Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
      Lentepuzzelrit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2018
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lentepuzzelrit 2019
 

uitzetters Henk en Jannie Hazeleger
verslag Jan Traa
datum 24 maart 2019
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg AB-klasse  Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 20
           
 Situatie opdr. E  Situatie opdr. 23  Situatie opdr. 29-34

Zondag 23 maart 2019. Lenterit bij de AMBC Achterveld. De dag begint zonnig en fris. Op naar de eerste puzzelrit met als uitzetters Henk en Jannie Hazeleger. Met zijn 25-jarig voorzittersjubileum net achter zich en met een brok aan uitzetters- en controleurservaring denk ik dat Henk, samen met Jannie, weer een leuke en scherpe rit weg gaat zetten. Onze voorbereiding bestaat uit het lang uitslapen, rustig ontbijten met gekookt eitje en het klaarmaken van de broodjes voor onderweg. Aangekomen in De Moespot staat alles al klaar voor de ontvangst van onze deelnemers. Tafels gedekt, inschrijftafel bemand, koffie geurend in de pot en de prijzentafel lonkend naar de prijswinnaars. Ook dit jaar probeer ik weer samen met Annemieke hoog in de A-klasse te eindigen.

Op naar de eerste val.

A 3. na naam van een roofvogelsoort "Wouw" R (MUG)
De geschreven namen, Harpei, Vinkenveen en Valkenburg, zijn geen roofvogelsoorten. Harpij wel. De weg "Wouw" is er en Wouw is een roofvogelsoort. Op naar een volgende weg "Wouw" rechts. Een niet onderstreept bordje "WOUW" liet ons doorrijden. Leuk bedacht.
 

 

7. na fietsenmaker asfaltweg L
Wij dachten dat dit een persoon moest voorstellen en geen pand van een rijwielhersteller. Dat hadden wij goed gedacht.

AB 9. na brug, "NIEUW HOFWEG" en hoofdweg asfaltweg R
Wat is een hoofdweg? Volgens Van Dale een weg waar we voertuigen voorrang aan moeten verlenen. Tevens een weg die moet uitmonden op de bereden route? We zagen een plaatje met een verkeersbord aanduidende voetgangers, echter zonder hoofd en een verwijzing naar hoofdweg. Tevens zagen wij een straatnaambord met de tekst Hoofdweg. Allemaal verwarrend. Niet iets wat kloppend is, waarna we terecht zijn doorgereden.
 


11. na viaduct en leven op Mars eenrichtingsweg R (lange afstand, circa 4 kilometer)
Hoe kan dit nu weergegeven worden? Wij zagen een MUG, zijnde een vlieg staand op een chocoladereep die was voorzien van de tekst Mars. Is dit leven op Mars? Zou maar zo kunnen, maar wij dachten van niet. Fout gedacht.
 

14. na "AMBC" L (parkeerterrein Lidl)
AB 15. na "SOCIAL MEDIA" en 3 social media logo's L (MUG)

Wij zagen drie logo's met de tekst "SOCIAL MEDIA" eronder. Tevens zagen wij de tekst "IN" in één van de logo's staan. Samen dus meer tekst. Na het volgende bordje met drie logo's onderschreven met "SOCIAL MEDIA" Ditmaal geen logo's met verborgen teksten. Op naar de drie logo's die er niet meer waren.
 

A 18. asfaltweg R
A 19. asfaltweg R

Dit was een mooie. Op de einde weg situatie was een verkeersbord aanduidende doodlopende weg aanwezig in de linker weg. Deze was voorzien van een onderbord "300 m". Gelukkig hadden wij het aanvullende reglement goed in onze gedachten waarin vermeld stond dat we onderborden als niet aanwezig moesten beschouwen. Niet doorrijden naar de rotonde, maar rechts de Achterveldseweg in. Gezien de routecontrole hadden wij dat goed bedacht.
 

AB 20. na brievenbus weg R (MUG)

Wij zagen een plaatje met een jongeman met een groene brievenbus als rugzak. De brievenbus is er. De weg is er dus niet, als er een groene brievenbus in staat. Op naar de weg, volgend op deze niet aanwezige weg, zou ik maar zeggen.
AB 21. 1e weg L
Weer een gevalletje weg al gebruikt of weg afgesloten door brievenbusrugzak, volgende weg nog niet. Goed opletten dus.
AB 22. 1e weg L
Weer goed opletten welke weg wel gebruikt is in vorige opdracht. Goed gedacht. Zie situatieschets.
 

Speciale opdracht: Pijlentraject

Hier volgde een opdracht met, al dan niet bij een routecontrole bijgeplaatste, bordjes voorzien van één of meer pijlen. De pijlen waren naar links, omhoog en rechts wijzend. De bovenste pijl diende als richtingspijl gebruikt te worden. Na gebruik diende de gebruikte pijl als niet meer aanwezig beschouwd te worden. Al met al een ritje heen en weer rijden en tot 4 keer toe zelfde wegen berijden. Gelukkig hoefde de C-klasse deze opdracht niet uit te voeren en was het daardoor niet al te druk. Bijna goed uitgevoerd. Zie situatieschets.

AB 23. na 2 symbolen van de kijkwijzer L (MUG)
Deze opdracht in De Glind was wat verwarrend. Er waren geen DLW's geplaatst en we moesten de situatie afleiden aan de hand van een ingevoegde situatieschets. We hadden wel gezien dat het symbool "18" niet bestond en dat we het symbool "AL" als herstelopdracht 'asfaltweg links' moesten zien. Wij dachten helaas dat we de asfaltwegen door de klinkers in de grote verkeersplatformen op de kruisingen niet als asfaltwegen konden beschouwen. Bleek in het aanvullende reglement dat klinkerdrempels als asfalt beschouwd moest worden. Jammer, maar helaas. Zie situatieschets.
 


25. na "PAS OP VOOR DE HOND" L
Hebben we dit keer niet gezien dat er "V00R" in plaats van "VOOR" op het bordje stond. Later bleek dat er verderop nog een verdekt neergezet bordje was geplaatst met meer tekst. Dat bordje hebben we niet gezien. Soms gaat het toch gewoon goed.
 

26. voor "LET OP !" R
Nu een mooi verkeersbord met op een echte koe gelijkende schildering in plaats van een gestileerde koe. Het onderbord vermeldde "LET OP !". Opletten dus. We hadden er niet bij nagedacht dat de onderborden niet aanwezig waren. Per ongeluk goed gedacht, omdat het geen verkeersbord was. Hmm, weer gaat het goed.
 

AB 27. na koe "Lentebloem" R (MUG)
De koe hadden we gezien dus nu de weg "Lentebloem" in. Onder de tekst een mooie onderstreping en een mooi bloemetje geschilderd. Een echte lentebloem die dit bordje veranderde van een straatnaambord in een mooi bordje. Gewoon doorrijden dus.

28. na kapitaal en gelukssymbool "Huigenbosch" L (MUG)
Deze kennen we. Hoofdletters zijn ook kapitalen en die stonden op de bijgeplaatste munt. Maar een bijgeplaatst plaatje van een hart is volgens ons geen gelukssymbool. Jammer, want een klavervier op de eerste bijgeplaatste munt is dat wel. Wel even de tijd nemen in het vervolg.
 


29. na persoon die naar een P wijst L (MUG)
Nu naar de parkeerplaats in Scherpenzeel. Voor het betreden van deze parkeerplaats een mededeling dat helmen veiligheidsschoenen en gehoorbescherming verplicht zijn. Deze hadden wij niet in de auto, dus niet de auto verlaten.
Nu op zoek naar een persoon naar een P wijst. Inderdaad een plaatje met een persoon, wijzend met haar arm naar een grote "P" en een dolfijn. Op tijd bedacht dat een P een afkorting is voor verkeerspaddenstoel. Het volgende plaatsje wederom voorzien van een persoon die met haar arm naar een grote "P" wijst en een olifant. Gewoon doorrijden dus. Zie situatieschets.
 

31. na intelligentste zoogdier L (MUG)
Niet de dolfijn of de olifant is het intelligentste zoogdier. Dat is toch de mens. Wij waren niet zo intelligent om te onderkennen dat het meisje een mens is en dus de door ons gezochte intelligentste zoogdier. Niet zo goed gedacht dus. Zie situatieschets.

33. na viersprong en muis L (MUG) (LET OP: ritpijl)
Na de viersprong zagen wij een afbeelding van de muis en een stempelcontrole. Aangezien we het terrein niet zonder helm en veiligheidsschoenen mogen betreden en we hangend uit de auto niet bij de stempelautomaat konden komen, hebben we maar niet gestempeld. Weer goed gedacht. Zie situatieschets.
 


AB 34. na "EINDE PUZZELTERREIN" weg R

Bij het verlaten van het parkeerterrein werden we gedwongen door een AMBC-ritpijl naar links te gaan. Via-via weer teruggekomen en de weg rechts uitgevoerd door het parkeerterrein weer op te rijden. In onze auto ontstond toch enigszins verwarring of dit wel de bedoeling was. Veel extra bekende letters, wegen en weer niet stempelen, de parkeerplaats verlaten en weer via-via en nu door naar de rotonde. Pfffff. Zie situatieschets.
 

35. Als een triljoen uit 15 nullen bestaat, gaat u asfaltweg L, als een triljoen uit 18 nullen bestaat, gaat u asfaltweg R (VADNA) (wegen zijn niet zichtbaar doodlopend)
Jaaa, inderdaad. Een triljoen bestaat uit een 1 met 18 nullen. Gelukkig goed gedacht.

AB 36. na RC "K", bij Scherpenzeel L (u mag over parkeervakken rijden)
Na RC "K" zien we een plattegrond met de woonplaats Scherpenzeel. Dat is mooi. Linksaf dus.
AB 37. bij woonplaats L (u mag over parkeervakken rijden)
Weer op dezelfde locatie aangekomen, kunnen we de plattegrond niet meer gebruiken en bedenken wij dat we in Scherpenzeel staan. Dit is ook een woonplaats. Ook nu kunnen we weer links. Mooi hé, als de uitzetters hetzelfde denken als wij.
 


38. na geluksgetal "Voskuilerdijk" L (MUG)

Op zoek naar een getal komen wij een bordje tegen met de tekst "ZEVEN". Tekst is geen getal, toch. Weer goed gedacht.

39. na "13", bij uurwerk L (VADNA)
Op zoek naar een uurwerk kwamen wij een afbeelding tegen van kennelijk een hardwerkende monteur die zegt dat hij maar een uur gewerkt had. Dat kan kloppen, maar wij zagen geen horloge of iets dergelijks op de afbeelding. Op naar de hersteller.
 


41. na 2 verkeersborden viersprong L (MUG)

Twee verkeersborden aanduidende verplicht rechtdoor en keerverbod. Na de herstelopdracht "HK" genegeerd te hebben de goede routecontrole opgehaald. Dat hadden we weer goed bedacht.
 

42. na H "18" en vliegend hert R

Een mooie foto van een hert dat over een auto springt. Het lijkt of hij vliegt. Gelukkig ook een klein kevertje, zijnde vliegend hert, op deze foto gezien.

46. na klokje en wekkertje R (MUG) (eventuele brievenbussen negeren)
Midden in het dorp weer op zoek naar een klokje en wekkertje. Snel maar een foto van het geheel genomen en rustig voor de SPAR deze foto bekijken. Wekker, drie bloemen, een sprinkhaan en een toren met klok. Verkeerde volgorde. Toch maar even googelen om te zien dat een wekkertje ook een speciaal soort sprinkhaan is. Deze staat op de MUG. Weer goed gedacht.
 


50. na 2 plaatsnamen R (MUG)
De route vervolgend, komen we weer bij de afbeeldingen van de eerste val uit. Die met Vinkenveen en Valkenburg. Ik ken wel Vinkeveen. Het straatnaambord "WOUW" geeft ook een plaatsnaam Wouw aan. Dat is een plaatsje bij Wouwse Plantage in de buurt, hoe kan het ook anders. Weer goed gedacht.

Teruggekomen in De Moespot, met 20 minuten straftijd, is het tijd voor onze werkzaamheden in de telkamer. Ik mag samen met Jannie en Annemieke alle controlekaarten nakijken. Ditmaal van 54 deelnemers. Je zou denken dat wanneer Jannie mede de rit uitzet dit nakijken een makkie zou zijn. Dat is toch niet zo. Het nakijken is altijd weer een intensieve puzzel om snel maar ook zo objectief en inzichtelijk mogelijk de kaarten na te kijken. Hier geldt het zes ogen principe, dus ik heb geen mogelijkheid om mijn eigen kaart te verbeteren. Dat is ook niet nodig, want met maar 5 fouten zijn wij zeer tevreden. Een goede start van het puzzelseizoen.

Dit was weer een leuke en goede puzzelrit waar wij, Jan en Annemieke, weer van genoten hebben. Dit belooft wat voor de andere ritten.
 

Jan Traa.

Verslag aanvullende punten B- en C-klasse

BC 3. na naam van een roofvogelsoort R (MUG)
Harpei, Vinkenveen en Valkenburg zijn geen namen van een roofvogelsoort. Wouw is dat wel, dus de volgende weg rechts.
 


C 9. na brug, "NIEUW HOFWEG" en hoofdweg "Hoofdweg" R

De eerste 2 oriënteringspunten waren gemakkelijk te vinden. Dan hoofdweg …. een figuur zonder hoofd …. Nee, dat is geen hoofdweg. Dan doorrijden naar de RC E, die je terugbracht op de route.
 

C 15. na 3 social media logo's en "SOCIAL MEDIA" L (MUG)
Op het eerste plaatje staan 2 logo's van social media en op het tweede plaatje staat de tekst SOCIAL MEDIA. De logo's op dit plaatje bevatten geen tekst. Na de rit bleek dat het logo van Pinterest niet juist was en is deze opdracht geneutraliseerd.
 

C 20. na brievenbus R (MUG)
C 21. 1e weg L

De brievenbus is wel aanwezig en sluit de weg af (artikel 5f van het Puzzelreglement). Dus de volgende weg rechts en vervolgens opdracht 21 uitvoeren, dus nog een rondje rijden. Zie situatieschets.
 

C 27. na melkgever asfaltweg R (MUG)

Een koe die melk geeft is vrouwelijk, dus het moet zijn melkgeefster.

C 36. na RC "K", bij "SCHERPENZEEL" L (u mag over parkeervakken rijden)
Na RC K kwam je bij een plattegrond van Scherpenzeel. Op dit plaatje stond meer tekst dan SCHERPENZEEL. Daarom is de opdracht niet uitvoerbaar, zie artikel 9 van het Puzzelreglement Midden-Nederland.
 


Verslag BC-klasse: Jannie Hazeleger.
 

Verslag A-klasse: Jan Traa.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter