Verslagen 2024
  Verslagen 2023
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Kleurenprachtrit
      Snertrit
  Verslagen 2022
  Verslagen 2021
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lentepuzzelrit 2023
 

uitzetter Bertus van der Horst
controleurs Henk en Jannie Hazeleger
verslag Herman en Hanny Vrielink
datum 19 maart 2023
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Rit BC-klasse  Uitleg
           
 Situatie opdr. 19  Situatie opdr. 44-50  Situatie opdr. 65

Hoewel de buitentemperatuur nog niet erg lenteachtig is, komt de warmte bij ons al aardig binnen, dat is, omdat wij weer met plezier en veel zin uitkijken om een mooie puzzelrit te gaan rijden. Daarbij niet minder belangrijk om te weten, is dat een zekere Bertus van de Horst de uitzetter is van deze rit. Mijn vrouw (Hanny) begon al een beetje te transpireren bij die naam, maar dat kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Kortom, als je de naam van de uitzetter hoort of uitspreekt, dan ben je voor de rit al 2 keer naar het toilet geweest, want aan een kopje koffie kan dat toch niet liggen. Het is een uitzetter die het potentieel heeft om deelnemers met dubbele vallen in een oriŽnteringspunt te verschalken. Met deze gedachtegang gingen we ons maar goed voorbereiden.

Bij aankomst in De Moespot drinken wij eerst een kopje cafeÔne (dit stimuleert je zenuwstelsel en heeft daardoor invloed op wat je doet, voelt en denkt). "Neem dan maar 2 kopjes", zei Hanny. Tja.. dat is nu weer zo'n opmerking om direct van start te gaan.

Het onderstaand verslag is een uiteenzetting zoals wij die hebben ervaren.

A 1. Bij VRW viersprong R
Dit hadden we snel door, de voorrangskruising en viersprong zijn dezelfde oriŽnteringspunten. Door naar de opvangcontrole, daarna even rondrijden met de gedachte: dit wordt een rit met weinig keercontroles.
 

 

4. Na kletter en putter, voor "ZONE 60" L
Wat krijgen we nou, we rijden op de Klettersteeg maar dat zal toch niet bedoeld zijn als streektaal, maar even googlen en dan kom je op nog een putter.
 

6. Na boxer L (MUG)
Geen hondenras gevonden, maar de bokser had een mooie boxer aan, dus voor de driehoek naar links.
 

8. Na "DLW" en twee flesjes op een viltje viersprong R
Ook deze opdracht geen probleem. Op de afbeelding stonden geen 2 flesjes op een viltje. Viersprong over naar de controle en ook hier weer rondrijden.

A 9. Na brug, "NIEUW HOFWEG" en tweede naam van een Waddeneiland R (lange afstand)
En hier gingen we de fout in. De namen van de Waddeneilanden hadden we gevonden (Juist en Texel), maar gingen voor de driehoek naar rechts en dachten hiermee de opdracht goed uitgevoerd te hebben. Helaas, je gaat voor het plaatsnaambord Schiermonnikoog automatisch rechts. Bertus bedankt.
 

 

A 11. Voor paard en voorrangsweg viersprong R

Deze opdracht prima uitgevoerd. Eerst komt de weg (uitmonding) dan pas het paard. Even rondrijden en weer verder op de route. Door zo weinig mogelijk te keren op de route bevordert dit ook de verkeersveiligheid. Het kan natuurlijk niet altijd toegepast worden.
 


13. Na tweede dozijn tweeŽn R (MUG)

Hier hadden we geluk (zoals zo vaak), omdat iemand met een pen het dozijn aan het delen was en hebben aangenomen dat het zo de bedoeling was.

A 19. Na achtste letter R (MUG, letters zijn na gebruik niet meer aanwezig)
Ook hier weer veel te vlug gehandeld en niet goed gekeken. De 6 letters gezien, maar niet de ER. We waren gauw klaar met deze opdracht. Druk was het wel met allerlei deelnemers, maar dat mag geen excuus zijn. Zie situatieschets.
 


25. Na langejaap eenrichtingsweg R (MUG)

Niet geweten dat langejaap ook een middelvinger is, konden het ook niet vinden. Zo leer je nog eens wat.
 


29. Na drie snaarinstrumenten L

Dit is alweer de derde fout van ons. We zagen de lap steel voor een keyboard aan en gingen dus niet naar links. Tjonge jonge, er zit nog niet veel muziek in ons denkvermogen, misschien de leeftijd.

31. Na springende vlo 2e weg L
Aha, zo gauw het over een vlo gaat, dan worden we scherp. De ukelele gezien en de opdracht uitgevoerd.

39. Na Sintnicolaas en drie sporten R (MUG)
Voor deze opdracht moest ik even door de knieŽn. Dat is niet zo erg, maar je moet ook weer overeind. Gelukkig goed gekomen. Deze oefening moest ik doen om de naam van de atleet te kunnen lezen, daarna de sporten gezien van de ladder.
 


41. Voor naam van een vliegtuigmaatschapij R (MUG)

Dit was een mooie doordenker van een opdracht. Eerst de ontbrekende p ontdekt, daarna de herstelopdrachten uitgevoerd en bij de controle V niet bezig met opdracht 41, maar met de herstelopdracht.
 

Vraag: welke Nederlandse plaatsnamen zijn hier als plaatjes weergegeven.
Uw antwoorden plaatst u in de vakjes 60, 61 en 62 van uw controlekaart.
Dit waren leuke afbeeldingen waar je plaatsnamen uit kon halen. Het waren Hoevelaken, Monnickendam en Maasbommel. Zie situatieschets.
 

 


46. Asfaltweg R

Nu de plaatsnamen eindelijk gevonden zijn, denk je dat het verder geen probleem meer oplevert. Nou, dan ken je Bertus nog niet. Door de gescheiden rijbaan ga je automatisch naar rechts om dan even later asfaltweg rechts te gaan. Wij denken dat een paar rijders dit goed gedaan hebben. Bertus nogmaals dank. Zie situatieschets.

48. Na "LENTE", weg en drie zonen R (MUG)
Hier stond een afbeelding van Kwik, Kwek en Kwak dat zijn neefjes maar het zijn natuurlijk ook zonen, dit goed gedaan. Zie situatieschets.

A 49. Voor een weg L (MUG)
A 50. Asfaltweg L

Deze opdracht voor driekwart goed gereden maar de weg uit opdracht 48 weer ingereden en dat mag niet, de vermoeidheid slaat toe. Zie situatieschets.
 


60. Na wit Kapitaal viersprong L (MUG)
In dit geval zochten we naar iemand die zo heet of een instelling enz.. Maar geen hoofdletter, dan moet het met een kleine k geschreven worden.
 
 


A 62. Na drie Nederlandse plaatsnamen L (MUG)

Meerdijk is inderdaad een fictieve plaats. Wij hebben de plaatsnamen Kootwijk, Opperdoes en Loon (Drenthe) aangenomen. Dan krijg je de letters AAD.

A 65. Na drie Romeinse cijfers viersprong L (VADNA) (MUG)
Je ruikt de finish en dan gaat het soms goed, bij ons dus niet. In eerste instantie XL uitgevoerd, dan rondrijden via de controle, maar daarna vergeten viersprong links te gaan. Of het helpt om naar de uitlegavond te gaan, weten we nog niet. Zie situatieschets.
 

 

71. Na letter die in het eerste vakje van uw controlekaart staat en hopman Jan en hopman Henk viersprong L

Met deze opdracht in de routebeschrijving waren we snel klaar, want een controlekaart is in dit geval een los oriŽnteringspunt. Ter controle stond de letter O wel in het eerste vakje van de controlekaart.
 


A 75. Bij "AMBC" L

Het is altijd belangrijk om voor de start eerst de aanvullingen op de routebeschrijving te lezen, want dit kwam bij deze opdracht goed uit. Terugwijzende ritpijlen als niet aanwezig beschouwen en dat deden we dan maar.

De lente is voor ons met deze prachtige rit, met mooie vallen, pas echt goed begonnen. De acht foute controles die wij hebben opgelopen in de rit doen daar niets aan af. Het was een geweldig goede en slim doordachte puzzelrit. Als er een titel voor deze sport zou bestaan dan noemen wij jou Meester Uitzetter van puzzelritten met hoog niveau.

Nogmaals hartelijk dank voor al het mooie wat jij deze middag aan ons en vele anderen hebt gebracht. Natuurlijk ook de controleurs van deze rit Henk en Jannie Hazeleger bedankt voor het vele en mooie werk.

Tot een volgende puzzelrit.

Herman en Hanny Vrielink

 

Verslag aanvullende punten BC-klasse

BC 1. Na RC en "SCHOOL" viersprong R
Een RC is een routecontrole. De O is langs de route geplaatst. Hierop was een herstelopdracht geplaatst: de letter noteren in het 1e vakje van de controlekaart. Deze opdracht uitvoeren en de letter O nogmaals noteren op basis van het reglement artikel 3.a.. De tekst SCHOOL is aanwezig, daarna op de viersprong naar rechts.
 


BC 9. Na brug, "NIEUW HOFWEG" en derde naam van een Waddeneiland R (lange afstand)
De brug en de tekst zijn goed te vinden. Dan op zoek naar de 3e naam van een Waddeneiland. Juist en TEXEL zijn correcte namen, AMEIAND niet. Toch niet rechtdoor rijden, want de rit wordt verreden in een paar gemeenten, zoals aangegeven in het aanvullend reglement boven de routebeschrijving. Schiermonnikoog staat niet in dat lijstje.
 
 

BC 11. Voor voorangsweg en paard viersprong R

Goed lezen: voorangsweg. Een typefoutje van de uitzetter …. rechtdoorrijden naar de opvanger.
 

BC 19. Na wassenaar R (MUG)
Een wassenaar is de maan, die is afgebeeld op het gemeentewapen van Wassenaar. Zie situatieschets.

BC 49. Na "LENTE LENTE LENTE" asfaltweg L (MUG)
Na de kleurrijke tekst lijkt de opdracht uitvoerbaar … Echter, asfaltweg is in opdracht 48 als oriŽnteringspunt gebruikt. Dat is niet toegestaan, zie artikel 8.b.4.. Zie situatieschets.
 


BC 62. Na naam van een aardappelras L (MUG)

Bildtstar is foutief geschreven. Opperdoes is ook een naam van een aardappelras. Dus direct linksaf om het driehoekje.

BC 65. Na drie Romeinse cijfers viersprong L (Vadna) (MUG)
De 3 Romeinse cijfers zijn geplaatst. Dan de opdracht: viersprong L, uitvoeren. Achter de opdracht staat (Vadna) in plaats van (VADNA). Het verkeersbord aanduidende doodlopende weg blijft dus aanwezig, daardoor is deze wegsituatie geen viersprong. Zie situatieschets.
 

 


Verslag BC-klasse: Jannie Hazeleger.
 

Verslag A-klasse: Herman en Hanny Vrielink.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter