. na Tim en Tom Coronel links

Ook als ben je Tim Niet of ben je Tim niet, we zagen echt wel een van de Coronellen, of dit nu Tim of Tom was, hij gaat kennelijk door het leven onder het pseudoniem Tim Niet. Het deerde ons niet. Wij zijn immers Gerrit en Bertus Niet…? Niet dat dat wat uitmaakt…
 

 


38. na querulant, "Lambalgseweg" links

Even opzoeken, voordat we willen gaan klagen… Wat is ook alweer een querulant, behalve een donders mooi woord voor Scrabble? Iemand die veel klaagt dus. OK, dus in ieder geval geen zandloper. Maarrehh… wat hebben deze uitzetters toch met kikkers en padden? Nu na keren weer zo'n beest op de rug van een vliegend hert (vlieg-pad?)? En hierna –komt nog- een fiets-pad? Of (gewoonlijk maken we geen grapjes over namen, maar deze keer kunnen we het niet laten) komt het door Paddy, een van de uitzetters?

40. na brug, "SNERT" en fietspad, "Burg. Röell-laan" links
De dikke pad op de fiets en daarna een niet-fietspad, dat doet vermoeden dat vrijwel iedereen hier door zal rijden en dat -opnieuw, net als na het amsterdammertje- de val een vervolg krijgt. Jawel: ook hier een gevaarlijke instinker. Want je wilt toch gewoon de beoogde route oppikken. Wie let er dan nog op het verschil tussen een asfalt- of een klinkerweg? Oeps, op het nippertje de val-in-een-val weer onderkend. Ze lijken ons niet klein te kunnen krijgen, die uitzetters… Tja, dat hadden we hier beter niet kunnen schrijven Zie het volgende punt.
 

 


41. bij rotonde tweede weg rechts

Zouden we voor deze rit ons hebben voorbereid d.m.v. het doornemen van vorige edities van hun ritten, dan zouden we -klein kansje- wat scherper hebben gezocht naar het jaarlijkse minibordje C2, dat de rechtdoorgang beoogt te versperren. Even lekker jennen nu: "Geachte uitzetters, beste Paddy en Joan: jullie weten toch hopelijk wel dat verkeersborden die een strekking hebben iets te gebieden of te verbieden, gegeven de Nederlandse verkeerswetgeving, rechts geplaatst dienen te zijn?"

  Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeersteken, Hoofdstuk 1., Algemene bepalingen, Par. 2 Algemene bepalingen ten aanzien van plaatsing van verkeersborden: Punt 10. Borden worden geplaatst aan de rechterzijde van de weg of boven een rijstrook indien het bord uitsluitend voor die rijstrook geldt, dan wel links van de weg indien het bord uitsluitend voor de linkerzijde geldt. <etc>
Zo, op deze manier proberen we onze fout een beetje weg te kletsen… We willen hier eigenlijk liever niet toegeven dat we 't simpelweg niet hebben gezien, want in puzzelritten vinden we dat dit gewoon moet kunnen. Stel je voor dat je bv. op een links van een fietspad geplaatst verkeersbord fietspad gaat redeneren dat je daarom een rechts van de hoofdweg (voor auto’s) staand fietspadbord krijgt en dat je dan niet over die hoofdweg mag. Ondenkbaar toch (wederom: altijd blijven lachen)?

42. na "Prinsenlaan" viersprong links
Een achterwaarts straatnaambord. Daar mogen we als wekelijkse rittensportrijders toch hopelijk nooit meer intrappen? Zie situatieschets.
 


43. aanhoudend asfaltweg links (VADNA)
44. na "NIET AANWEZIG BORDJE" VRW links

Op een lange aanhoudend opdracht op zoek naar een bordje met de tekst "NIET AANWEZIG BORDJE"? Stel, je vindt een bordje met die tekst, wel of niet aannemen? Als het bordje van zichzelf zegt dat 'ie er niet is? We vrezen dit filosofische dilemma, maar het bordje is er niet, tenminste niet door ons gevonden. Toch hebben we deze opdracht fout gedaan, want door alle níet aanwezige bordjes missen we de wél aanwezige situatieschets bij RC N, waardoor we even later daar vanwege een vermeende eerdere richtingsverandering gedwongen een 2e keer naar die RC N gaan. Jammer, maar 'part of the game' (we herhalen het nog 1x: altijd blijven lachen). Zie situatieschets.

46. na zitbank, "Voskuilerdyk" links
Een DLW na een 'korte keercontrole' na de Voskuilerdyk-val, daar houden we ook meestal wel rekening mee.
 

 


50. na "SNERT" en bekende sprintster rechts (MUG)
En vervolgens blijft Jannie Hazeleger zelfs Churandy Martina voor! Dan ben je toch wel een echte hardloopster en hebben we de ook immer lachende Churandy deze keer eigenlijk hoogstens als backup-hardloop-ster nodig. Voor het geval Jannie toch uitvalt zeg maar.
 


55. "De heer L. uit K. laan" links
Tja, en dan nog even terug naar het begin: Het straatnaambord bij de finish, waarvan iedereen al de voorkennis had opgebouwd dat daarvan niet de naam was onderstreept. Er zijn uitzetters uit Wezep e.o. die zoiets nooooooit zouden doen. Paddy en Joan deden het wel: voorkennis bestraffen en tijdens de rit zo'n bord vervangen door een goed bord….
 


We blijven om ze lachen, bedankt Paddy en Joan!,

Onder en Boven de IJssel.

Verslag aanvullende punten B en C-klasse

BC 7. na bushaltebord en bushaltebord, bij ww, voor asfaltweg links
In artikel 7 van het Puzzelreglement staan de toegestane afkortingen. WW (2 hoofdletters) staat daarbij, ww (kleine letters) niet. Opdracht dus niet uitvoeren, maar doorrijden naar RC.
 


C 10. na "SNERT" en de zonen van Donald Duck asfaltweg links

Kwik, Kwek en Kwak zijn de neefjes van Donald Duck, niet de zoontjes. Zie situatieschets.
 


BC 25. na ballensnoeper, eerste weg links (MUG)
Een ballensnoeper is een inwoner van Linschoten, dus na Herman als inwoner van Linschoten de opdracht uitvoeren. Zie situatieschets.
 

 


BC43. na oudste brug van Nederland links (MUG, u mag over de parkeervakken rijden)

In artikel 8e. staat dat om een brug als oriënteringspunt te kunnen gebruiken, dient deze deel uit te maken van de weg waarop men rijdt of van een weg die uitmondt op de bereden route. Daarom was de geplaatste afbeelding van de brug niet als oriënterinspunt te gebruiken. Zie situatieschets.

Verslag aanvullende punten BC-klasse: Jannie Hazeleger

Verslag A-klasse: Onder en Boven de IJssel.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter