Verslagen 2024
  Verslagen 2023
  Verslagen 2022
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2021
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lentepuzzelrit 2022
 

uitzetters Henk en Jannie Hazeleger
verslag Johan Bakker en Emma Kasteel
datum 20 maart 2022
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit AB-klasse  Rit C-klasse  Uitleg
           
 Situatie opdr. 11  Situatie opdr. 18  Situatie opdr. 24
           
 Situatie opdr. 32  Situatie opdr. 36  Situatie opdr. 47

Na 2 jaar afwezigheid mochten we eindelijk weer eens ritten! Wel extra spannend... Kunnen we het nog wel? Weten we de uitzetters nog te doorgronden? En dan ook nog eens ons debuut in de A-klasse. Met gezonde wedstrijdspanning gingen we op pad!

Start bij de blauwe vlag in de Rentinckstraat
1. einde weg R

We zagen een fijn welkomstbordje van Henk en Jannie, maar zagen gelukkig ook meteen dat EL uitgesneden was. Dus niet einde weg rechts, maar links, de juiste A ophalen en doorrijden.
 


2. na "UITRIT BRANDWEER", "X", Hella en Stella weg R

Teksten hadden we vrij snel gevonden en daarna kwamen we een bordje tegen met Hella en Stella. We hadden al vrij snel bedacht dat Stella ook een fietsenmerk is, maar waren niet overtuigd van Anita Witzier en haar tekstballonnetje. Zal het dan toch komen door de 2 jaar afwezigheid? Achteraf begrijpen we niet zo goed waar het mis is gegaan, maar hier in ieder geval onze eerste fout.
 

AB 5. na brug, "NIEUW HOFWEG" en "11", weg zonder naam R
Tijdens het lezen van de routebeschrijving vonden we 'weg zonder naam' al vreemd. We kwamen inderdaad een straatnaambord tegen met die tekst, maar omdat het in de routebeschrijving niet tussen aanhalingstekens stond, was ook dat niet juist. Zonder precies de vinger op de zere plek te kunnen leggen, voelde dit niet goed en zijn we doorgereden naar de hersteller.
 

AB 7. na elf letters van het alfabet eenrichtingsweg R (MUG)
C 7. na tien letters van het alfabet eenrichtingsweg R (MUG)

Omdat we een lang stuk hier naartoe hadden, konden we vast even discussiëren. Elk van de 26 letters behoort tot het alfabet, dus zo lang we op één of andere manier er elf tegen komen, is het goed. Bij het bord aangekomen zagen we de gesplitste B, maar omdat dit een 'I' opleverde en we de letter van de RC ook mee konden tellen, kwamen we alsnog tot elf letters.
 

Van opdracht 11 tot en met 15 zijn de oriënteringspunten, met uitzondering van wegen en wegsituaties, na gebruik niet meer aanwezig.
AB 11. na paard L (MUG)
AB 12. einde weg L
AB 13. na wagen L (MUG)
AB 14. einde weg L
AB 15. na verkeersbord L (MUG)
AB 16. einde weg L

We gingen een lang stuk goed, maar op het eind gingen we toch de mist in. Na opdracht 11 verdwijnt het paard en na opdracht 13 verdwijnt de wagen, waardoor we bij opdracht 15 een geslotenverklaring overhielden. En nu? We beredeneerden dat een verkeersbord altijd aanwezig is, ook na gebruik. Dat bleek een foute redenering, wat onze tweede fout betekende. Zie situatieschets.
 

 

18. Een langgezochte zware, maar slimme, misdadiger wordt veroordeeld tot de dood. Om hem nog één kans te geven, mag hij kiezen uit drie cellen:
- in de eerste cel zitten leeuwen en tijgers, ze hebben enkele jaren niets gegeten.
- in de tweede cel zitten scherpschutters, ze doden iedereen die de cel binnenkomt.
- de derde cel is gevuld met een voor mensen bijzonder giftig en dodelijk gas.
Kiest de misdadiger de eerste cel, ga dan 1e weg R
Kiest de misdadiger de tweede cel, ga dan 2e weg R
Kiest de misdadiger de derde cel, ga dan 3e weg R
De vraagstelling is correct. De misdadiger wil overleven en hij moet een keuze maken. U gaat dus één van de drie wegen rechts.

Hier moesten we even over nadenken. Op eens ging er een lampje branden; hoe lang zou een leeuw of tijger zonder eten kunnen? Google vertelde ons dat dit hooguit een paar dagen is, dus 1e weg rechts. Zie situatieschets.

20. na een dozijn vierkanten asfaltweg R
We komen een plaatje tegen waar wel wat vierkanten op staan, maar niet genoeg. Op eens schiet het te binnen: is dit een MUG? Nee, dat is het niet. Kunnen we nog meer vierkanten ontdekken op de gebouwen of borden? Dat niet, maar op eens valt ons oog op de stoep en daar zien we een hele rij met prachtige 30x30 tegels. Genoeg vierkanten dus!
 


22. na lopende kraan asfaltweg L
Ook van deze opdracht hadden we meteen het gevoel dat deze niet uitvoerbaar zou zijn. "We zullen wel een kraan op pootjes tegen komen", en zo geschiedde. Leuk dat de kraan pootjes heeft, maar we kunnen niet zien of hij ook daadwerkelijk loopt. Niet naar links en door naar de hersteller.
 

AB 25. na verkeersbord "S,O,S," R
In eerste instantie misten we het verkeersbord, omdat er een grote vrachtwagen voor geparkeerd stond. In tweede instantie het verkeersbord gezien en ook het straatnaambord. We konden geen fout ontdekken, dus gingen de "S,o,s," straat in. Achteraf logisch dat dit met kleine letters geschreven had moeten worden, maar een foutje is snel gemaakt, blijkt maar weer. Zie situatieschets.
 

AB 26. na asterisk, Asterix en Obelisk R
AB 27. 1e weg R
AB 28. na Obelisk en Asterix L

Het viel ons meteen op dat er Obelisk stond en niet Obelix, het maatje van Asterix. Een obelisk is wel een leesteken, maar dit wordt niet met een hoofdletter geschreven. De asterisk en Asterix vonden we al snel, maar een Obelisk konden we inderdaad niet vinden. Wel zagen we een omcirkelde 6, waardoor we 1e weg links uitvoerden.
 

30. voor vlaggen van Benelux-landen asfaltweg L
Het puzzelritten-brein bleek scherper dan gedacht, toen we meteen concludeerden dat 'Benelux' een niet-reglementaire afkorting is. Opdracht niet uitvoerbaar en doorrijden tot de hersteller dus.
 

AB 32. na RC en turf asfaltweg R (MUG)
Onze volgende fout. Uitgestapt bij de RC, gezien dat deze in een buis stond, maar geen seconde over nagedacht dat dit consequenties heeft (niet eens doorgegeven aan de bestuurder…). We hebben de V niet opgehaald, want we vonden de turfstrepen niet goed genoeg. Dat betekent dat we het tweede 'turvende' plaatje ook niet goed genoeg vonden, waardoor we de W ook niet hebben opgehaald en dat was toch echt fout. Zie situatieschets.
 
 

33. na situatieschets en 3 lucifers met rode koppen "Huigenbosch" L (MUG)
Aangekomen bij het plaatje van de lucifers werden we vooral afgeleid door de afbeelding naast de lucifers. We weten nog steeds niet wat daar werd afgebeeld, maar waren het er wel over eens dat een lucifer wordt gedefinieerd door de rode kop (anders is het gewoon een houten stokje). Omdat er geen extra rode kop op zat, was de opdracht dus niet uitvoerbaar.
 

36. na Kameel L (MUG)
Google vertelde ons dat het tweede plaatje van het eerste bordje een rijtuig van de NS genaamd 'Kameel' was. Na dit bordje dus links. Zie situatieschets.
 


39. na locomotief en trein L (MUG)
De online Van Dale was hier onze vriend. De definitie van een locomotief en trein opgezocht en daarmee beoordeeld dat het verkeersbord een locomotief afbeeldde en dat er op het tweede bordje meerdere treinen aanwezig waren. Zie situatieschets.
 


AB 42. na verkeersbord voor treinen L
Gingen we toch nog de mist in op dit stuk. We hebben het hier lang over gehad, maar door het ontbreken van de komma uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat we na het geheel links moesten. Dus eerst een 'verkeersbord voor trein' daarna links. Helemaal gefocust op de twee bordjes (door de MUG bij de vorige opdrachten), daardoor gemist dat er ook nog een ander verkeersbord aanwezig was. Zie situatieschets.
 


AB 47. voor wegwijzer "Weg" R (u mag over parkeervakken rijden)
We zagen dat de eerste wegwijzer doormidden was, maar vonden dat 'Veen' wel degelijk een plaats in Nederland is, dus een correcte wegwijzer. Toen kwam de volgende vraag: kunnen we al vanaf dit punt beoordelen dat deze weg "Weg" heet? Uiteindelijk vonden we van wel. Daarbij hebben we totaal over het hoofd gezien dat het splitsen van de wegwijzer tot gevolg had dat de weg niet "Weg" heette, maar "Eder". Volgende fout. Zie situatieschets.
 
 

AB 49. na "L" tussen "D" en "W" asfaltweg R (VADNA)

Ook hier hielp ons fingerspitzengefühl ons er doorheen. Zonder precies te kunnen duiden wat er niet klopte, voelde dit niet goed. Uiteindelijk met de uitleg hartstikke logisch, maar goed rijden op gevoel vinden wij ook prima!
 

51. na speelkaart waarvan de som van de getallen zesendertig is "Voskuilerdijk" L
We wisten van tevoren niet of we de omschrijving helemaal correct vonden, maar eerst maar eens kijken wat we tegen kwamen. Meteen viel op dat de onderste getallen een '6' waren in plaats van een '9', waardoor de som 30 is en niet 36. Daardoor konden we de discussie over de omschrijving achterwege laten en doorrijden naar de hersteller.

52. na kapitein Haddock, Kuifje, Janssen en Janssen L (VADNA)
Omdat we allebei geen fervent Kuifje-lezers zijn, eerst even opgezocht wie dit allemaal zijn. We vonden dus ook al snel dat Jansen en Janssen wel onderdeel van Kuifje zijn, maar dat één van beiden een achternaam met een enkele 's' heeft. Kapitein Haddock, Kuifje en één Janssen dus gevonden, nummer twee nog niet. Later kwamen we nog een keer exact hetzelfde bordje tegen, waarop we dus Janssen nummer twee tegen kwamen.
 


AB 54. na "NA 150 M" en na een "1" na een een en een weg R
Hier was het vooral de kunst om de tekst goed te knippen. Na een "1" | na een "één" | en "één", weg rechts. Is het zo al duidelijker? We kwamen drie enen tegen, dus daarna konden we rechts.
 

56. na H "20", indiaan en wigwammen R
Van Dale opnieuw onze beste vriend! Deze vertelde ons dat het meervoud van wigwam, wigwams is en niet wigwammen.
 

 

59. na kop en staart R (MUG) (VADNA) (Eigen weg mag worden bereden)
Hier kwamen we een leuk plaatje van een struisvogel tegen. De kop kwam na de staart, maar bij het plaatje van de lucifers hadden we al uitgebreid gediscussieerd over 'koppen' en daar was ook de kop van het paaltje al aan bod gekomen. Bij de lucifers niet bruikbaar, maar in dit geval wel!

AB 61. na huisnummer "28" "Deliana van Weedestraat" L
Verdacht, als huisnummer in eens wordt uitgeschreven in plaats van de gebruikelijke "H". Verder op het eerste gezicht niks geks, maar het reglement vertelde ons dat "H" de afkorting is van "huisnummerbord". Daarom vonden we huisnummer niet goed en zijn we dus rechtdoor gereden.
 


64. einde weg R (Jan van Arkelweg)
De tijd begon te dringen en toen we dus hetzelfde bordje tegen kwamen als bij opdracht 1 (dachten we) niet uitgestapt en meteen de hersteller uitgevoerd. Nooit doen… Altijd uitstappen! Dat is de harde les die we (voor de zoveelste keer) hebben geleerd. Deze 30 punten zijn een stuk duurder dan de 1 of 2 minuten die je later aankomt door toch even uit te stappen.

Al met al helemaal niet ontevreden! 7 foutjes en een keurige 4de plaats. Daar waren we sowieso heel erg tevreden mee als debutant in de A-klasse, maar nu extra doordat we toch een beetje in moesten komen. Genoten van deze leuke rit en we zijn heel blij dat het allemaal weer mag en kan!

Johan Bakker en Emma Kasteel.

Verslag aanvullende punten C-klasse

C 5. na brug, "NIEUW HOFWEG" en "11", "Weg zonder naam" R
De brug, de tekst NIEUW HOFWEG en het bordje 11 zijn gemakkelijk te vinden. Dan op zoek naar de weg met de naam: Weg zonder naam. In de tweede weg staat een bordje met die tekst, echter de tekst is niet onderstreept. Daarom is het geen straatnaambord (artikel 10 PMN).
 


C 11. na verkeersbord met rode rand L (MUG)
Goed lezen wat er staat: een verkeersbord met een rode rand. Langs de route staat een verkeersbord, alleen de extra rode rand ontbreekt. De opdracht is niet uitvoerbaar. Zie situatieschets.
 

C 25. na verkeersbord "S.O.S." R
Op het verkeersbord staat de gezochte tekst. Na deze tekst nog een extra rondje maken langs routecontrole P. Zie situatieschets.
 

C 32. na turf asfaltweg R (MUG)
Een turf met een kleine t is niet Billie Turf. Maar wat dan wel? Dat is ook de streepjes bij het tellen. Op het schoolbord bij Billie Turf staat zo'n streepje. Zie situatieschets.
 

C 42. na verkeersbord, voor treinen L

Direct na de viersprong staat een verkeersbord bij het oplaadpunt. Daarna voor treinen naar links de opdracht uitvoeren. Zie situatieschets.
 


C 47. voor wegwijzer R (u mag over parkeervakken rijden)
De wegwijzer Ederveen is doormidden. Daardoor ontstaat er een wegwijzer naar Veen, dat is ook een plaats in Nederland. Zie situatieschets.
 

C 49. na "DLW" asfaltweg R (VADNA)
In de bocht naar links staat rechts het bord DLW. Daarna de opdracht uitvoeren op de volgende kruising. Op de eerste kruising is de weg afgesloten door de DLW.

C 54. na "NA 150 M", een, een en een een weg R
Even rustig lezen wat daar staat. Na de tekst NA 150M op zoek naar 3 enen. Die zijn aanwezig. Daarna de opdracht uitvoeren door weg R te gaan.
 


Verslag C-klasse: Jannie Hazeleger.
 

Verslag AB-klasse: Johan Bakker en Emma Kasteel.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter