Home
  Radio, TV en publiciteit
  Veel gestelde vragen

 

Veel gestelde vragen
 

Is de autopuzzelrit nog populair?
Het is best bijzonder dat onze vereniging nog steeds bestaansrecht heeft, blijkbaar doen we iets goed. De autopuzzelrit is een oude sport/bezigheid. Vroeger had bijna iedere plaats een vereniging die puzzelritten organiseerde. Elders is er steeds minder animo voor en verdwijnen de puzzelrit-clubs. Bij ons is dat gelukkig niet aan de orde. Wat in 1958 is begonnen, weten wij in Achterveld op een eigentijdse wijze voort te zetten.

Hoe is jullie succes te verklaren?
Wij pakken de zaken serieus aan. Er komen deelnemers uit het hele land op af. Het is geen toerrit, er moet onderweg flink gepuzzeld worden. Natuurlijk komen we langs leuke plekjes in Achterveld, Barneveld, Scherpenzeel, Woudenberg en Leusden. Onderweg zijn er 20 tot 25 puzzels die opgelost moeten worden. Een typefout in de routebeschrijving staat er niet voor niets.

Heeft de jeugd interesse?
Gelukkig wel! Jonge deelnemers vinden het leuk en houden wel van een uitdaging, ondanks dat het een 'oude' bezigheid is.

Niemand van ons heeft ervaring, kunnen wij wel meedoen?
Iedereen kan meedoen aan onze puzzelritten. Het is goed te weten dat een puzzelrit geen toertocht is. Tijdens de route moet je allerlei (soms best pittige) puzzels oplossen. Als deelnemer moet je zorgen voor een goede voorbereiding, anders is de kans aanwezig dat je het rijden van een puzzelrit niet leuk zult vinden. Lees onze website aandachtig door, met name de pagina beginners en lees ook een paar ritverslagen. Ga voor je eerste puzzelrit naar de uitlegsessie en laat je goed voorlichten over ons reglement. Als je deze voorbereidingen treft, dan ga je het rijden van een puzzelrit vast en zeker erg leuk vinden!

Hoe werkt een uitlegsessie, en hoe laat is deze?
Voorafgaand aan elke puzzelrit is er voor nieuwe of onervaren puzzelritrijders gelegenheid deel te nemen aan een korte uitlegsessie. Onze ervaren instructeurs leggen de basisbeginselen van de puzzelrittensport uit. Ook is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Wil je hieraan deelnemen, kom dan tijdig naar De Moespot. De uitlegsessies starten vanaf 12.15 uur (op de Pinksterrit om 8.30 uur).

Als ik de puzzels (trucjes) langs de route niet begrijp raak ik dan de weg kwijt?
Als deelnemer aan puzzelrit raak je nooit de weg kwijt als je blijft opletten. Als je een puzzel goed doet rij je een andere route dan wanneer je deze puzzel fout doet. De deelnemers komen daarna altijd weer op dezelfde route om aan de volgende puzzel te beginnen.

Is er een onderverdeling qua deelnemers?
De A-klasse is de moeilijkste klasse, hieraan doen de diehards mee die veel ervaring hebben. In de B-klasse komen de deelnemers uit met enige ervaring. De C-klasse is speciaal voor de beginners. Zo houden we de puzzelritten voor iedereen leuk en toegankelijk.

Is het nodig om vooraf in te schrijven, of kan dat op de ritdag zelf?
Inschrijven vooraf is niet nodig, dat kan allemaal op de ritdag worden geregeld in De Moespot. Wil je snel van start met zo weinig mogelijk oponthoud aan de inschrijftafel? Maak dan gebruik van voorinschrijving. Je startkaart ligt dan klaar op de ritdag. Voorinschrijving kan tot één dag voor de rit!

Hoe kan het inschrijfgeld betalen?
Dat kan bij de inschrijftafel geregeld worden. We hebben een pinapparaat, contante betaling is uiteraard ook mogelijk.

Is er een maximaal aantal deelnemers?
Er is geen maximum aan het aantal deelnemers. Iedereen mag meedoen en kan starten gedurende de in de uitnodiging genoemde starttijd. Wel is het raadzaam vroegtijdig aanwezig te zijn, zeker als je gebruik wilt maken van de uitleg voorafgaand aan de rit.

Met hoeveel personen mag ik inschrijven of in een auto?
Inschrijving is per equipe (auto). Je mag zelf weten met hoeveel personen je in een auto wilt rijden, als het maar aan de verkeersvoorschriften voldoet.

Hoe laat kan ik inschrijven en starten?
Alle ritten behalve de pinksterrit:
Inschrijven van 12.15 tot 13.00 uur
Starten van 12.30 tot 13.15 uur.
Pinksterrit:
Inschrijven van 8.30 tot 9.30 uur
Starten van 9.00 tot 9.45 uur.

Hoe laat is de prijsuitreiking?
De prijsuitreiking is om circa 17.00 uur, maar kan iets variëren afhankelijk van de binnenkomst van de deelnemers.
De pinksterrit vormt hierop een uitzondering, dan streven we ernaar omstreeks 13.30 uur de prijsuitreiking te houden.

Hoe kan ik uitleg krijgen over puzzelrittent?
Voorafgaand aan de rit kunnen nieuwkomers deelnemen aan een uitlegsessie over het reglement en het gebruikte materiaal dat men tijdens de rit tegenkomt.
Wil je hieraan deelnemen, kom dan tijdig naar De Moespot zodat je relaxed en goed voorbereid aan de puzzelrit kunt beginnen.

Hoe kan uitleg krijgen over de gereden rit?
Na binnenkomst krijgt iedere equipe een schriftelijke uitleg om alle goed en fout uitgevoerde opdrachten nog eens rustig te evalueren. Ook kunnen de deelnemers vragen stellen en eventueel mondeling uitleg krijgen van een deskundige deelnemer, vraag dat dan even aan de  organisatie (waar de controlekaart is ingeleverd).

We moeten eerder weg, kan dat?
Als je op tijd bent, dus om 12.15 in De Moespot (liefst net iets eerder), dan kunt als één van de eerste deelnemers inschrijven. Je kunt dan om 12.30 uur starten. De rit zul je ongeveer 2 uur over rijden. Je bent dus om circa 14.30 weer terug in De Moespot.
Op de pinksterrit  kun je vanaf 8.30 uur inschrijven. Starten kan vanaf 09.00 uur, je bent dan om circa 11.00 uur weer terug in De Moespot.
Mocht het onderweg tegenzitten, dan kan het wat later worden. Eventueel kun je  na binnenkomst vertrekken, maar dan kun je de prijsuitreiking niet bijwonen.

Als ik niet meer aanwezig ben en ik heb prijs, wat dan?
Mocht je eventueel in aanmerking komen voor een prijs, dan kun je iemand regelen die de mogelijke prijs voor je meeneemt, anders gaat de prijs naar een andere deelnemer. Het is ondoenlijk voor ons om prijzen voor deelnemers te bewaren.

Kunnen jullie een rit uitzetten voor ons bedrijf of onze vereniging?
Het uitzetten van een puzzelrit is veel werk, een uitzetter is hier gemiddeld meer dan 40 uren mee bezig. Bovendien mag een rit uitzetten niet zomaar, er zijn vergunningen en ontheffingen noodzakelijk. Wij zijn blij dat we onze clubritten kunnen organiseren en je zult begrijpen dat het organiseren voor derden niet haalbaar is. Uiteraard kun je wel met uw bedrijf of vereniging deelnemen aan onze clubritten. Neem gerust contact op met het bestuur om de mogelijkheden te bespreken.

Ik kan de pdf-documenten niet lezen, wat kan ik doen?
Je kunt het beste de nieuwste adobe reader downloaden en installeren. Deze vindt je op: http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/readstep2.html
Klik op Nu downloaden en lees de instructies (eventueel op gele balk klikken en activeX element installeren toestaan)

omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter