Verslagen 2023
  Verslagen 2022
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2021
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Rondje Achterveld 2022
 

uitzetter Jan Traa
controleurs Henk en Jannie Hazeleger
verslag Gerrit van Assen / Bertus Kolkman
datum 11 september 2022
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A/B-klasse  Rit C-klasse  Uitleg A/B-klasse
           
 Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 32  Situatie opdr. 39
           
 Situatie opdr. 57  Situatie opdr. 65  Situatie opdr. 80

Het leek ons een ware eer om het uitzettersdebuut van Jan Traa 'en public' middels dit ritverslag te mogen beoordelen, dus werd de vraag of we onze twijfels (T), angsten (A), mazzel (M) leuke momenten (LM), verwondering (V?) of waardering (W!) van ons af willen schrijven uiteraard met een gretig 'ja' beantwoord. Daarbij dan voor het gemak dus gebruik makend van de categorieŽn T, A,M,LM, V? en W!.

Vooraf nemen we altijd globaal het geheel door, alvorens te starten. Menig uitzetter meent een 'bijzonder reglement' aan de rit om te moeten toveren tot een 'bijzonder-bijzonder reglement', zo ook Jan Traa, want wat wel opviel was de (opzettelijke?) verschrijving bij de opmerking over 'slachtbomen' (bron: https://www.taalvoutjes.nl/taalvoutje/slachtbomen ?), die geacht werden niet aanwezig te zijn. Hetgeen dus inhoudt dat we straks te maken gaan krijgen met zo'n situatie… geheid toch?

In de euforie deze grap ontdekt te hebben, zien we de nog bijzonderder-dan-bijzondere bepaling over het hoofd dat we ook verwijzende 'staatnaamborden' dienen te negeren… En ook een wat ingewikkeld verhaal over de nummering van de opdrachten interpreteren we creatief en herleiden we het tot de conclusie dat verderop de 'fake-opdracht 5O' niet opdracht vijftig is, maar opdracht vijf-o, dus die komt meteen aan het begin, in de AB-klasse dus meteen na opdracht 1 en nog voor opdracht 7…

AB 7. Na i met tittel viersprong L (MUG)
(cat: V?) … waardoor we hier niet echt twijfelen om rechtdoor te rijden, want in onze redenering zijn we dus niet met deze opdracht bezig, maar op zoek naar vijf-o (5O): na "…<tekst>…" enz. Dus naar de opvanger, met als uitwijkredenatie over opdracht 7, dat een 'i' geen oriŽnteringspunt kan zijn, al dan niet vergezeld van een extra puntje/tittel. Het zou volgens ons hoogstens te omschrijven zijn als: na letter met tittel, daar kun je wel wat mee, overigens ook niet in dit geval.
 


AB 18. Na rotonde L (MUG)
(cat: M) Mazzel moet je soms hebben. We kennen deze 'Magic Roundabout' in Swindon wel en tellen (ondanks het ontbreken van rotondeborden) dan hier 7 rotondes, want ook het geheel namen we als zodanig aan. Dat bleek niet zo bedoeld, maar de vreemde wiskundige figuur iets verderop werd door ons afgedaan als iets wereldvreemds en niet herkend als een 'vijfhoekige rotonde'. Zo kwam de wiskundige insteek van de uitzetter (6+1=7) op hetzelfde uit als onze foute benadering (7+0=7), zodat we met 8x de RC toch hier 0 strafpunten scoorden.

21. Na driehoek L (MUG)
(cat: T) Geheel in lijn met de bedoeling van de uitzetter vinden wij de eerste figuur geen driehoek-zoals-een-driehoek-bedoeld-is-te-zijn. We gaan ervan uit dat dit een afleidingsmanoeuvre is waarbij we in tweede instantie iets aantreffen dat minder opvallend een driehoek uitbeeldt. Zo komen we dat tenminste vaker tegen en ja hoor, ons 'gebed' wordt verhoord. Dit keer geen hoofdletter 'A', maar een cijfer '4' op de RC, daar kunnen we ook wel wat mee en gezien wat dit verder oplevert geheel in lijn met 'zo zouden we zelf ook doen'. Een gevaarlijk uitgangspunt echter.
 


AB 32. Na vijfenveertig L (MUG)

(cat: W!) We worden net als in de vorige nepper ook hier weer op onze wenken bediend, want om '45' nu af te beelden als resultaat van een wiskundige bewerking (wortel-2025) gaat ons te ver en jawel, daarna nog de nodige doorzetters met zelfs een herstelopdracht 'VL' die we dan omwille de pret maar interpreteren als 'VRW links', want ook daarna heeft Jan rekening gehouden met dat we dat allemaal zo willen zien. Geheel in lijn met de bedoeling van de uitzetter scoren we hier weer mooi 0 punten en onze waardering groeit over de niet-enkelvoudige vallen. Daar houden we van: doordrammen!! Zie situatieschets.
 
 
 

35. Na schaap, wol, spinnenwiel en trui R (MUG)

(cat: LM) Hulptroepen (lees: lokale bewoners) blijven ons maar helpen om aan te geven wat zij al voor ons allemaal hebben gevonden op die bordjes… Ze moesten eens weten dat tijdens puzzelritten zulke bordjes vaak heel anders bekeken moeten worden… We gaan driftig op zoek naar 'het waarom' we deze opdracht hier niet zouden moeten uitvoeren, want alles lijkt gewoon aanwezig. Te verdacht, dus op de knietjes: staat er wellicht een herstelopdracht 'XL' op de trui? Niet te lezen, zo klein, dus dat zal de val niet zijn. Wat dan? Het kost even tijd voordat het tussen-n-kwartje valt. Is het niet gewoon 'spinnewiel' beginnen we ons na zo'n 20x herlezen van de opdracht ons (dan pas) af te vragen? vandale-punt-nl helpt ons uit de brand…

AB 39. Na bij Voor asfaltweg R (MUG) (lange afstand)
AB 40. Na gebodsbord weg L (MUG)

(cat: W!) Hoofdletters vallen ons, in tegenstelling dus tot tussen-ennen, wel op dus ja, we zien het zoembeest dat deze keer geen Maja maar Voor heet en kunnen dus na deze (enkelvoudige? nee toch?) val handelen. Mmm, verdacht, we kennen Jan een beetje, dat kan valser!!! En weer worden we op onze wenken bediend, want de fantastische instinker zit meteen daarna: gebiologeerd door het verkeersbord dat er wel is, maar je dwingt af te slaan en daarna alsnog te handelen, ben je normaliter volledig afgeleid en vergeet je (het zou niet onze eerste keer zijn daar in te stinken) dat de weg die je moet inslaan dezelfde is als die gebruikt is in de vorige opdracht. Pfoeehhh, op het nippertje! Heerlijke vieze val! Zie situatieschets.
 


AB 43. Bij "32", asfaltweg "Klein Landaas" L
AB H. VRW L
AB I. 1e weg L (Laagerfseweg)
AB 44. Bij tweeŽndertig L

(cat: T) we keuren opdracht 43 zonder twijfel af (diverse redenen), meteen door naar de stempelcontrole.

stempelcontrole
Hoezo niet stempelen? Ondanks dat een lokale Amerikaan (bordje) ons het verbiedt, toch maar stempelen, we zijn lekker recalcitrant. Nog wel even teruggeweest om te kijken of deze weg geen bijzondere bepaling trof waardoor we niet zouden mogen stempelen, zodat die Amerikaan tot gelijk zou krijgen… Maar ach, die stond een eindje na de stempel, dus who cares: stempelen!
 


(cat: A) Na het stempelen valt het ons op dat vanwege een aantal neutrale tussenopdrachten de genummerde vervolgopdracht weer gebruik maakt van hetzelfde oriŽnteringspunt '32'. Dat zouden we een veel betere val hebben gevonden, maar dan hadden we opdracht 43 wel moeten uitvoeren. Een kriebelig gevoel van onzekerheid maakt zich van ons meester: zou Jan het zo hebben bedoeld? Vast wel. Maar soit: stempel gezet, we kunnen niet meer terug (dit punt is overigens geneutraliseerd).

46. Bij "LAAGERFSEWEG", "Brinkanterweg" links
(cat: LM) En in de uitleg maar de schuld geven aan het snelle typen en dat daardoor een 'k' wegvalt? Dat geloof je toch zelf niet Jan? Gewoon pure opzet, daar trappen we niet in!
 


AB 47. Na weg, brug, "UITGEZONDERD" en Scherpenzeel, "Burg. RoŽll-laan" L
(cat: LM) Eigenlijk categorie: 'minder LM', want hier redeneren we al veel te vroeg dat we het wel denken te weten, dat we na geheel Scherpenzeel moeten komen en jawel, daar staat de RC ons al op te wachten voordat we Scherpenzeel (toch niet echt een metropool, dus we hadden er na kunnen komen) uit zijn. Oeps, minder vooringenomen zijn en beter uit onze doppen kijken, dan hadden we misschien het plaatje van 'Foodvalley' wel opgemerkt…

AB 5O. Na "BURG. ROňLL-LAAN", bij rotonde 1e weg R
(cat: LM) Aaah, daar is 'ie weer (of alsnog?), opdracht vijf-o. Die hebben we al gehad toch? Slaan we dus mooi over.
 


52. Na een welgedane persoonlijkheid en een volumineuze enkeling L
(cat: T) Tja, hoe interpreteer je het een en het ander? Hoezo welgedaan? We gaan maar uit van de eerste dikkerd, dat die welgedaan is (hoewel we wellicht daarom aan zijn gezichtsuitdrukking het een en ander hadden moeten afleiden? Zie bijzonder reglement punt E. Maar het gezicht was niet zichtbaar). Dan blijft de tweede dikkerd over, maar dat is dan toch daardoor geen enkeling zou je zeggen, zo met z'n evenknie naast zich? Vast geen toevallige ontmoeting maar een vette val wat ons betreft (arme (brom)fietsen waarop ze zitten…) en daarom nemen we de opdracht maar als niet uitvoerbaar om meerdere redenen. Helaas is de uitzetter milder en (h)erkent Jan die twee wel zonder gezichtsuitdrukking. Mensenkennis is ons blijkbaar vreemd.

AB 57. Aanhoudend na knoop weg L (MUG)
AB 58. Voor "C SINDS 1958 ACHTERVELD" R

(cat: W!) Alweer laat Jan zich hier zien van zijn bŤtakant: Natuurkunde, buiken en knopen in staande golven. Alles met elkaar een knooppunt van allerlei knopen hier op de bekende parkeerplaats en we gaan driftig op zoek naar de mooiste afronding, want hoe het ook zij, we willen straks bij het uitrijden naar links, wat we er ook voor moeten verzinnen! We verwachten daar een 'geheime/verstopte' controle, een 'J' bijvoorbeeld van 'Jan', dat zou bevestigen dat we goed zitten. Gelukkig zien we net op tijd ook de knopen nog waarmee de RC is vastgemaakt, waardoor we op weg naar de tekst van opdracht 58 eerst nog weer opdracht 57 moeten uitvoeren. Hoera! RC gevonden en… het is inderdaad een 'J'!! Gaaf! Zie situatieschets.
 

 

62. Na gat en gaatje R (MUG)

(cat: LM) Dit is niet 'des Jans' denken wij, want alleen enkelvoudig deze val, daar is Jan niet van… Een gat als vast oriŽnteringspunt, dat is niet genoeg pret, er moet meer aan de hand zijn. De volledig overbodige RC P (want wie doorrijdt, krijgt toch wel opvang…), nu door het aangebrachte gat gedegradeerd tot sloopmateriaal (dus niet noteren) bevestigt opnieuw ons vermoeden dat Jan inderdaad gecharmeerd is van dubbele bodems. Bedankt!
 

AB 65. Aanhoudend asfaltweg R
AB 67. Voor "HELWEG POSTWEG" weg L

(cat: gr^% het is maar een spelletje gv#%%!!!) Nou, daar izzie dan, eindelijk de langverwachte pijltjes op het straatnaambord, waardoor we het oriŽnteringspunt niet kunnen vinden en op aanhoudend moeten blijven. Toch? Appeltje-eitje. Maar toch 30 strafpunten hier verdiend. Hoezo? Aha: Dit bord bedoelde Jan dus, dat zou er niet hebben gestaan…een verwijzend STAATNAAMBORD. Zie situatieschets.


70. Asfaltweg L
(cat: A) zou dit echt zo bedoeld zijn? Een enkelvoudige val! geen (NL) verkeersbord doodlopende weg, en meer niet? Ja dus… We zoeken nog even naar een vervolg, maar vinden niets anders dan dit, hmm.

AB 72. Na botter, kotter en vlotter L (MUG)
(cat: M) Is dat 3e plaatje een vlotter? Nee toch? Maar als je het uitvoert krijg je een RC die je heel geforceerd niet meer langs de bordjes laat gaan, terwijl dat toch geen kwaad kan? Dus toch even de auto uit en 'op de knietjes' voor de borden. Ja hoor!! een herstelopdracht vanwege de Harderwijker kotter, dat levert 'HK' als tekst op, op de boot. De RC kort daarna dus niet eens noteren! Waren we bijna het schip ingegaan…
 

 

73. Na koe en keep L (MUG)

(cat: T) Er staat een auto voor het enkele bordje met 'het beest', wat het ook in de verte moge lijken. Eerst dus maar door, op zoek naar een keep(vogel) of inkeping, want dat zou de val toch wel zijn? Hmmm, verderop wel te duidelijk een rund en die vogel, maar geen inkeping. Kan niet de bedoelde val zijn denken we, dus weer terug. Ach, het is een zeekoe en kijk 's? Ook een inkeping. Ons gebed is weer verhoord en de uitzetter doet wat wij zouden willen… denk je dan, zonder je kritisch af te vragen of een zeekoe wel een koe is. Nee dus. Hoe logisch… Daar izzie weer: tring, kassa, 30!
 

76. Na Gallus en Gallus weg L (MUG)
(cat: V?) Zoiets vergt meteen Google natuurlijk, en dan de eerste resultaten, die geven slechts 1 hoofdletter aan op het eerste woord Gallus, met dank aan Linnaeus de Latijnse naam van het beest in kwestie. Mmm, zou het daarop zitten dan? Dus even rechtdoor, daar vinden we iemand met de naam. Aha, dubbele bodem dus, dan zullen we in ieder geval de eerste mogelijkheid maar afkeuren en gokken dat het vanwege die hoofdletter was. De 2e mogelijkheid nemen we trouwens ook niet, omdat we dan de opdracht met een extra komma nodig zouden hebben (in casu: Na Gallus, Gallus en Gallus weg L) om dan na de 3e Gallus te kunnen handelen. Dus uiteindelijk maar rechtdoor en 30 punten scoren omdat bij de eerste mogelijkheid in dit geval de bedoelde goede Gallus al was afgebeeld, met hoofdletter, zo blijken er ook andere bronnen te bestaan. Om bij het Latijn te blijven: amen.
 

80. Bij "JAN VAN ARKELWEG' L
(cat: M) Goed gezien, navigator! Zo vlak bij de finish en dan nog scherp op een kommaatje, dat ontbreekt. Zie situatieschets.

Finish bij de gele vlag.
(cat: M) Alweer goed gezien, navigator! Een finishval omdat de gele vlag niet 100% geel is vinden we dat in Puzzelrittenland geen gele vlag. Tja, we weten het en zijn blij dat we zooooo verschrikkelijk slim zijn dat we dit opmerken. Dus door, keren en naar een vlag die zichtbaar duidelijker geheel geel is. Dat was genoeg voor ons om tevreden mee te zijn, maar voor uitzetter Jan niet! We gaan voor het gemak en keren op de kruising, zodat ons feestje alsnog wordt verstierd doordat niet ter plaatse keren ons nog een scherp geplaatste RC V door de neus werd geboord. Zie situatieschets.
 

 

Mocht dit een uitzettersexamen zijn geweest, dan is Jan Traa hiermee wat ons betreft cum laude geslaagd en heeft de AMBC Achterveld er weer een gevreesde uitzetter bij. We gaan volgende jaren minder op 'onze waarheden' af en zullen ons revancheren, want het aantal (meest terechte) fouten in deze rit moet toch wel omlaag.
Bedankt voor dit alles!

Gerrit van Assen en Bertus Kolkman

 

Verslag aanvullende punten C-klasse

C 3. Na Janssen en Janssen R
Een plaatje uit de strip Kuifje met de detectives. Zij heten Jansen en Janssen, de achternamen zijn verschillend. Daarna komt een plaatje van de voetballer Theo Janssen. De tweede Janssen is gevonden. Hierna kan de opdracht uitgevoerd worden.
 


C 7. Na "MAŌS?" weg L

Een oriŽnteringspunt dat in de routebeschrijving tussen aanhalingstekens en in hoofdletters staat, moet langs de route als tekst worden waargenomen (artikel 9 PMN). Op het plaatje is deze tekst correct weergegeven.

C 11. Na zebrapad R (MUG) (U mag over bedrijfsterrein rijden)
Wat staat er nu langs de route? Een fantasiedier, zeker geen zebrapad. Dat staat wel op de volgende afbeelding met de Silly Walk.
 


C 23. Bij rotonde rechtdoor

Iedere genummerde routeopdracht dient te leiden tot ťťn niet gedwongen verandering van rijrichting (artikel 2.a.1.). Bij het oprijden van een rotonde is het verplicht naar rechts te gaan. De opdracht: rechtdoor leidt niet tot richtingsverandering. Daarom op de rotonde doorrijden tot een ritpijl aangeeft de rotonde te verlaten.

C 28. Na mede en klinkers R (MUG)
Mede is een honingdrank, die zit in de fles, zoals te lezen is op het etiket. Daarnaast staat DROOG, daarin zitten 2 klinkers. De opdracht uitvoeren na dit plaatje en niet doorrijden naar de afbeelding van de straatklinkers.
 


C 39. Na bij Voor asfaltweg R (MUG) (lange afstand)

Het lijkt een ingewikkelde opdracht met 3 voorzetsels op rij. Echter … Voor staat met een hoofdletter geschreven en dan is het een naam. Hier wordt gevraagd naar een bij (zoembeest) met de naam Voor. Deze staat op de afbeelding.

C 40. Na gebodsbord L (MUG)
Een gebodsbord geeft een verplichte rijrichting aan. Dat doe je eerst. Daarna niet vergeten de opdracht alsnog uit te voeren.
 


C 47. Na brug "Burg. RoŽll-laan" L

Na een brug op zoek naar een weg met de naam. Burg. RoŽll-laan. De straatnaam was correct weergeven, de opdracht is dus uitvoerbaar.

C 57. Na blauwe knoop weg L (MUG)
Een blauwe knoop is ook een plantje en die was afgebeeld bij de eerste plaatjes waar je langs kwam. Je hoeft dus niet door te rijden naar de knoop in het blauwe touw. Na het passeren van het eerste oriŽnteringspunt de opdracht uitvoeren.
 


58. Voor "C SINDS 1958 ACHTERVELD" R
Dit is het logo van onze club. De A, M en B zitten aan elkaar vast en zijn daarom niet als letters aan te duiden. De rest van het logo is de gezochte tekst. Zie situatieschets.

Verslag C-klasse
Jannie Hazeleger

Verslag A/B-klasse
Gerrit van Assen / Bertus Kolkman


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter