Verslagen 2024
      Lentepuzzelrit
      Koningsrit
  Verslagen 2023
  Verslagen 2022
  Verslagen 2021
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lentepuzzelrit 2024
 

uitzetter Jaap Spaargaren
controleurs Henk en Jannie Hazeleger
verslag Adri Brundel
datum 17 maart 2024
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit AB-klasse  Rit C-klasse  Uitleg
           
 Situatieschetsen van alle opdrachten

Maart, de maand dat de lente begint, Maart de maand dat de klok weer vooruit gaat en Maart de maand dat we weer met z'n allen naar De Moespot mogen om eindelijk weer eens een rit te mogen gaan rijden  . Een rit van uitzetter Jaap Spaargaren (en zijn MAC Rijnland uitzet-crew). Het is zeven jaar geleden dat Jaap zijn eerste rit voor de AMBC heeft uitgezet en dit keer, 7 jaar later dus, zijn tweede rit. Op zich best wel apart, pas de tweede rit van Jaap bij de AMBC, een uitzetter die al honderden ritten heeft uitgezet en pas twee voor de AMBC… ik denk dat we niet nog eens 7 jaar moeten gaan wachten alvorens we hem weer uitnodigen  .

Onderstaand een verslag van hoe wij, Bertus van der Horst en ik (Adri Brundel), deze rit hebben gereden.

3. na keien asfaltweg R
Na keien, tja losse keien zat maar toch geen keien die vast zitten althans niet zover wij dat kunnen beoordelen of mag je de klinkers in het wegdek als keien beschouwen… wij vonden van niet en reden verder. Bij het zien van de foto met "Taart voor bollebozen" wisten we dat we goed zaten. Als bonus mochten we tweemaal een "A" noteren en op naar de volgende val.
 


7. na windroos L (MUG)
Een windroos, dat zal wel weer een woord zijn met meerdere betekenissen en ja hoor even zoekend naar windroos in het woordenboek levert vele betekenissen op. Uitstappen en goed op de geplaatste afbeelding kijken zien we dat Jaap een klein molentje heeft opgenomen in de afbeelding van de rode molen. Nog eens de betekenissen goed doorlezend vonden wij dat we dit konden aannemen als een windroos. Bij het nakijken zagen we dat we hier toch een fout hebben gemaakt en hier dus onze 1e 30 strafpunten hebben opgelopen.
 

AB13. voor "75 M" weg L
Ook bij deze opdracht waren we blijkbaar nog niet helemaal warm gedraaid, we hebben het bijgeplaatste bordje "verplichte rijrichting links" over het hoofd gezien. Dit terwijl we ons nog afvroegen waarom in het straatje ernaast een RC geplaatst was en er een zak over het bord doodlopende weg was geplaatst. Na afloop hoorde ik van vele andere A-rijders die ik heb gesproken dat ook zij hier een fout hebben gemaakt.
 

15. na pannenliker 1e weg R
Dat er een "k" ontbrak zagen we. Toch enige twijfel of wellicht dit woord dan misschien ook bestaat, maar vriend Google kent het woord ook niet. Dus langs de persoon die het schijnbaar echt heel erg lekker vond wat er in de pan zat, door naar de keercontrole en weer verder met de rit.
 

18. na lelie en pijnappel 2 maal L

Het Engelse woord pineapple is een ananas, maar wat is dan een pijnappel? Ook dat maar weer nakijken en dat blijkt een vruchtkegel van een pijnboom te zijn. Dus zeg maar een dennenappel of een sparrenkegel. We hebben ons dus niet laten afleiden door de ananas en zagen een dennenappel vastgemaakt aan de RC "J". De lelie hadden we toen eerlijk gezegd nog niet ontdekt maar we gingen er gemakshalve maar vanuit dat die wel aanwezig geweest zal zijn. Twee keer het driehoekje rond voor tweemaal een "J".
 

20. na brug, zon en varken asfaltweg L
Als vaste deelnemers aan de ritten in Achterveld wisten we waar de brug was, het bord met daarop een mooie ondergaande zon was ook snel gevonden en als ervaren puzzelaars was de stoffer ook snel gevonden. De "K" noteren en weer door.
 

AB 21. na Duits woord, voor vier 2 maal asfaltweg R
Een Duits woord was al snel gevonden, op de brievenbus net voorbij de stoffer stond "Post" en waarschijnlijk stonden er onderweg nog wel meer woorden die zowel in het Nederlands als ook in het Duits bestaan, sowieso is ook het woord vier zowel een Nederlands als ook een Duits woord. Dan moeten we nog voor vier 2 maal asfaltweg rechts. Hierbij goed opletten welke vier leesbaar is om dan daarvoor een asfaltweg rechts te gaan. Uiteraard ook goed kijken naar de DLW en de herstelopdracht om zo ook nog de laatste RC "M" op te halen.
 

22. na vangrail, brugleuning en kombord VRW R

Hier hadden we al wel door dat we goed moesten opletten of de vangrail en de brugleuning wel geheel na elkaar zouden komen. Dit was in 1e instantie niet het geval, maar doordat er nog meerdere brugleuningen kwamen was de opdracht toch uitvoerbaar.
 

24. na revers R (MUG)

Deze opdracht heeft ons in 1e instantie wel de nodige hoofdbrekens opgeleverd. We rijden immers op de rotonde direct een RC met herstelopdracht in. Klopt dit wel, we zijn immers nog geen revers tegengekomen. Dit terwijl we wisten dat revers ook de achterkant van een munt is. Doorrijdend zien we de revers van het jasje en de achterzijde van de munt en toen was het allemaal zo moeilijk niet meer. Driemaal een "O" en een "Z" genoteerd en op naar Barneveld.
 

AB 27. na "NORIT" aanhoudend R
A 28. na weg aanhoudend weg R
B 28. aanhoudend weg R
AB 29. 1e weg L

Leuke val welke er op het eerste gezicht ingewikkelder uitzag als dat deze in de uitvoering daadwerkelijk was. Goed lezend wat er staat en goed opletten wat je doet resulteert er in dat je eigenlijk heel simpel 2 rondjes langs de "P" rijdt om er dan alweer uit te gaan.
 

33. na betaalmiddel en kassalade 2 maal R (MUG)

Wij dachten de val door te hebben. In de routeopdracht stond voor deze opdracht 33 dat in de opdrachten 34 tot en met 39 bedrijfsterreinen bereden mochten worden. Oftewel we konden na het betaalmiddel en de kas-salade nog niet naar rechts. We mochten immers nog niet over bedrijfsterreinen rijden. Later bleek dit een foutje in de routebeschrijving te zijn en is deze opdracht neutraal gemaakt.

AB 34. na asfaltweg en Engels woord voor kussen L (MUG)
AB 35. einde weg L

Dat het woordje voor (net als de woordjes bij en na) altijd een plaatsbepaling is, is ons bekend. Dus we zochten een Engels woord en die vonden we in de vorm van het woord "Ride", dan moeten we ook nog beoordelen of dit woordje voor een kussen staat en dat is het geval wat iets verder staat een stempel met daarbij een stempelkussen. Dus we kunnen na het geheel naar links.
 


39. na paard en middellijn 2 maal R
Het paard was duidelijk zichtbaar, dus op zoek naar een middellijn. Hierbij je niet laten afleiden door de door de uitzetter bijgeplaatste afbeelding van een voetbalveld met daarop weliswaar naast een middenlijn ook een midde¨llijn, want net daarvoor staat een verkeersbord met daarop een mooie rode middellijn.
 

41. voor driepoot R

Er zijn meerdere vormen van driepoten, zo is o.a. een melkkrukje met daaronder drie pootjes een driepoot maar wordt ook de letter "M" een driepoot genoemd. Dus op zoek naar war we tegen gaan komen. Dit blijkt de letter "M" te zijn, even bij de Boschkamp het pad op naar achteren voor de juiste RC "V" om dan op weg te gaan naar de parkeerplaats van de Lidl in Barneveld.
 

AB Klasse: OriŽnteringspunten (eigen materiaal) uit opdracht 46 zijn na gebruik niet meer aanwezig.
AB 46. voor 11 letters weg R (MUG)
AB 47. 2 maal 1e weg R
AB 48. 1e weg L

Jawel, het bekende parkeerterrein van de Lidl. Een leuk parkeerterrein waar de uitzetters zich iedere keer weer lekker uitleven  Benieuwd wat we dit keer te verhapstukken krijgen. Voor 11 letters weg R is de opdracht. We zien dat er in de tekst Millieuzone niet correct gespeld is er staat Mi1lieuzone. Oftewel maar 10 letters. De 11e letter kunnen we echter wel op afstand waarnemen, daar staat immers een bordje "DLW". We kunnen dus naar rechts. Vervolgens 2 maal de 1e weg rechts uitvoeren, hierbij rekening houdend met het feit dat we al een letter uit het bordje "DLW" hebben gebruikt in opdracht 46 en er dus feitelijk geen "DLW" meer staat maar "LW". Door het verdwijnen van de 10 letters bleef op het bord de herstelopdracht: doorgaan met opdracht 1, staan.
 


AB Klasse: De straatnaamborden na gebruik als niet aanwezig beschouwen.
AB 56. aanhoudend na straatnaambord R
AB 57. "Parmetierstraat" L

Bij het lezen van dat we iets moeten doen na een straatnaambord zijn we altijd al zeer waakzaam. Deze zijn vaak op afstand al zichtbaar. Zo ook nu, nog voordat je de eerste haakse bocht door bent zie je al een straatnaambord waardoor je direct bij de eerste zijweg naar rechts al kan handelen. Vervolgens goed op blijven letten welke straatnaamborden je al wel en welke je nog niet hebt gebruikt.

64. na Kuifje, Jansen en Janssen R (MUG)
Helaas is ook deze en ook de volgende opdracht achteraf neutraal gemaakt. Dit in verband met een boze eigenaar/huurder van ťťn van de panden waarlangs deze opdracht plaatsvond. Toch even hoe wij deze opdrachten hebben beoordeeld.
Kuifje was snel gevonden en ook geen probleem Jansen en Janssen zagen we ook maar wie is nu Jansen en wie Janssen. Dat maakt in dit geval niet uit, zij hebben immers de armen over elkaar heen liggen en ook de voeten hebben iets overlap, dus er is een volgordeprobleem. We kunnen nu echter wel aannemen dat we Jansen ook gepasseerd zijn. Op zoek dus naar Janssen. Deze vonden we in de afbeelding van oud Tour de France en oud Vuelta winnaar Jan Janssen. We rijden daardoor om de KNVB beker heen.
 


67. na cup R (MUG)

Doordat we na Jan Janssen naar rechts gaan rijden we in eerste instantie om de KNVB beker heen. Dus waarschijnlijk nog een rondje rijden om dan wel na deze KNVB beker naar rechts te gaan. Maar nee, we komen al eerder een cup tegen. In de afbeelding van Jansen en Janssen (of was het toch Janssen en Jansen) zie je in de ruimte onder hun armen een afbeelding van jawel een cup.
 

71. na viersprong en janker R

De viersprong was in dit geval het probleem niet, maar wat is een janker? De een zal Frans Timmermans een janker vinden, een ander juist weer niet. Hier zal de uitzetter zich niet aan branden. Vriend Google maar weer eens geraadpleegd en wat blijkt het jasje wat Frans aanheeft wordt ook wel een janker genoemd, dus we kunnen hier naar rechts.

72. VRW R
En ja hoor, dan toch onze 3e fout. Door het zoeken naar een janker en het uitstappen bij een stempelaar helemaal vergeten dat we de VRW dezelfde wegsituatie is als de viersprong uit opdracht 71  .
 


76. na blikvanger en naam van bekende acteur asfaltweg R
Op weg naar De Glind eerst helemaal verbaasd over het feit dat we op de rotonde de derde weg rechts moesten nemen. We gaan altijd (of dan toch in 99 van de 100 keren) hier rechtdoor over de rotonde, dit keer dus niet. Misschien dat we vanwege dit omrijden in eerste instantie zowel de blikvanger als ook de acteur niet hebben opgemerkt en we verrast werden dat we met een ritpijl naar links werden gestuurd. Laten we deze opvanger dan direct maar ophalen dan weten we wat er staat concludeerden we. We zagen een RC "J" en een herstelopdracht die ons terug zou brengen op de Postweg richting De Glind. Maar omdat we beide oriŽnteringspunten gemist hadden toch maar even terug. Al snel zagen we dat we het straatnaambord "Aart Straatjes Allee" gemist hadden. Terwijl we hier stil stonden zagen we ook de blikvanger. Maar Aart Straatje i.p.v. Aart Staartjes kunnen we daar wat mee? Is Aart (hij werd immers ook meneer Aart genoemd) misschien genoeg om daarmee een bekende acteur aan te duiden. Wij vonden van niet, dus we noteerden de al eerder bezochte RC "J" en gingen op weg naar De Glind.

AB 78. bij twee straatnamen, voor "Helweg" "Postweg" L
We weten beiden waar dit bordje met daarop de twee straatnamen staat. De situatie ter plekke beoordelend komen we tot de conclusie dat we de "Helweg" niet kunnen gebruiken. Deze had dan echt in de Helweg zelf moeten staan. Even rechtdoor voor een RC "K".
 


80. na drie trappen L (MUG)

We zien het kleine huishoudtrapje met meerdere treden, maar dat blijft toch echt maar 1 trapje. Op zoek dus naar nog twee trappen. We komen bij het bordje met de vraag of de rit leuk is. Nou om daar alvast antwoord op te geven: Ja, de rit is superleuk!
Het bordje bevat de woorden leuk, leuker, leukst. Hierin herkennen wij tweemaal een vergrotende trap. Reden voor ons om naar links te gaan.

81. na Paardepoot en schicht asfaltweg L
Paardepoot met een hoofdletter, we zijn dus op zoek naar een persoon en als voormalig Donald Duck lezer zie ik dan ook Karel Paardepoot voor me. We kwamen Karel tegen hangend aan een damwand boven een sloot. Iets verder op het elektriciteitshuisje was ook een schicht te zien dus de asfaltweg links naar de juisten RC "M".
 


83. na plaatsnaambord, viersprong en ramoneur L

De laatste opdracht alweer, het plaatsnaambord en de viersprong zijn uiteraard weer geen probleem, maar wat is een ramoneur? Wederom brengt Google uitkomst. We zij op zoek naar een bol met daaronder een werktuig waarmee schoorstenen gereinigd kunnen worden en die ook wel gebruikt worden door brandweerkorpsen om hulp te bieden bij een schoorsteenbrand. De eerste afbeelding met de ketting met 4 haken voldeed voor ons niet aan deze beschrijving. Echter ook bij de tweede afbeelding (die we in het begin van de rit ook al gezien hadden) vonden wij dat we niet genoeg konden zien. We zagen inderdaad een schoorsteenveger met iets in zijn handen. Of dit de gevraagde ramoneur was, wij vonden van niet. Het kon in onze ogen ook een bezem zijn. De uitzetter vond dit toch een ramoneur en als de uitzetter dat vind dan is het dat ook. Oftewel, op het laatste moment toch ook nog onze 4e fout.
 


Jaap en de rest van de uitzet-crew, hartelijk dank voor een wederom prachtige rit. Genoeg uitdaging, we hebben wederom genoten. Zoals ik in mijn inleiding ook al aangaf zie ik geen reden om weer 7 jaar te wachten om jou opnieuw als uitzetter uit te nodigen. Sterker nog van mij mag je per direct toetreden tot het vaste uitzetterscorps  .

Adri Bundel.
 

Verslag aanvullende punten C-klasse

C 13. voor "75 m" weg L
Goed opletten wat er staat. Geschreven tekst langs de route moet in de routebeschrijving tussen aanhalingstekens en in hoofdletters staan. De opdracht is dus niet uitvoerbaar. Zie artikel 9 van het Puzzelreglement.
 


C 21. na Duits woord, voor vier asfaltweg R

Er zijn diverse Duitse woorden langs de route. De vier op de wegwijzer is pas zichtbaar bij het passeren van de wegwijzer. Daarom is de opdracht pas uitvoerbaar voor de 4 van het verkeersbord.

C 27. na remmiddel R
Norit is natuurlijk geen remmiddel. Wel het miniatuur-stootblok achter het bord met de tekst Norit.

 

C 34. na asfaltweg en de naam van een Amerikaanse rockband L (MUG)
Op het bijgeplaatste verkeersbord staat Kiss en Ride. Kiss is een Amerikaanse rockband. Kane is een Nederlandse band.
 

C 45. na dierenriem L (MUG)
De geplaatste dierenriem is niet correct. De steenbok staat er tweemaal op. De hondenriem is ook een dierenriem.
 

C 56. na telegraaf en semafoor R
De naam van het dagblad wordt geschreven met een hoofdletter T. Professor Semafoor had een afbeelding van een semafoor in zijn handen. Een semafoor is een optische telegraaf. Daarna op zoek naar een semafoor. Een seinpaal is ook een semafoor en daar had de uitzetter een mooie miniatuur van geplaatst langs de route.
 

C 78. bij twee staartnamen "Postweg" L

Goed lezen wat er staat. Staartnamen in plaats van straatnamen. De opdracht is dus niet uitvoerbaar.
 


Verslag C-klasse: Jannie Hazeleger.
 

Verslag AB-klasse: Adri Brundel.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter