Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
      Lenterit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Jubileumrit
      Snertrit
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lentepuzzelrit 2018
 

uitzetter: Jaap Spaargaren
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Wim Eggenkamp
datum: 11 maart 2018
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A- B-klasse  Situatie opdr. 13-18  Situatie opdr. 31-36
           
 Rit C-klasse  Situatie opdr. 53-57  Situatie opdr. 82-83
           
 Uitleg        

De voorzitter had het van tevoren in het clubblad wel spannend gemaakt voor deze Lenterit 2018 met een voor AMBC nieuwe uitzetter die zijn sporen had verdiend: Jaap Spaargaren. En dat voor een uitzetter met een voor hem wat aangepast reglement, komend uit een andere regio. Van dit voor hem onbekend rittengebied was een route beschikbaar gesteld en via de computer was het mogelijk geweest om de rit grotendeels thuis uit te zetten. Daarbij de vallen zoveel mogelijk plaatsen op de kennelijk geschikte plaatsen en onderweg 125 bordjes en andere materiaaldelen langs de weg plaatsen. En dat met een team van vier mensen die de klus gezamenlijk wilden klaren. Super!!

AB 3. "Deliana van Weedestraat" R
Alle begin is moeilijk. Dat viel vandaag mee met een achterwaarts straatnaambord, dus ůp naar de eerste opvanger.
 


7. na rode garde L (MUG)
Een garde is een ouderwets woord, zeker als huishoudartikel. Maar ook de Zwitserse garde, actief in het Vaticaan was een optie. Of zou uitzetter Jaap een Russische garde laten opdraven? Het was volgens mij zoeken geweest als uitzetter, maar er was er een gevonden waar ze veelal een metaalkleur hebben. Bij de RC aangekomen, was de rode garde erg duidelijk te zien.
 

13. voor 3 broertjes "Duck" L
Voor de drie broertjes Kwik, Kwek en Kwak, neefjes van …, kon de straat genaamd "Duck" in gereden worden. De C-klasse val met drie broertjes Kwik, vond ik goed verpakt bij het lezen van de uitleg. Zie situatieschets.
 

15. na zwart paard aanhoudend 1e weg R
16. voor vogel op de Noordpool L (MUG)
17. einde weg L

Hoezo combinatie …? De uitzetter had hier een echte aanhoudend opdracht ver doorgevoerd in het mini-industriekwartier. En dan weer terugkomend bij de wereldbol met ťťn van de Duckneefjes erop, wisten we de goede RC-combinatie op papier te krijgen. Knap gevonden en geconstrueerd uitzetter Jaap!! Zie situatieschets.
 

19. na de naam van een bloem die in het zwart voorkomt L (MUG)
Ja, er bestaat wel een zwarte tulp, maar dan is alleen het bloemgedeelte zwart en natuurlijk niet de steel. We dachten hier anders dan de uitzetter. Immers we zochten de naam van een bloem, bv. in wit op een zwarte achtergrond. Zo rolden we aardig door het eerste deel van de rit heen.
 

21. na blazoen en paard asfaltweg L (VADNA)
Een zoenende aap met botoxlippen bracht ons niet van de wijs en handelden op het "wapengekletter" van het Barneveldse wapen.
 

We kregen steeds meer waardering voor de grote hoeveelheid bordjes die geplaatst was. We waren benieuwd hoeveel Jaap er met zijn garde geplaatst heeft. Bij navraag bleken dat er maar liefst 125 te zijn. Thuis nog een voorraad met vallen, foto's en ook door de materiaalbeheerder van MAC Rijnland in elkaar geknutselde oriŽnteringspunten. Dat merkten we wel onderweg ……

22. na verkeersbord dat ook geldt voor ruiters asfaltweg R
Ruiters hebben een speciaal "voertuig" maar moeten zich natuurlijk wel aan alle regels houden. Het was de laatste val waar we nog niet in de fout waren gegaan. Er zouden er nog diverse volgen ……
 


AB 24. na spoorweg VRW R
Vaak krijgen we de opdracht "na spoorwegovergang ……". We beschouwden de opdracht als redelijk onschuldig en dachten in ieder geval niet aan een weg die zou moeten uitmonden op onze bereden route. Dat zou nog gekund hebben als de spoorweg gelijkvloers was ten opzichte van de bereden route, maar helaas!! We reden er overheen en dan is uitmonden geen optie meer natuurlijk.
 

26. na krot R (MUG)
27. asfaltweg R (doorgaande weg)
28. na oldtimer R
29. asfaltweg R (doorgaande weg)

Een enkele keer komt het voor dat je na het lezen van de schriftelijke uitleg je wenkbrauwen fronst en even om een nadere toelichting vraagt. Immers, komend vanaf de kleine rotonde was de foto met het krot al vůůr het bereiken van de foto in de na-positie, nl. vůůr het naar rechts gaan vanaf de rotonde. Dan ga je vervolgens vůůr de foto naar rechts en krijg je daarmee geen RC U. Uitzetter en organisatie vonden het wel een twijfelpunt maar de combinatie met driemaal RC U bleef staan en daarmee was onze tweede fout gescoord.

A 32. aanhoudend weg R
A 33. aanhoudend weg L

Een leuke interessante aanhoudend opdracht waarbij het van belang is om als kaartlezer een tekening te maken van de situatie en de wegen af te strepen, die je gebruikt hebt als oriŽnteringspunt. Anders wordt het moeilijk om te onthouden welke wegen je nog mag gebruiken. Creatief was ook het verkeersbord "busbaan", dat de weg afsloot voor automobielen. We kwamen hier ongeschonden doorheen. Zie situatieschets.
 


39. na batterij R (MUG)

Echt even een opdracht om het Van Dale woordenboek bij te raadplegen. Dat biedt dan echt uitkomst. Van de 14 verschillende betekenissen in het woordenboek werden er vier gebruikt met diverse foto's, inclusief natuurlijk de getekende billen, waardoor we vijf keer de RC B konden halen, zoals de uitzetter het ook had bedacht.
 

44. voor duvel R (MUG)
45. einde weg R

De duvel kwam echt als een duveltje uit een doosje. Duidelijk dat het Duvel (bier)flesje niet het gevraagde object was. Ik zag wel de fraai in elkaar gezette constructie om het Duvel flesje vast te maken, maar meneer Van Dale had in zijn betekenissen voor duvel niet de houten pennen genoemd, die voor timmerlieden wel als zodanig bekend (kunnen) zijn. Ja, had ik maar een ander vak moeten leren ….. Weer 30 erbij dus.
 

46. na WW met twee keus R (MUG, VADNA)
Een leuke taalgrap. Een situatie creŽren met een tweekeus, maar dat werd niet gevraagd. Het meervoud van de biljartkeu bood uitkomst. Een verrassende creatie.
 

49. na pyloon R (VADNA)
Als je puzzelritten rijdt, wordt je taalschat uitgebreid. De meesten van ons gebruiken niet dagelijks het woord pyloon. Geinig dat een pylon onder een pyloon stond. Weer wat geleerd en meneer Van Dale bood ons uitkomst in deze. Enige nadeel is dat het tijd kost om zo'n woord op te zoeken, of je dat nu doet in een woordenboek dan wel in je mobiele telefoon.
 

53. voor 4 verkeersborden L (MUG)
Het overzicht verkeersborden bood uitkomst en liet zien dat niet alle verkeersborden correct waren weergegeven. Vaak moet je dan eerder van richting veranderen of je mag er niet stempelen, omdat de weg achter een verkeersbord verboden is voor voetgangers. Zie situatieschets.
 

55. na oranje vlag, voor assen L

Leuk gevonden de assen in de buurt van de Drentse plaats Assen. Afleiding genoeg om deelnemers een fout te laten maken. Vooral taalgrapjes kan ik persoonlijk altijd erg waarderen. Zie situatieschets.
 

63. na WC voor dokter 3e asfaltweg R
De afkorting voor het watercloset hadden wel door. Dan snel maar even langs de foto en niet naar de details kijken. Jammer dan, dat te snelle handelen kost wel 30 strafpunten als je niet bent gaan kijken naar de herstelopdracht op het toilet. Heeft iemand thuis op het toilet ook een hersteller? Er moet wel eens wat hersteld worden op het ……… oh laat maar ……
 

64. na labtop L
Dat lijkt dan weer een simpele val, maar die was oh zo sterk. Uit de auto en kijken naar de constructie, met dubbele borden en opeens zie je een stempelkussen. En ja hoor, ook een mini oranje vlag. Chapeau voor de technische constructie. Dan snap ik die duvel ook beter ……
 

66. VRW R

Ja, een geplaatst verkeersbord moet je altijd goed checken. Het was een motorrijder zonder helm. Hij een bekeuring en als de deelnemer niet oplette, werd die ook beloond met 30 strafpunten. Die werden ons hier nog bespaard, maar dat duurde niet lang ………
 

70. na verloren kop R (MUG)
Ja, de verloren kop. Ik de auto uit, zag de afgezaagde spijker en dacht: ja de kop is er af, dus het is een verloren kop en die zie je juist niet. Ook hier kostte het gebrek aan timmerkennis en alles wat daarbij komt kijken ons weer 30 strafpunten, want juist de spijker zonder kop noemt de timmerman een verloren kop.
 

74. na viersprong en bijtje R
75. VRW R

Waar we in maart dit jaar nog volop met ijs geconfronteerd waren, kregen we ook vandaag een bijt in het ijs voorgeschoteld. Ja, je moet wat vallen bij elkaar sprokkelen om de deelnemers aan het werk te zetten. Waar we als equipe de eerste 20 opdrachten zonder kleerscheuren doorkwamen werd er de laatste 20 opdrachten een flink aantal fouten gescoord, nl. een vijftal. Door alle afleiding die de uitzetter creŽerde in de vorm van een wesp en de ijsbijt, dachten we niet meer aan hetzelfde oriŽnteringspunt als zijnde de VRW in 75 en in de vorige opdracht de viersprong. Gij zijt een goede entertainer Jaap.
 
 

AB 79. voor P en voorrangsweg R
Om te zien waar een weg begint moet je de bermlijnen doortrekken en dan blijkt dat de voorrangsweg eerder begint dan de verkeerspaddenstoel. Die staat immers nooit in het asfalt en dan is de weg al begonnen.
 

81. bij dubbel straatnaambord asfaltweg L
Voordat we bij het straatnaambord aankwamen, hebben we zitten filosoferen wat we eigenlijk zochten bij een dubbel straatnaambord. Wij kwamen er niet uit en dat bleek ook te kloppen.
Of het bestaat niet, maar het was er in ieder geval ter plaatse niet.
 

AB 82. na plaatsnaambord en Donald Duck R
AB 83. aanhoudend viersprong R

Het einde nadert en dan nog een aanhoudend opdracht "om het af te leren". En als je dan als uitzetter nog een foto met tekst gaat bewerken, zodanig dat het een herstelopdracht wordt, dan ben je echt creatief bezig geweest. Wij hadden wťl het verbodsbord gezien en daardoor de achterliggende weg genegeerd, maar niet de tekst in het wolkje gevolgd. De rekenkamer kon weer een rood kruisje plaatsen.
Les uit deze opdracht: bij iedere foto de auto uit en kijken naar alle details op de foto!! Zie situatieschets.
 

84. bij kop en schotel asfaltweg L

Wij dachten even aan een volgordeprobleem waarbij de kop bij de schotel stond. Dom dat je dan niet aan allerlei andere koppen denkt die je was gepasseerd. Dat is dan ook de haast bij het einde van de rit, want "we zijn al zo laat …".
 

86. na plaatsnaambord en viersprong, voor energiebron R
Ja, en dan maak je een onnodige fout, want wťl de zon gezien, zelfs vanuit de auto, maar toch de opdracht fout doen. Helaas.
 


88. na Finish L

Wij gingen ervan uit dat een merknaam altijd met een hoofdletter geschreven zou moeten worden, ook al wordt dat in commerciŽle uitingen niet altijd in praktijk gebracht, zoals ook bij f / Finish. De uitzetter dacht er ook zo over.

Het slotwoord bestaat uit bijzonder veel lof!!

Voor de vaak originele grappen en grollen.
Maar in het bijzonder voor het gehele teambegeleiding dat autoclub MAC Rijnland had ingezet voor plaatsing en oprollen, bemande RC en Łberhaupt de klus gezamenlijk klaren, met als chef d'ťquipe Jaap Spaargaren. Heren, driemaal chapeau voor de hele leuke rit in een voor jullie vreemde omgeving, het vele geplaatste materiaal, dat veel werk betekent.
De zeer fraai uitgevoerde routebeschrijving en de uitstekende uitleg, een voorbeeld voor velen. Daar is erg veel zorg aan besteed, met tekeningen, foto's en al. Chapeau!!!

Wij hopen oprecht dat het MAC Rijnland team ofwel de routecrew onder leiding van chef d'equipe Jaap Spaargaren de komende jaren nog diverse keren de deelnemers over de dreven rond Achterveld met vallen en een hoeveelheid materiaal wil bezighouden.

Met hartelijke dank!!

Wim Eggenkamp.

Verslag aanvullende punten A- en C-klasse

C3. na "DELAINA VAN WEEDESTRAAT" R
Als de navigator goed leest, dan ziet de equipe dat de tekst in de routebeschrijving anders is dan op het straatnaambord staat. Daar staat Deliana.
 


C 13 voor 3 broertjes Kwik, Kwek en Kwak L

Een plaatje van Kwik, Kwek en Kwak. Daar staan geen 3 broertjes Kwik op. Zie situatieschets.

C 16. voor vogel op de Noordpool L (MUG)
Een mooi plaatje van een pinguÔn. Deze leeft op de Zuidpool, dus de opdracht niet uitvoeren. Zie situatieschets

C 24. na burg VRW R
Even goed opletten voor de navigator, er staat burg en niet brug. Een burg is een kasteel, dat was niet te vinden, dus doorrijden naar de routecontrole.
 


BC 32. na voorlader R (MUG)
BC 33. einde weg L
BC 34. einde weg R
BC 35. einde weg R

In de vrachtwagen, die aan de achterzijde werd beladen, stond een wasmachine met vulopening aan de voorzijde, oftewel een voorlader. De opdracht is na de 1e afbeelding al uitvoerbaar. Daarna opletten op het verkeersbord busbaan. Hier mag een personenauto niet rijden, dus 'gedwongen' linksaf en einde weg L uitvoeren op de volgende wegsituatie. Zie situatieschets.
 

 


C 79. voor padenstoel R
Het blijft opletten voor de navigator. Een typefoutje …

C 82. na plaatsnaambord en Donald Duck R
Op het plaatje stond na Donald Duck een herstelopdracht: hier linksaf slaan …… Deze eerst uitvoeren en daarna nog rechtsaf voor het uitvoeren van de routeopdracht. Zie situatieschets.
 


Verslag C-klasse: Jannie Hazeleger.
 

Verslag AB-klasse: Wim Eggenkamp.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter