Vereniging
  Bestuur
  Lidmaatschap
  Startlocatie
      Routebeschrijving
      Ons gezellige honk
      Historie
      Gebeurtenissen
  Clubblad
  Jaarvergadering
  Jubileum
  Toetsenbord
  Kroniek vereniging
  Kroniek bestuur
  Kroniek kampioenen

Historie: Van "De grote school" tot "De Moespot"

In 1912 werd de bouw van een school bestaande uit drie lokalen aanbesteed door het bestuur van de in oprichting zijnde "Roomsch Katholieke Lagere School". Het "Roomsch Katholieke kerkbestuur van de Parochie Sint Joseph te Achterveld" had zichzelf benoemd tot schoolbestuur. Pastoor Martinus Moes was destijds de grote animator achter de bouw, omdat hij het maar niks vond dat de Achterveldse katholieke kinderen onderwijs moesten volgen op een openbare school te Stoutenburg of De Glind.

 

In de oorlog kreeg de school een historische betekenis, waarvan nu nog diverse documenten en andere waardevolle attributen in de school zijn te bewonderen.
Op 30 april 1945 werd in de Achterveldse school een belangrijke conferentie gehouden over de capitulatie van de Duitse legermacht. Hierbij waren onder meer aanwezig Prins Bernhard, de chef staf van generaal Montgomery, Seyss-Inquart Reichscommissar en meerdere generaals en hoge officieren uit Engeland, Canada en andere aangesloten landen. Vervolgens werd op 5 mei deze voorbespreking bekrachtigd door een officiële ondertekening van de capitulatie in hotel "De Wereld" te Wageningen.

Na de oorlog hebben verbouwingen plaatsgevonden en werden enkele lokalen afgebroken. Eén van de drie lokalen waarin de conferentie van 1945 werd gehouden, is gelukkig bewaard gebleven. Een historische plek is hiermee in Achterveld gespaard gebleven.

In 1979 organiseerde een groep Achterveldse jongeren een demonstratie om een eigen clubhuis te krijgen en dat werd uiteindelijk de inmiddels leegstaande school. De gemeente liet het pand geheel opknappen. Binnen moest een groot gedeelte door vrijwilligers worden gedaan en deze hebben hier heel wat vrije tijd aan besteed.

Na wat organisatorische perikelen en de nodige ups en downs wat betreft gebruik van het gebouw, werd uiteindelijk de Stichting Moespot opgericht. De stichting onderhoudt contacten met de gemeente en regelt onder meer de verhuur van het gebouw aan de diverse Achterveldse verenigingen en groeperingen. Tevens brengt de stichting zoveel mogelijk structuur in de werkzaamheden van de vele vrijwilligers.

Een leuke wetenswaardigheid is nog wel dat het gebouw "De Moespot" is vernoemd naar de oprichter van de school pastoor Martinus Moes. Deze naam werd door de schoolgaande kinderen vaak verbasterd tot melkmoes. Melkmoes is een gerecht dat in deze omgeving werd gegeten, bestaande uit karnemelk en rozijnen. De melkmoes werd gebrouwen in een gietijzeren ketel (de moespot). In een pot verzamelt men ook meerdere producten. De nieuwe functie van het gebouw was zoveel mogelijk jeugd te verzamelen. De naam "Moespot" was zo geboren.

omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter