Verslagen 2023
  Verslagen 2022
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2021
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Wijnpuzzelrit 2022
 

uitzetter Adri Brundel
controleurs Henk en Jannie Hazeleger
verslag Paddy Jans en Joan Oostveen
datum 9 oktober 2022
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A/B-klasse  Rit C-klasse  Uitleg A/B-klasse
           
 Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 42  Situatie opdr. 79

We gaan nog even terug naar de vorige rit en wel "Rondje Achterveld". Na afloop van "Rondje Achterveld" vroeg ik aan Adri hoe ver hij was met de "Wijnpuzzelrit". Het korte antwoord was: moet er nog aan beginnen, maar zit al wel in het hoofd. We dachten dat wordt nog een flinke klus. De "Snertrit" (november) hebben we meestal zo rond einde augustus al voor controle klaar liggen. Maar goed, het is Adri gelukt om alles op tijd af te hebben, dus daar gaan we maar. Voor de start maar eerst even de aanvullingen op het reglement doornemen, meestal zit daar al iets vreemd in, maar deze keer niet. Wat wel een verademing was, was het feit dat op de afbeelding van de wijnfles geen val was gemaakt. Gelukkig maar, anders moet je bij iedere afbeelding de auto uit om te controleren.

AB 3. Aanhoudend eerste weg links
AB 6. Na wijnfles eerste weg links (Jan van Arkelweg)

En we beginnen maar meteen met aanhoudend. Adri heeft dit al vaker gedaan en laat ons dan bijna alle wegen in Achterveld zien. Nieuw deze keer was een heel rondje door een nieuwe woonwijk (waar we normaal nooit komen) in Achterveld. Maar goed, even onthouden welke wegen we gehad hebben, dan komt het goed. Het venijn zat hem in de staart. Je ging gedwongen door een bord doodlopende weg rechtsaf. Even later kwam je er weer, maar dan van de andere kant en kon je de nog niet gebruikte weg gewoon in.
 


AB10. Na RC eerste weg links (brievenbus negeren)

En dan het voordeel als je vaker ritten rijdt bij AMBC. Bij opdracht 7 kom je langs een RC, die "zomaar" langs de route staat. Even een blokje om rijden en je moet bij opdracht 10 op zoek naar een RC. Op de doorgaande weg kon je op enige afstand de RC van opdracht 7 zien n gebruiken! Dus direct bij de brandweerkazerne naar binnen.
 
 

AB13. Na "DLW", voor onbemande RC weg rechts
Ook weer een bekende. De afkorting RC staat voor "onbemande routecontrole of onbemande stempelcontrole". Dus je zoekt een onbemande onbemande routecontrole. Dat kan natuurlijk niet. Het is net als "Na koe met staart links". Een koe heeft al een staart, dus zoek je een koe met 2 staarten.
 

AB16. Na "HAVIKHORSTERPAD", wijnfles en hek eerste weg rechts
Maar dan! In een niet aanwezige zijweg (bord doodlopende weg) staat een RC.
De opdracht zelf was nog lang niet uitvoerbaar, dus wat heeft Adri hier bedacht.
Op de RC staat HK-1R. Zou hij bedoelen dat de RC "gewoon" langs de route staat en dat we moeten keren? We besloten het erop te wagen en terug te rijden. Helemaal aan het einde van de weg stond verscholen achter een paaltje RC Q. Toen besloten wij dat dit de bedoeling van de uitzetter was.
 

20. Na eins, zwei en "DREI" "Vier" rechts (MUG)

In eerste instantie de gedachte "doorrijden" in verband met Duitse tekst en nergens tekst "DREI" te vinden. Door met 21, maar die vonden we ook niet correct. Tweemaal "niet kunnen" opdrachten achter elkaar is verdacht. Dus weer met 20 beginnen. Even wat zoeken op de telefoon en dan de hengsel en de winkelhaak gevonden. Nu de tekst "DREI" nog. Die vonden we uiteindelijk als losse tekst op een bordje over een andere tekst geplakt. Daarna keurig de weg met de naam "Vier" in.
 
 
 

21. Na vier, vijf, zes zeven en acht rechts (MUG)
Deze opdracht hadden we al eerder als niet mogelijk afgevinkt. Tussen zes en zeven stond geen , (komma), en dus zocht je zes (thee)zeven. Wij kwamen hier niet verder dan 3 zeven, dus snel weg.
 
 
 

29. Na brug met bijnaam "De Zwaan" rechts

Bijna snel door naar de opvanger van deze val. Een (fysieke/echte) brug moet namelijk uitmonden op de route. Op het hele i-terrein in Barneveld is er gn brug. Toch even bij alle plaatsjes kijken, want voor hetzelfde geld heeft de uitzetter er een verborgen herstelcode in verstopt. Gelukkig was dit niet het geval.
 
 

AB34. Na twee tween, drie drien en vier vieren aanhoudend eerste weg rechts (MUG)
AB35. Na "333" rechts (MUG)

Een drietal bordjes bij elkaar. In basis is opdracht uitvoerbaar. Nog wel even checken of tween en drien goed geschreven is. Gelukkig wel en dus rechtsaf.
Na een blokje weer terug. Gelukkig had Adri het bordje 333 achter de lantaarnpaal gezet, zodat het niet vanuit de zijweg zichtbaar was, anders had je opdracht 35 al eerder kunnen uitvoeren. Vervolgens na het bordje naar rechts en bij het verkeerd geplaatste fietspadbord rechtdoor. Een hoekje waar wij ook weleens een RC inzetten.
 
 

AB40. Na wijnfles rechts (parkeerterrein LIDL)
AB41. Na wijnfles links
AB42. Na RC aanhoudend weg rechts
AB43. Na RC einde weg rechts

Hier lijkt veel aan de hand, maar eigenlijk ben je hier zo klaar. Na opdracht 41 uitgevoerd te hebben, zie je op enige afstand al een RC. Dus de 1e keer ga je vr die RC al naar rechts. Even een rondje aanhoudend en dan n die RC weer weg rechts. Vlak voor de einde weg zie je rechts in de verte, als afsluiter aan het einde van het p-terrein, een RC. Die kun je mooi gebruiken voor opdracht 43 en je bent hier klaar. Zie situatieschets.
 

AB46. Voorrangsweg links

Nee Adri, hier trappen wij niet in. Om voorrangsweg links te kunnen moet er in de linker weg het bekende oranje bord met witte rand (aanduidende voorrangsweg) staan. En die was er niet. Vervolgens werden we helemaal om een woonwijk gestuurd. Maar let op! Bij iedere weg naar links even kijken of Adri niet toch stiekem een zelfgemaakt verkeersbordje heeft geplaatst. Maar dat had hij (deze keer) niet gedaan.
 

53. Eerste weg links en direct rechts
Als je deze opdracht nog fout doet in de A/B klasse, wordt het tijd om naar de instructieavond te gaan. Een dubbele richtingsverandering mag gewoon niet.

56. Na drie achter elkaar staande wijnflessen rechts
Op weg naar de wijnflessen kregen wij een modificatie. Alles wat blauw is, wordt geacht wit te zijn. Ok… We zullen zien wat er nu weer gaat gebeuren. Dan maar weer op zoek naar de wijnflessen. Hier zoeken we dus minimaal 4 flessen die langs de route staan. De voorste fles staat nooit "achter" de andere flessen. Er waren maar 3 flessen dus opdracht niet uitvoerbaar. Een dergelijk val is al eens eerder voorbij gekomen, maar dan met "3 achter elkaar lopende pinguns".
 


59. Na druiven, aardbeien, perzikken en granaatappels rechts
Altijd oppassen met die woorden op iken (met 1 k). Denk aan o.a. monniken, leeuweriken, slechteriken en slimmeriken. Opdracht niet uitvoerbaar dus.
 
 

60. Na som en product links (MUG)
De som hadden we snel gevonden en net zoals Adri vonden wij het witte bordje een product (het witte bordje is tenslotte ook door de uitzetter opgehangen (MUG). Opdracht dit keer uitvoerbaar.
 

64. Na vierde verkeersbord aanduidende voorrangsweg asfaltweg links

Dit was een inkoppertje voor ons. De materiaalcommissaris herkende meteen het doekje DLW was ons probeerde te stoppen. We zijn maar doorgereden naar de goede opvanger.
 

68. Na wit eentje rechts (MUG)
Dat we een 1 zoeken in plaats van een eendje is duidelijk. Met de modificatie in het achterhoofd zoeken we dus een blauwe 1 (die door de modificatie wit is) of een gewone witte 1. Gelukkig was het MUG, dus we hoefden alleen de bordjes van Adri in de gaten te houden. Dus alle eendjes konden we snel voorbij en nergens was een blauwe of witte 1 te vinden. Snel weg hier.

71. Viersprong links
In de rechterweg stond een verkeersbord aanduidende doodlopende weg. Door de modificatie was het blauwe gedeelte echter wit. Dus totaal geen bord meer. Blijft over een keurige viersprong om linksaf te gaan.
 

 

AB76. Na wijnfles asfaltweg rechts

We kwamen bij een bordje met de melding dat blauw weer blauw was. We hadden onze twijfel, want blauw was voor ons wit. Door deze twijfel en veel auto's dwars over de weg, gingen wij snel rechtsaf. De spoorwegovergang, die ervoor zorgde dat er geen sprake was van een asfaltweg, hebben wij gemist. We kunnen onze 1e fout aanstrepen!
 

AB79. Bij rotonde derde weg rechts
AB80. Bij rotonde eerste weg rechts
AB81. Bij rotonde tweede weg rechts

Lekker over rotondes heen en weer rijden en in de gaten houden welke rotonde je wel/niet gebruikt had. Tot en met opdracht 80 ging het goed. Bij opdracht 81 zagen wij de rotonde op afstand over het hoofd en konden we onze 2e fout aanstrepen. Zie situatieschets.

83. Na de namen van drie landen die volgende maand deelnemen aan het Wereldkampioenschap Voetbal in Quatar eerste weg rechts
Iedereen weet toch dat het Qatar is en niet Qutar? Het was druk bij de goede keercontrole.
 


Tijdens opdracht 88 geldt: elke letter die u aan de bereden route kunt zien wordt geacht de eerstvolgende letter in het alfabet te zijn (dus een A die u ziet is een B, een B is een C, enzovoorts, maar dus ook een Y is een Z en een Z is een A).
88. Na kerk "Qdmshmbjrsqzzs" rechts

Lekker aan het puzzelen geweest op de terugweg. We waren er al snel uit dat we in ieder geval NIET op zoek moesten naar de Rentinckstraat. We gaan wel zien wat we tegenkomen. Bij De Moespot aangekomen geen extra bordjes en te snel naar de opvanger, keren en naar de finish. We waren even vergeten dat er op de RC ook nog wat ging wijzigen. Foutje drie aangestreept.
 

Toch knap van Adri om in zo'n korte tijd een dergelijke rit in elkaar te zetten. Wij hebben ons onderweg heerlijk vermaakt en genoten van de af en toe nieuwe locaties die we aandeden. Met 3 fouten bleken we ook nog de 1e plaats in de A-klasse binnen gesleept te hebben. Ook mooi! Voor het kampioenschap niet voldoende, maar daar hebben we 2023 weer voor!

Dan nog de aankomende Snertrit. We hebben ons best gedaan om er weer iets moois van te maken en zien jullie graag aan de start verschijnen. Tenslotte is er na afloop ook nog een kop snert (of tomatensoep).

Paddy Jans & Joan Oostveen


Verslag aanvullende punten C-klasse

Aanvullingen op het reglement:
F. Hekken worden geacht gesloten te zijn (tenzij anders aangegeven). Deze aanvulling in het reglement is vooral van belang bij opdracht 16.

3. Na Romeins cijfer asfaltweg rechts (MUG)
Je kwam hier direct al langs RC C. Laat C nu een Romeins cijfer (100) zijn. Dus direct rechtsaf. Het bordje met VIII stond er ter afleiding.
 


13. Na "DLW", voor RC weg rechts
De "DLW" stond bij de boer in de inrit, op weg naar het driehoekje. De RC stond je keurig te lokken, maar je kunt gewoon voor DE RC rechts.

 


16. Na "HAVIKHORSTERPAD", wijnfles en geopend hek eerste weg rechts (VADNA)

Zie het aanvullend reglement (F, hierboven). Hekken wordt geacht gesloten te zijn. Dus een geopend hek is nergens te vinden.
 

33. Eertse weg links
Tikfoutjes worden niet gemaakt. Het is nog altijd Eerste in plaats van Eertse.

34. Na "22", "333" en "4.444" tweede weg rechts (MUG)
Op het bordje stond geen . (punt) tussen de 1e en 2e 4. Dus opdracht niet uitvoerbaar.
 


40. Na wijnfles en Ajaxied eerste weg rechts (MUG)

Ajax en Johan Cruijff hebben zeker wat met elkaar te maken. Daarom is hij een Ajacied, geen Ajaxied.

46. Viersprong oversteken
47. Viersprong links

De opdracht Viersprong oversteken kun je alleen uitvoeren bij een neutrale opdracht. Een genummerde opdracht moet leiden tot een richtingsverandering. Dus maar rechtdoor naar de opvanger.

79. Voor wijnfles keren en in tegenovergestelde richting je weg vervolgen
Eerst ter plekke keren en dan weer keren om in tegenovergestelde richting te weg te vervolgen. Dus eigenlijk gewoon rechtdoor blijven rijden? Maar ook omdat deze opdracht niet uitvoerbaar is, er zitten 2 opdrachten in een (1) genummerde opdracht, en dat mag ook niet.

Paddy Jans & Joan Oostveen


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter