Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
      Lenterit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Jubileumrit
      Snertrit
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Jubileumrit 2018
 

uitzetters: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Bertus en Henny van der Horst
datum: 14 oktober 2018
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg A- en B-klasse  Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 33
           
 Situatie opdr. 35  Situatie opdr. 45  Situatie opdr. 56-57

Zondag 14 oktober, de dag dat het 60 jarig bestaan van AMBC Achterveld wordt gevierd. Rond 12:00 uur op weg naar Achterveld. Toen we daar aankwamen waren al vele deelnemers op pad gegaan. Even de aanwezige bestuursleden gefeliciteerd met het jubileum en we zagen tevens dat het bestuur een mooi cadeau kreeg aangeboden door vaste deelnemers uit Ochten. Daarna de route in ontvangst genomen, waarbij nog een map als onderlegger cadeau werd gegeven en het feest kon gaan beginnen.

We kunnen een grote verscheidenheid aan vallen voorgeschoteld krijgen, omdat de deelnemers die zelf van tevoren hebben kunnen aanleveren. Start ook nu bij de blauwe vlag in de Rentinckstraat.

0. einde weg L
1. einde weg R
2. viersprong R
3. 3e viersprong R (Jan van Arkelweg)

Na de aanvullingen op het reglement te hebben gelezen, zag Henny dat de routebeschrijving begon met een opdracht voorafgegaan door een nul (0.). Aangezien het reglement voorschrijft dat genummerde routeopdrachten moeten beginnen met een één (1.) zijn wij niet begonnen met opdracht nul maar met opdracht één en dat leverde (wat later na ontvangst van de uitleg bleek) een goede RC "K" op.
 


5. na 3 boegbeelden R (MUG)
Boegbeelden, ja wat wordt daarmee bedoeld? Even het woordenboek erbij gepakt. En het woordenboek gaf aan: belangrijke personen van een organisatie of een onderdeel van een schip. Op het plaatje stonden drie vrijwilligers van de start- en finishlocatie De Moespot. En dit vonden wij zeker belangrijke personen, want deze vrijwilligers zetten zich in om het u en ons naar de zin te maken in De Moespot. Vrijwilligers zijn belangrijke personen binnen een organisatie, want zonder vrijwilligers kunnen velen organisaties gewoonweg niet de zaak draaiende houden. Dus geen probleem met deze opdracht.

9. na "60" en varkensrug R (eventueel aanwezige brievenbussen negeren)
Dat een varkensrug een ovaalvormige betonnen afscheiding is, wisten wij. In het verleden hadden wij dit al eens eerder als opdracht gehad. Voor ons min of meer een opdracht uit de 'oude doos' en bij de Spar supermarkt lagen deze betonnen afscheidingen, dus verder niet naar de geplaatste plaatjes gekeken.
 


12. na brug en staand horloge L (VADNA) (Eigen weg mag worden bereden)

Een staand horloge, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Na de brug een plaatje van een ouderwetse staande klok, even gekeken: als we hierop de opdracht uitvoeren krijgen we een RC "F", doorgereden nu een plaatje met vrolijke figuren (en dat hoort zeker bij een jubileum) met op de buiken een tijdsaanduiding. Om dit nu aan te nemen als een staand horloge, nee daar gaan we niet voor, laten we de eerste afbeelding als juist aannemen en dat bleek goed te zijn.
 

14. na passage L (MUG)
Een passage wat kan dat zijn, ja het komt voor in de paardensport en het woordenboek geeft tevens aan: een onderdeel van een tekst/muziekstuk of een onderdoorgang. Op het eerste plaatje een paard, mogelijk zou dit paard met een dressuur bezig zijn, maar dat kun je niet beoordelen, dus doorgereden en jawel, er komt een tweede plaatje, een deel van een muziekstuk. Mooi, daarna linksaf.
 

17. na Kaapse ezel L (MUG)
Even een aantal opdrachten die ons naar een parkeerplaats in Scherpenzeel leiden. O, wat een drukte op deze parkeerplaats. Bij het oprijden van de parkeerplaats stond al meteen een bordje met een tekst dat wij nu een Safaripark binnenreden. Uiteraard fictief, ook gezien de velen personen die buiten de auto waren. En in zo'n Safaripark kunnen opdrachten met dieren niet ontbreken. Een Kaapse ezel is een andere naam voor een zebra en deze stond op de tweede afbeelding.
 

20. na ooievaarsbek L (MUG)
Nu een ooievaarsbek. Een ooievaarsbek is een plant en waarom ook niet een bek van een ooievaar. Hier gingen wij de fout in, plantje op de eerste afbeelding niet gezien en zodoende na de geplaatste ooievaar de opdracht uitgevoerd.
 

23. na 4 koppen L (MUG)
Nog een opdracht in het Safaripark. Vier koppen, terug bij de plaatjes van de ezels en de reiger, hier al drie koppen van deze dieren en de kop van het paaltje maakte dat er zeker vier koppen aanwezig waren.
 

25. na viersprong, viersprong L
Nee, we mogen de parkeerplaats nog niet verlaten, want nog even werden we langs een stempelcontrole gestuurd. Maar in een Safaripark mag je de auto niet verlaten cq de ramen niet open doen. Een Frans gezin dacht in mei van dit jaar in de Beekse Bergen daar anders over, wat hebben die mensen een geluk gehad! Dus niet stempelen.
Hé, even verderop een bordje wat veel leek op het bordje aan het begin van de parkeerplaats, gaan we nu het Safaripark weer verlaten? Het leek erop: maar wat staat er: U verlaat het Sarafipark. Ik zei tegen Henny: "Wat een floepers, proberen ze je nog de fout te laten maken door te stempelen", en jawel nog een stempelcontrole. Dus ook nu nog niet stempelen, Safaripark nog niet verlaten.
 

27. na informatiebord R (MUG) (u mag over de parkeervakken rijden)
Een informatiebord, weer zo'n bord dat leek op het berijden van het Safaripark, nu wel met de tekst: dat het Safaripark verlaten werd. Een informatie die welkom was en afgeslagen naar rechts.
 

Even verderop stond een bemande controle, de voorzitter van de vereniging die ons trakteerde op een appel en meteen op de controlekaart kon waarnemen wie de stempel(s) had en daar toch van kon staan genieten.

AB 29. na 3 verkeersborden asfaltweg R (VADNA) (MUG) (Wegen als niet zichtbaar doodlopend beschouwen)
De drie verkeersborden zagen er goed uit, maar daarbij een bord met een gedwongen rijrichting, eerst gedwongen naar links, daarna wederom drie verkeersborden bij een zijweg naar rechts, met daarbij een verkeersbord aanduidende doodlopende weg, maar achter de opdracht staat (VADNA) en dan is dit bord er niet. We hebben ons niet in verwarring laten brengen, want we hadden drie juiste verkeersborden in eerste instantie gepasseerd om de opdracht uit te kunnen voeren.
 


30. na namen van neefjes van Donald Duck "Voskuilerdijk" L

De neefjes van Donald Duck, wie kent ze niet? Kwik, Kwek en Kwak. Op het bord stonden twee juiste namen Kwik en Kwak, voldoende namen (minimaal twee) om de opdracht uit te voeren.

AB 31. na H "6", vlag van Almelo en vlag van Overijssel, voor kip R (MUG)
Wederom een opdracht voor de A/B-klasse, dus extra opletten, er staat (MUG) achter een opdracht, dan dienen de oriënteringspunten door de uitzetters geplaatst te zijn. Maar het huisnummerbordje zou die ook geplaatst zijn? Maar aangenomen dat dit zo was gezien het vervolg (opdracht 32.).
De vlag van Almelo was aanwezig en ook die van Overijssel en de kip die kwam ons bekend voor. Deze opdracht kon maar door één iemand ingezonden zijn, degene die voetbalclub Heracles een warm hart toedraagt.
 


AB 32. aanhoudend na 2 vlaggen R (MUG) (u mag alleen asfaltwegen berijden)
Als je twee vlaggen bent gepasseerd, dan kun je naar rechts, maar niet de twee vlaggen van de vorige opdracht gebruiken. Gezien het feit dat er bij opdracht 31 "MUG" achter de opdracht stond en het huisnummer niet geplaatst was werd deze opdracht in combinatie met opdracht 31 geneutraliseerd.

A 33. na "AMBC 60 jaar", tra, la, la en "60" viersprong R (MUG)
Na ons een stukje verplaatst te hebben, kwamen we in De Glind. Daar wachtten ons een opdracht die ons min of meer bekend voorkwam. Maar wel extra opletten, we hadden enkel een tekst aangeleverd en wat zouden ze daarvan gemaakt hebben?
"AMBC 60 jaar" kan geen tekst zijn die je moet zoeken, jaar staat met kleine letters in de routebeschrijving in plaats van met hoofdletters. Dan is dit een weg en die moet je eerst passeren om aan het volgende deel van de opdracht te kunnen gaan beginnen, een tra (brandgang in het bos) stond op een plaatje, ons niet laten verleiden door de foto van de penningmeester Jan Traa. Daarna nog diverse plaatjes om je op het verkeerde been te zetten, maar ook de juiste plaatjes waren aanwezig (kast) la en de muzieknoot la. Zie situatieschets.
 

 
 
 

A 35. aanhoudend voor weg, weg R
A 36. na RC "X" aanhoudend voor weg, weg L

Bij deze opdrachten opletten welke wegen als oriënteringspunt zijn gebruikt, als je dit goed weet te onthouden dan is zo'n opdracht goed te doen. Zie situatieschets.

37. na de naam van de schrijver van het boek Vijftig tinten grijs L (Als de opdracht op de einde-weg-situatie niet uitvoerbaar is, gaat u rechts op deze situatie)
Even opzoeken wie dit boek geschreven heeft. We zijn niet van die lezers, dus wisten wij dit niet. Bij het opzoeken bleek het om E.L. James te gaan, een schrijfster van een erotische roman die al meer dan 1,7 miljoen keer verkocht is in Nederland. Op het eerste bordje stond EL los van James, dus eerst einde weg links uitvoeren, omdat EL tot de herstelopdrachten hoort.
 


Een tweede bemande controle, deze keer bestuurslid Joop die ons trakteerde op een blikje radler en snoep, dat komt even goed van pas, onderweg trek gekregen.

40. na viersprong en gochelaar R (MUG)
Gochelaar, nog nooit van gehoord, wat kan dit nu zijn? Woordenboek erbij, maar dit woord komt niet voor in het woordenboek, dus ons ook niet laten verleiden om de opdracht uit te voeren na de plaatjes van Mark Rutte en Hans Kazan. Beiden wel een goochelaar?
 


AB 42. U komt nu op een rotonde. Jan Schouten, de eerste voorzitter, is de oprichter van AMBC Achterveld. Henk Hazeleger is de huidige voorzitter. Voor iedere voorzitter die AMBC Achterveld heeft gehad, rijdt u een rondje op de rotonde, daarna gaat u 1e weg R
Een hele lange zin, maar in deze zin komt de afkorting AMBC voor en deze afkorting mag volgens het reglement niet gebruikt worden. Onder voorzitter Henk Hazeleger met de overige bestuursleden heeft de vereniging een vooraanstaande positie ingenomen in de rittensport.

A 43. na 4 RC's L
Een mooie foto van de vijf bestuursleden, vier met een RC in de hand en één met het bord "60". Wel vier RC's als afbeelding, dus meteen linksaf, maar de letters niet genoteerd, omdat het geheel niet voldeed aan het voorbeeldenbord. Daarna nog even langs de RC's "C", "B", "M" en "A".
 


AB 45. na verkeersbord L (MUG)
AB 46. einde weg L
AB 47. einde weg R

We gaan naar het parkeerterrein bij de Lidl. Nou wees dan maar op je hoede, want daar is de opdracht doorgaans pittig. We gaan een eenrichtingsweg op, even als afleiding een vraag (wat is het totaal van de leeftijden van de vijf bestuursleden). Toen bij RC "F" een keeropdracht. Maar we waren toch een eenrichtingsweg opgereden en alle wegen die we gepasseerd waren, mochten we niet in. Dus niet keren en gewoon de volgende opdracht uitvoeren. Nu weer bij RC "F" en nu konden we wel keren, omdat we er anders naar toe reden. Poeh, poeh. Zie situatieschets.
 

48. na 3 logo's van automerken L (MUG)

De drie logo's bekeken en toen bleek bij VOLVO de VO er los bovenop te zijn geplakt. Dus dan hebben we te maken met een herstelopdracht: VRW oversteken, dus dat gedaan en op zoek naar 3 logo's, die niet meer kwamen, maar wel wat later bleek de juiste RC "I".
Het leuke is, dat wij voor het uitzetten van één van onze volgende puzzelritten ook een dergelijke val hadden bedacht met het woord VOLVO. Of we deze nu gaan aanpassen, moeten we nog even zien.

49. eenrichtingsweg L en vervolgens einde weg L
Een reglementair grapje, een opdracht mag één richtingsverandering inhouden en geen twee richtingsveranderingen.
 


A 50. na "60" driesprong R (grote afstand, circa 4,6 kilometer)
A 51. na linksstaande groene brievenbus L (MUG)
A 52. 1e weg R
A 53. 1e weg L

De groene brievenbus stond wel links aan de route, maar oriënteringspunten die links staan mag je niet als goed aannemen, oriënteringspunten dienen aan de rechterkant voor te komen, maar door de plaatsing van de groene brievenbus is de weg links ook niet aanwezig. En daarna werd je nog tweemaal getest of je deze val wel goed door had met de groene brievenbus.

54. na brug en naam van het metaal dat gebruikt wordt om een 60-jarig jubileum aan te duiden R
60-jarig jubileum wordt aangeduid met diamant, maar er stond toch naam van metaal? Hier zou je zomaar instinken, diamant is geen metaal, dus opdracht niet uitvoeren na het bordje met de tekst diamant.
 


AB 56. na "DLW" 1e weg R
Inmiddels terug in Achterveld en nog even richting de Klettersteeg. Een op papier gemakkelijke opdracht, maar daar zijn we mooi ingetuind. We hadden door, dat de auto langer is dan 1,5 meter dus in eerste instantie gedwongen naar rechts en pas bij het parkeerterrein van de plaatselijke voetbalclub de opdracht 1e weg R uitvoeren. Maar je wordt weer teruggestuurd. Op weg naar dat parkeerterrein waren we wel een bord gepasseerd met de mededeling: de kleur wit is rood en de kleur blauw is oranje. Maar ondanks dat we niet kleurenblind zijn, waren we niet scherp met deze kleurveranderingen en volgden wij gewoon de ritpijl op, die inmiddels ook een andere kleur heeft gekregen vanwege de aanwijzigen en dat die niet meer overeenkwam met het voorbeeld op het voorbeeldenbord. Voor degene die dit wel doorhadden, werden die verderop nogmaals getest op de kleurveranderingen. Al met al een pracht van een val, die we graag goed gedaan hadden, maar helaas. Zie situatieschets.
 
 

A 57. na "AMBC 60 JAAR" en RC R
Ook bij deze val nog steeds te maken met de kleurveranderingen, hier dachten wij het door te hebben, maar beoordeelden ook dit fout. Zie situatieschets.

60. na "JAN VAN ARKELWEG" en 2e overdekte abri asfaltweg R
De tekst Jan van Arkelweg stond op het straatnaambord en dan op zoek naar een overdekte abri, maar een abri (wachthuisje) is al overdekt, dus wat gaan we krijgen? Bij de eerste abri aangekomen, zien we een foto van een abri in de abri geplakt, dus inderdaad sprake van een overdekte abri, ook bij de tweede abri hetzelfde. Maar dan is de opdracht toch niet uit te voeren, want het gezochte mag zich volgens het reglement niet in een opstal (bouwsel) bevinden.
 


62. bij de datum waarop u de Jubileumrit hebt gereden L

Hebt gereden? We zijn nog niet bij de finish, dus kan deze opdracht niet.
 


Wij hebben veel waardering voor de ingezonden vallen, een leuke mix, dat krijgen Henk en Jannie Hazeleger dan allemaal binnen en dat moeten ze dan in een route weten te plaatsen. Neem van ons aan dat dit geen gemakkelijke opgave is geweest, maar dat zij daar toch goed in geslaagd zijn. Al met al een leuke middag c.q. jubileum.

Tot ziens en met vriendelijke groet,

Bertus en Henny van der Horst.

Verslag aanvullende punten B- en C-klasse

C 29. na 6e verkeersbord R (MUG) (VADNA)
Op het eerste plaatje drie verkeersborden, een ervan gaf een verplichte rijrichting naar links aan. Daarna nog een plaatje met verkeersborden, echter een ervan was gespiegeld. Bovendien moeten bij 6e verkeersborden alle borden na elkaar komen. Genoeg redenen om de opdracht niet uit te voeren.
 


C 31. na H "6", vlag van Overijssel en vlag van Almelo, voor kip R (MUG)

De vlag van Almelo en Overijssel stonden niet in de juiste volgorde. Ook was het huisnummerbord niet door de uitzetters geplaatst.

B 33. na "AMBC 60 JAAR", tra, la, la en "60" viersprong R (MUG)
C 33. na "AMBC 60 JAAR", Traa, la, la en "60" viersprong R (MUG)

Klein onderscheid tussen de B- en C-klasse. Eerst op zoek naar de tekst AMBC 60 jaar, deze stond gelijk rechts. Een tra is een brandgang in een bos en Traa is de naam van een persoon. Een la is een muzieknoot en zit in een kast. En de ster met 60 was er ook. Zie situatieschets.
 

 

B 35. aanhoudend weg L
Een kwestie van volhouden en niet tweemaal dezelfde weg als oriënteringspunt gebruiken. Zie situatieschets. Zie situatieschets.

BC 43. na "AMBC" L
Op de eerste foto van het bestuur stond meer tekst, namelijk 60. Even verderop stond vier RC's. Dit was ook niet het gezochte, dat was 1 bord met de tekst AMBC.
 


C 45. na het bestuur van AMBC Achterveld L (MUG)

Weer een foto van het bestuur van AMBC Achterveld. Echter … in een routeopdracht is AMBC een niet toegestane afkorting.

BC 50. na "60" driesprong L (grote afstand, circa 4,6 kilometer)
BC 51. 1e weg L (VADNA)

De 60 was snel gevonden, dan driesprong links. Op de einde-weg-situatie stond in de linkerweg een groene brievenbus, deze weg was daarom niet aanwezig. Opdracht 51 uitvoeren bij de volgende weg naar links.
 


C 56. na "DLW" 1e weg R

Bij het grasdriehoekje stond in de doorgaande weg een verkeersbord dat aanduidde dat deze weg gesloten was voor auto's die langer zijn dan 1,5 meter. Dus hier verplicht naar rechts. Zie situatieschets.

BC 57. na "AMBC 60 JAAR" en blauwe RC R
Een blauwe RC???? Deze zijn volgens het voorbeeldenbord oranje. Dus de opdracht niet uitvoeren. De blauwe RC I noteren? Jazeker, door de kleurmodificatie is blauw oranje geworden. Zie situatieschets.

Verslag BC-klasse: Jannie Hazeleger.

Verslag A-klasse: Bertus en Henny van der Horst.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter