Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
      Lenterit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Jubileumrit
      Snertrit
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Snertrit 2018
 

uitzetters: Bertus en Henny van der Horst
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Herman en Hanny Vrielink
datum: 18 november 2018
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A- en B-klasse  Rit C-klasse  Uitleg A- en B-klasse
           
 Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 45  Situatie opdr. 68-69

Het was voor ons al weer een paar maanden geleden dat we bij de AMBC Achterveld een puzzelrit hebben gereden. Dus de hoogste tijd om te starten en ons beste beentje voor te zetten bij deze Snertrit, waarvan je al weet dat de uitzetters Bertus en Henny van de Horst zijn, daarmee zeggende, dat je verzekerd bent van een pittige, reglementaire maar vooral mooie puzzelrit.

De resultaten van onze voorgaande ritten bij de AMBC verdienen tot nu toe nog geen schoonheidsprijs, maar daar willen wij op deze zonnige maar toch frisse 18e november iets aan gaan veranderen. Daarom vertrokken we vanuit Rhenen vol goede moed richting Achterveld waar wij om ongeveer 13.00 uur aankwamen.

Het was er gezellig druk en gezeten aan de stamtafel eerst maar een kopje koffie, ze zeggen dat het helpt om alert te blijven, gezien het resultaat in de rit was dat bij opdracht 6 bij ons al uitgewerkt. Na het gezellige gepraat met enkele medestrijders gingen we langs de inschrijftafel en kregen onze bescheiden voor de rit.

Het eerste wat wij dan doen is de aanvullingen op het reglement doornemen in de hoop hiermee in de puzzelrit deze aandachtpunten bij een eventuele opdracht goed uit te voeren. Of het heeft geholpen, leest u in onderstaande uitleg van de Snertrit zoals wij deze hebben beoordeeld en gereden.

AB 2. Aanhoudend eerste weg L
AB 3. Na "RC" L

Het begint al indrukwekkend met deze opdracht waarbij je moet opletten niet de gebruikte wegen opnieuw als oriënteringspunt te nemen. Op het bordje met de tekst RC stonden veel puntjes, dus meer tekst, doorgaan met aanhoudend. Dit deden we goed met elf letters op de controlekaart.
 


AB 6. Na twintigste letter van het alfabet en negentiende letter van het alfabet, asfaltweg L (MUG) (oriënteringspunten zijn na het uitvoeren van de opdracht niet meer aanwezig)
Hier onze eerste fout, omdat wij dachten alleen aan de letters T en S genoeg te hebben, het was de bedoeling om de letter T als twintigste letter te nemen, daarna, ja ja volgens de uitleg toen snapten wij het ook, moet je gaan tellen naar de negentiende letter en dan is de S pas de vierde letter na de R E N.
 

9. Na verkeersbord aanduidende doodlopende weg, situatieschets en giebel R (lange afstand)
Aangekomen bij het bordje met daarop de afbeelding van drie personen waarvan de middelste persoon een wel erg valse grijns op z'n gezicht had, hebben we besloten dit niet aan te nemen als giebel. Verder ook niet goed gekeken wat er in de viskom zat, want een giebel is ook een goudvis en deze was aanwezig.

11. Na weg, "SNERT" en derrick asfaltweg L (lange afstand)
Horst Tappert speelde in de Krimiserie inspecteur Derrick, deze afbeelding van hem was er. Maar met derrick zoek je toch iets anders, namelijk een boortoren en deze was ook verdekt aanwezig.
 


17. Na het lichaamsdeel van een mens waar het kleinste botje in zit R
Het lichaamsdeel wat ik uitsprak zal het wel niet zijn. "Natuurlijk niet" zei Hanny, m'n navigator, "wat dom, zoiets zullen Bertus en Henny niet plaatsen" en daarom direct na het oor maar rechtsaf gegaan.
 


20. Na stijgbeugel R

Eerst wilde ik nog aan Hanny vragen of deze opdracht nog iets te maken had met mijn vorige uitspraak, maar heb toch besloten om m'n mond maar te houden en wederom na het oor rechtsaf.

24. Na e-book asfaltweg R (MUG)
Deze opdracht hadden we door, want de e van e-book is een afkorting van elektronisch en dit staat niet in het reglement.
 


26. Bij wegwijzer van een bekende oude organisatie asfaltweg L

Ook deze opdracht goed uitgevoerd, want op een zelfgeplaatste wegwijzer mogen alleen Nederlandse plaatnamen voorkomen. Op deze afbeelding stonden o.a. het aantal kilometers en er was ook geen pijl op te vinden.

29. Na naam van een Brabantse plaats en naam van een Limburgse plaats L (MUG)
Dit oriënteringspunt werd neutraal, omdat zowel de plaatsnaam in de routebeschrijving als ook op het bordje niet Waarle moet zijn maar Waalre. Toch nog even in het plaatsnamenboek dit gecontroleerd, maar nergens Waarle kunnen vinden.
 


35. Na stentor L

We hebben een tijdje zitten googelen, maar niets kunnen vinden over een trompetdiertje. Het goochelen gaat ons misschien beter af, dus het foute cijfer 4 genoteerd.

38. Na limousin L
Terugkomend bij de krant De Stentor zagen we de prachtige bruine koe op de voorpagina staan en na deze limousin en controle K linksaf gegaan. We hebben het gevoel nog lekker in de rit te zitten.
 


45. Na RC en Jan, Jans en de kinderen R
Een leuk bedacht oriënteringspunt met afbeeldingen van twee bestuursleden en een verkeersbordje aanduidende voetpad waarop ook de twee kinderen stonden. Jammer vond ik persoonlijk de tweede afbeelding, daar had ook een andere Jans kunnen staan. Zie situatieschets.
 

54. Voor twaalf letters "Twaalf" L (MUG)
Een kwestie van letters tellen, maar toch twijfel je omdat de opdracht zo eenvoudig lijkt. Na alles gecontroleerd te hebben gewoon de weg met de naam Twaalf ingereden.
 

58. Na fietspad R
Inderdaad sluit een DLW alleen een weg af en geen fietspad. We kijken trouwens altijd nog even in het verkeersboekje met de verkeersborden, want sommige uitzetters zijn op dat gebied zeer creatief om iets te veranderen.
 

60. Na paparazzi L
In eerste instantie namen wij aan dat Edwin Smulders een paparazzi is. Na iets verder gezocht te hebben, ontdekten we dat er een verschil is tussen paparazzi en paparazzo. Door het verhaal te lezen over een persfotograaf in de film La dolce vita en fotografen van roddelbladen, die laatste zijn paparazzi, meervoud en daarom doorgereden naar stempelcontrole.
 

62. Vierspong R

Met een goede navigator scheelt het zomaar 30 strafpunten even doorrijden naar controle V.

AB 68. Asfaltweg R
Omdat in de aanvulling van het reglement staat dat de situatie overzichtelijk is, hadden we hier niet naar rechts moeten gaan, want het verkeersbord met de verplichte rijrichting en het verkeersbord aanduidende ruiterpad maakt van deze weg twee aarden, namelijk asfalt overgaand in klinkers. Helaas niet ontdekt. Zie situatieschets.

AB 69. Na drie verkeersborden, RC en paard, voor paard L (MUG) (de oriënteringspunten zijn na gebruik niet meer aanwezig)
Een bijzonder leuke opdracht waarbij je eraan moet denken niet twee keer de controle Q te noteren, de oriënteringspunten na gebruik wegdenken en door naar opvangcontrole A. Zie situatieschets.
 


71. Na "SNERT" en symbool voor staal asfaltweg L
Met wat geluk kun je soms ook een heel eind in de goede richting komen en dat deden we. Het symbool van ijzer FE, dat wisten we, maar met staal niet gelijk aan een lantaarnpaal gedacht. Meer zoiets van, er zal vast wel ergens iets van staal te vinden zijn en maar aangenomen dat het er was.
 

74. Na ingrediënten om snert te kunnen maken R

Je kon op het bordje al bijna de snert ruiken en dat bracht ons ook in en verwarring en gingen daarom de fout in, want natuurlijk hoort water ook bij de snert. Te snel gehandeld en de dubbele letters W van worst, genoteerd.

AB 77. Na viersprong en Grote Beer asfaltweg R (klinkers als niet aanwezig beschouwen)
Het sterrenbeeld Grote Beer hadden we onderkend. Daarna gingen we weer hopeloos de fout in door de controleletter U te noteren en bij de tekst SNERT gingen we volgens de herstelopdracht netjes linksaf. Ligt dat nu aan de reuk van de snert of is er iets met ons niet helemaal goed? We houden het maar op het laatste.
 


Bertus en Henny heel hartelijk dank voor deze fantastisch mooie puzzelrit zonder keercontroles, prachtig en intelligent in elkaar gezet. Maar daarnaast willen wij nog iets toevoegen n.l. vele lovende woorden zijn er al over jullie gezegd en geschreven als het gaat over het rijden en uitzetten van puzzelritten, daarover geen misverstand, maar zo langzaamaan mag daar wel eens een titel aan verbonden worden en wij benoemen jullie hierbij dan ook als Grootmeesters in beide categorieën.

Natuurlijk is het ook erg belangrijk dat een rit wordt gecontroleerd en hiervoor waren Jannie en Henk Hazeleger verantwoordelijk, ook hiervoor onze hartelijk dank.

Tot een volgende rit.

Met vriendelijke groet,
Hanny en Herman Vrielink

Verslag aanvullende punten B- en C-klasse

C 2. Na Rc L
Rc, wat is dat? In artikel 7 staan de toegestane afkortingen in een routeopdracht vermeld. RC staat daarbij, dat is een onbemande routecontrole of onbemande stempelcontrole. In de routebeschrijving staat Rc, dus doorrijden naar de opvangcontrole.
 


C 6. Na "S", "N", "E", "R" en "T", asfaltweg L (MUG)
Oriënteringspunten dienen in de aangegeven volgorden en geheel achter elkaar bereikt worden, staat in artikel 8c van het Puzzelreglement Midden-Nederland. De routecontroles langs de route staan niet in de juiste volgorde om de opdracht uit te kunnen voeren. Wel de letters noteren in de juiste volgorde.

C 69. Na drie verkeersborden L (MUG) (verkeersbord aanduidende ruiterpad als niet aanwezig beschouwen, ook tijdens opdracht 70. en 71. , geen nep).
Eén van de drie verkeersborden geeft een verplichte rijrichting aan, dus bij de eerste weg naar links rechtdoor en de volgende weg wel linksaf. Zie situatieschets.
 


C 77. Na viersprong en Grote Beer asfaltweg R

De viersprong en Grote Beer zijn er, echter de weg naar rechts begint met klinkers en gaat over in asfalt. Zo'n weg mag niet naar aard worden aangeduid, zie artikel 5c.


Verslag C-klasse: Jannie Hazeleger.

Verslag A- en B klasse: Herman en Hanny Vrielink.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter