Verslagen 2024
  Verslagen 2023
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Kleurenprachtrit
      Snertrit
  Verslagen 2022
  Verslagen 2021
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Rondje Achterveld 2023
 

uitzetters Bertus Kolkman en Gerrit van Assen
controleurs Henk en Jannie Hazeleger
verslag Adri Brundel
datum 10 september 2023
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit AB-klasse  Rit C-klasse  Uitleg
 
 Alle situatieschetsen van de gehele rit

Het klinkt wel heel vreemd om bij het uitzettersduo Gerrit van Assen en Bertus Kolkman over een debuut te spreken. Zij zetten immers meerdere ritten per jaar uit en dat dan ook nog eens al heel veel jaren. Toch was het echt hun debuut, maar dan meer specifiek hun debuut als uitzetters van een puzzelrit bij AMBC Achterveld. Zowel mijn teammaat Bertus van der Horst als ook ikzelf (Adri Brundel) hebben in de afgelopen jaren al vele, zeer vele mooie ritten van Gerrit en Bertus mogen rijden en keken dan ook reikhalzend uit naar de 10e september.

Het feit dat zij een rit bij onze mooie vereniging gingen uitzetten, was ook de vaste deelnemers aan het NRF kampioenschap Routebeschrijven niet ontgaan. Hierdoor een aantal teams extra in de A-klasse en dus ook een aantal teams extra concurrentie voor ons. Je zou haast denken dat zij deze klasbakken speciaal uitgenodigd hebben om onze onderlinge 'strijd' om het kampioenschap in hun voordeel bij te buigen

Zoals gezegd, wij hebben reikhalzend uitgekeken naar deze rit en ik kan nu al wel verklappen, wij hebben genoten van een prachtige rit, vol mooie en uitdagende vallen. Gerrit en Bertus hartelijk dank en we hopen volgend jaar weer van een rit van jullie in en Rond Achterveld te mogen gaan genieten.

3. na "DE 3 LINDEN" en rebus asfaltweg rechts
Het vinden (en oplossen) van de rebus was geen probleem, het vinden van de gevraagde tekst leverde meer uitdaging op. Na goed om ons heen gekeken te hebben geconcludeerd dat de juiste tekst niet aanwezig was.
 


AB-klasse
In opdracht 5 geldt: elke letter die u vanaf de bereden route kunt zien wordt geacht de eerstvolgende letter in het alfabet te zijn (bijvoorbeeld ziet u een A dan is dat een B, een B is dan een C, enzovoorts, maar dus ook een Y is een Z en een Z is een A).
5. bij "AHRRBGNO UZM CHDRSRSTZZS" links

In opdracht 5 gold dat elke letter die we vanaf de bereden route konden zien geacht werd de eerstvolgende letter in het alfabet te zijn. Dat de gevraagde tekst op het straatnaambord "BISSCHOP VAN DIESTSTRAAT" zou moeten staan werd ons snel duidelijk. Of het nu 1 letter naar voren of 1 letter naar achteren zou zijn, maakte (in eerste instantie) ook niet uit. Ook indien je uitging van de tekst die in de routebeschrijving stond was de opdracht niet uitvoerbaar, de laatste 6 letters hadden dan "RSQZZS" moeten zijn. Even verderop natuurlijk nog wel even goed nadenken om de getoonde RC C als een correcte RC D op de controlekaart te noteren.
 

8. na gek, asfaltweg links

Ja ja, ook wij zijn niet gek en wisten dat we op zoek moesten naar een draaibare kap op een schoorsteen.

A-klasse
In opdrachten 10/11 dient u cijfers en/of getallen als niet aanwezig te beschouwen.
10. na situatieschets en RC rechts (grote afstand)
11. na Hoevelaken en Terschuur rechts
12. einde weg rechts
13. na twee schommels, een wipwap en een viaduct, viersprong rechts
14. "Tolboomweg" rechts

Jawel, hier zaten we op te wachten een heerlijke val met genoeg diepgang om even de tijd voor te nemen. Maar de situatieschets goed in ogenschouw nemend, de modificatie onthoudend en goed kijkend of en wanneer we de gevraagde oriënteringspunten konden afstrepen, hebben we ook deze opdracht tot een goed einde gebracht.
 


AB-klasse
15. na inbreker, medeklinker, klinker, tweede medeklinker, klinker en medeklinker rechts (MOD) (Voor klinkers en medeklinkers enkel bord met de tekst MARJAN gebruiken)

Ook hier in Terschuur een kwestie van goed lezen wat er staat. Dan zou het net iets makkelijker zijn geweest indien ik als navigator ook de laatste (tussen haakjes geplaatste) zinsnede direct had onthouden, dat zou wat tijd gescheeld hebben. Maar nadat we ons dan konden concentreren op het bordje met de tekst "Marjan" en we onderkenden dat er een overlap zat in de letters "r" en "j", hadden we nog één vraagstuk te beantwoorden en dat was of de overgebleven letters "a" en "r" de herstelopdracht voor asfaltweg rechts vormden. Als uitzetters wisten wij dat een herstelopdracht met hoofdletters geschreven dient te worden, dus konden we nogmaals rond om ook voor de derde keer de RC 6 te noteren.
 

18. na twee zebra's rechts
Tijdens de afronding van de combinatie van de opdrachten 10 t/m 12 hadden wij reeds de foto gezien van de 2 op zebra's lijkende okapi's. We konden daar toen nog niets mee en veronderstelden dat dit wellicht afbeeldingen zouden zijn die gebruikt werden voor de C-klasse. Welnu een tweede keer hier komend blijkt dit dus toch ook voor ons bedoeld te zijn. We hadden wel direct het gevoel dat de beesten op de afbeelding geen zebra's zouden zijn, maar erg druk hebben we ons daar niet over gemaakt. We hadden immers aan het zebrapad op het verkeersbord L02 en het zebrapad zelf genoeg om de opdracht uit te kunnen voeren.
 

AB-klasse
23. na verkeersbord voorrangsweg rechts

Doorhebbend dat we niet op zoek zijn naar een verkeersbord aanduidende voorrangsweg maar naar 'gewoon' een verkeersbord om dan een voorrangsweg in te rijden. Het zelfgemaakte verkeersbord voorrangsweg hadden we de eerste keer dat we de Tolboomweg inreden al opgemerkt, dus dat was geen probleem, voor de rest hadden we hier achteraf gezien mazzel. We hebben namelijk geen moment nagedacht over een eventuele geslotenverklaring van deze weg doordat we de inbreker in opdracht 15 al hadden gebruikt (met een toevoeging MOD in de opdracht). Maar ach, zo af en toe een beetje geluk heeft iedereen wel eens.
 

26. na weg die is vernoemd naar een bekend liedje van popgroep Nits en H "99" rechts
Tijdens de verplaatsing middels de neutrale opdrachten A t/m G al tot de conclusie gekomen dat we waarschijnlijk een Nesciolaan of Nesciostraat zouden gaan tegenkomen en ook al tot de conclusie gekomen dat deze straat of laan dan niet is vernoemd naar het liedje maar naar de schrijver Nescio. Ter plaatse gekomen bleek ook nog eens dat we het straatnaambord bij het begin van de weg al gepasseerd waren.
 

28. na rode vlag VRW links (Kallenbroekerweg; let op de paardensprongpuzzel)

De tweede rode vlag dus weer een rebus of een paardensprongpuzzel, in dit geval de paardensprong. Hier hebben we toch wel even zitten puzzelen, maar toen Bertus op een gegeven moment iets met "geo" opnoemde en ik op dat moment net achter ons de familie Peet zag staan, schoot mij direct de oplossing te binnen. Binnen onze vereniging ken ik 3 personen die naast liefhebber van de rittensport ook fervent liefhebbers zijn van Geocaching, namelijk Gerrit (één van de uitzetters) en de familie Peet.

29. na zelfreizend bakmeel eenrichtingsweg rechts
De schrijffout hadden we opgemerkt, toch niet direct doorrijden, want wellicht is er een herstelopdracht verstopt in de afbeelding die men had geplaatst. Dit was niet het geval.
 


AB-klasse:
35. na blazer en blazer links (MUG)
36. na klinker links
37. na twee blazers links (MUG)
38. na klinker links

Ja daar sta je dan op het terrein van de Lidl in Barneveld en dan lees je de opdrachten 35, 36 en 37. Je ziet een aantal afbeeldingen, je ziet dat men zelfs 2x dezelfde combinatie van 2 afbeeldingen heeft geplaatst en dan weet je al … dit gaat wel even duren…. Dat een blazer zowel een kledingstuk (jasje) als ook een bespeler van een blaasinstrument kan zijn dat wisten we wel. Het jasje was ook duidelijk herkenbaar, maar wie is die vrouw zonder blaasinstrument op de andere foto. Om deze vrouw als blazer te kunnen bestempelen moet dit een algemeen bekend persoon zijn die een blaasinstrument bespeelt. Iemand als Berdien Stenberg of Candy Dulfer. Berdien Stenberg is dit zeker niet, maar is dit Candy Dulfer ??? Het was niet dat we haar direct herkenden, maar de foto iets beter bekijkend zagen we dat dit inderdaad een (gedateerde) foto van Candy was. Mooi, eerste deel van het probleem getackeld, dan de volgorde van uitvoering nog en ook doorhebbend dat de meervoudsvorm van beide blazers anders is, hadden we ook deze val tot een goed einde gebracht. Helaas blijk ik achteraf toch net één Q teveel te hebben genoteerd. Opdracht goed uitgevoerd en toch fout, hier duidelijk iets minder geluk.

AB-klasse:
42. bij rotonde eerste weg rechts (VADNA)
43. na verkeersbord links
44. eerste weg rechts
45. einde weg rechts

Complimenten aan de uitzetters; wat een heerlijke opdracht  Men heeft ons met 4 op het oog simpele routeopdrachten toch behoorlijk weten bezig te houden. Opdracht is te complex om in dit ritverslag simpel weer te geven, maar het feit dat we na enkele minuten rondrijdend het "duimpje" van de uitzetters tegenkwamen, gaf ons al wel het goede gevoel dat we deze mooie opdracht tot een goed einde hadden gebracht. Deelnemers die vaker een door Gerrit en Bertus uitgezette rit hebben gereden (bijvoorbeeld in Elburg) kennen dit bordje (tenminste dat hoop ik dan).
 


AB-klasse:
46. na een gedeponeerd handelsmerk, bij rotonde asfaltweg rechts

Had je van de vorige lange opdracht toch al dorst gekregen, dan verergerden de heren dat gevoel nog even door een afbeelding van flesje Heineken langs de weg te plaatsen. Staat er echter normaal gesproken een duidelijke ® op iedere afbeelding om aan te geven dat Heineken een geregistreerd handelsmerk is, de uitzetters hadden hier een omcirkelde P van gemaakt oftewel doorgaan met routeopdracht P.
 

AB-klasse:
47. na de naam van iemand die in het jaar 1428 van een Barneveldse toren sprong rechts

Soms is Google een fijne passagier om aan boord te hebben. Zo ook bij deze opdracht, dat Jan van Schaffelaar van de toren is gesprongen dat was wel bekend, maar in welk jaar … Volgens vriend Google was dit niet in 1428 maar in 1482 … opdracht dus niet uitvoerbaar.
 

49. na QR code links
Dat QR geen toegestane afkorting is, is ons uiteraard bekend. We zijn ook niet in de verleiding gekomen de QR code te scannen, we zijn netjes doorgereden naar de opvanger RC 8.

AB-klasse:
51. voor de vuist weg rechts
52. na tweede fietspad eenvoudigweg links

En dan toch onze tweede fout .. Dat we in 1e instantie voor de vuist (hamer) een weg naar rechts konden gaan, geen probleem. Dat we in 2e instantie "eenvoudigweg" na het 2e fietspad wederom naar links zouden kunnen gaan, leek ons ook geen probleem. Maar .. dan hebben we hier te maken met Gerrit en Bertus en dan weet je dat je te allen tijde op je hoede moet zijn. Waren we dat geweest, hadden we wellicht gezien dat we één van de fietspaden al gebruikt hadden voordat we de tweede keer aan opdracht 52 begonnen.
 

58. na plaatsnaambord, kerk en versprongen viersprong "Ringlaan" links
Onderweg naar De Glind even overleg wat te doen met een "versprongen viersprong" … Tot voor kort was de situatie ter plekke dat je tweemaal achterelkaar een viersprong had, zo'n 100 meter van elkaar af. Enige tijd gelden is de tweede viersprong geen viersprong meer, men heeft een van de wegen iets verlegd waardoor er geen sprake meer is van een viersprong. Dus ook geen "versprongen viersprong". Door naar de opvanger die aangeeft "AR", nu niet denken dat je dan toch de weg naar rechts in kan, want dat is geen asfaltweg. Nog weer even door en dan wederom keren om dan uiteindelijk toch de "versprongen viersprong" in te kunnen rijden.
 

AB-klasse:
59. na vier klinkers, bij drie klinkers, voor twee klinkers asfaltweg links
60. asfaltweg rechts
61. einde weg L

Wederom een mooie val waarbij we niet direct alles hebben waargenomen, waardoor we wat extra meters hebben gereden … We hadden genoeg klinkers op de afbeelding en op het straatnaambord om direct de opdracht uit te kunnen voeren. Daarna reden we de Ringlaan weer terug in de richting waar we vandaan kwamen om aan het einde wederom via de 'versprongen viersprong' opdracht weer terug de Ringlaan op te rijden. Nu een tweede keer de RC 5 passerend begrijpen we ook de doorgaan met 59 toevoeging aan deze routecontrole. De situatie opnieuw beoordelen en wederom uitvoerbaar maar nu via de 2e mogelijkheid.
 

U. na rode vlag einde weg links (grote afstand ….)

Onderweg naar De Breehoek in Scherpenzeel de laatste puzzel, wederom een rebus. Dat het iets met neuzen moest zijn, dat was direct duidelijk en beter kijkend zagen we ook dat de oplossing Terneuzen was.
 

AB-klasse:
62. klinkerweg links
63. eerste weg rechts
Modificatie: Tot opdracht Y dient u tientallen als niet aanwezig te beschouwen.
64. na een VRW rechts
69. na "DLW", routecontrole, "AMBC", rood-wit verkeersbord "STOP" en drie links
70 VRW R

Aangekomen bij De Breehoek konden we niet direct de parkeerplaats op, de weg naar links bevatte immers tegels en kon dus niet als klinkerweg worden aangemerkt. Door naar achteren alwaar we bij het lusje de klinkerweg links uit konden voeren. Dan de eerste weg rechts, aha leuk dat is nog achter de Breehoek langs … dachten wij maar klopt dit wel, we komen geen VRW tegen dus opdracht 64 is never nooit uitvoerbaar niet als "na 1 VRW rechts" en ook niet als "na 'n VRW rechts". Ook doorrijdend naar de Aldi bood geen soelaas. Dan het stuk naar achteren nog maar eens aanhalen hebben we wellicht een doorgaan met over het hoofd gezien? Nee, dat is niet het geval. Nogmaals achter De Breehoek langs ook hier niets te zien. Zoekend op het plein komen we een stopbord tegen en dat moet dan wel de VRW zijn die we zoeken, maar hoe komen we daar? Op het plein horen we dat in het pad achter De Breehoek een DLW zou staan, deze de vorige twee keren niet gezien maar bij de derde inspectie zien we dit bord ineens wel staan. Dus door en 'gewoon' het parkeerterrein oprijden. Wat er vervolgens gebeurde … ons is de modificatie betreffende de tientallen totaal ontschoten en maken dus een fout op het onderbord "na 20 meter" … jammer maar dat is onze derde fout. We komen door deze fout niet toe aan de opdracht 69 en gaan er met de afsluitende routecontrole "4" doorgaan met 70 van het parkeerterrein af (opdracht geheel onderstreept, dus geen probleem).
 

71. na fietspad weg rechts
72. VRW rechts (Industrielaan)
Y. bij rotonde 2e weg R (Oud Willaer

Na fietspad onderstreept, dus we konden 'gewoon' naar links. Waarom daar aan het begin van de weg een zelfgemaakt "Zone 30" bordje was opgehangen, vroegen we ons nog wel af, maar kwamen tot de conclusie dat er waarschijnlijk altijd een officieel "zone 30" bord had gehangen en zij bij de controle zagen dat dit bord niet meer aanwezig was. Omdat de aard van de weg toch echt vraagt om maximaal 30 aan te houden heeft men dit bordje zelf maar bijgeplaatst. Zoals in de vorige opdracht uitgelegd was ons de modificatie (die geldig was van opdracht 64 t/m 72) ontschoten, dus ook nu voor ons geen enkel probleem met het 'zone 30" bordje. Achteraf maken wij daardoor hier onze vierde en laatste fout en worden we niet eerste maar tweede …
 

74. na asfaltweg, H "2" en kogelvrij vest rechts

Zoals ook in de uitleg al stond, we kwamen een plaatje tegen van een dame met een mooi vest aan. Even goed gekeken en we zagen dat het vest inderdaad geen kogels bevatte, dus we konden hier direct naar rechts.
 

77. na H "18" en "FOREST MOUNTAIN RANCH" , voor stempelcontrole rechts

De eerste 2 oriënteringspunten zijn geen probleem, dan krijgen we een bord autosnelweg. Even controleren of de uitzetters dit bord niet iets hebben aangepast, maar we kwamen tot de conclusie dat het bord overeen komt met de werkelijkheid. We rijden dus op een snelweg en kunnen dus niet stempelen.
 

AB-klasse:
83. na "W. van Amersfoortstraat" en "W. VAN AMERSFOORT- STRAAT" links

Dan de laatste opdracht, een opdracht waarvan je wist dat die ging komen. Althans dat lag wel in de lijn der verwachtingen. Bij het begin van de rit (tijdens opdracht 5) zagen we al een bordje met de tekst "W. v. Amersfoortstraat" in de Pater Stormstraat staan. Opdracht was niet mogelijk doordat de weg 2 namen bevatte; het officiële straatnaambord en een naam op een bordje in de vorm van een officiële straatnaambord.
 

Achteraf beken hebben we dus 4 fouten, waarbij ikzelf vind dat dit er eigenlijk maar 3 zijn. Fout nummer 3 en fout nummer 4 zaten in 2 opeenvolgende opdrachten. In beide opdrachten hebben we de modificatie dat tientallen niet aanwezig zijn niet meegenomen in onze overwegingen. Dit zou in mijn ogen een combinatie moeten zijn en dus 1 fout. Al met al wederom een uitstekende prestatie van ons (al zeg ik het zelf  ) We zijn tweede geworden achter de heren Ad Verhulst en Ad Sleutjes (heren gefeliciteerd). Het equipe Verhulst/Sleutjes had eveneens 4 fouten maar zij hebben de rit net ietsjes vlotter gereden.

Zoals in de inleiding al aangegeven hebben zowel Bertus van der Horst als ook ikzelf al vele ritten mogen rijden van dit uitzettersduo. Iedere rit weer is het genieten ook deze keer. Gerrit en Bertus hartelijk dank voor het uitzetten. Wat ons betreft smaakt dit naar meer, dus ik zeg alvast tot volgend jaar!

Verslag A-klasse:

Adri Brundel

 

Verslag aanvullende punten C-klasse
 

C5. bij "BISSCHOP VAN DIESTSTRAAT", "Bisschop van Dieststraat" links
Om deze weg naar naam aan te duiden, dient het straatnaambord in de weg te staan, zie artikel 5 PMN. Dat is hier niet het geval.
 

BC11. na ANWB-wegwijzer rechts
ANWB is een niet toegestane afkorting volgens het reglement, zie artikel 7.

B13. na twee schommels, een wipwap en een viaduct, viersprong rechts
C13. na twee schommels, een wipwap en een viadukt, viersprong rechts

Alle oriënteringspunten zijn aanwezig. Maar hoe schrijf je viadu(c/k)t? Viaduct is het juiste antwoord.
 


C15. na "6 " en "MARJAN" rechts (MUG)
Er zat overlap tussen de 6 en de tekst MARJAN. Daarom een extra rondje rijden om beide oriënteringspunten in de aangegeven volgorde te passen.
 

C 23. na verkeersbord voorrangsweg rechts

Na een willekeurig verkeersbord op zoek naar een voorrangsweg. De Tolboomweg is op de ritdag voorzien van zo'n verkeersbordje door de uitzetters.

C 35. na vier blazers links (MUG)
Op de plaatjes staan twee toeteraar (blazers) en een jasje (blezers). Deze zijn niet samen te voegen tot vier blazers.
 


C47. na de naam van iemand die in het jaar 1482 van een Barneveldse toren sprong rechts

Jan van Schaffelaar sprong van de toten in 1482. Deze tekst staat gelijk rechts op de gevel van een gebouw. Het bijgeplaatste bord was ter afleiding.

C51. na asfaltweg en "JANSE MODE", voor een vuist weg rechts
Een vuist is een hamer, deze is door de uitzetters geplaatst langs de route.
 


C52. na fietspad eenvoudigweg links

Er zijn 2 fietspaden, dus deze opdracht kan tweekeer uitgevoerd worden.
 

C59. na "AMBC", bij vier klinkers asfaltweg links (MUG)

Op het bord staan 3 klinkers, gelukkig staan er ook straatklinkers op de afbeelding. Klinkers voldoende om de opdracht uit te kunnen voeren.

C83. na "SCHOOL" en een geldmaatje en een smoelensmid klinkerweg links
Een geldmaat is een soort flappentap en een tandarts wordt wel eens gekscherend een smoelensmid genoemd. De rit ging langs de praktijk, de tandarts was niet aanwezig.
 


Verslag B- en C-klasse: Jannie Hazeleger

Verslag A-klasse: Adri Brundel

 


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter