Vereniging
  Bestuur
  Lidmaatschap
  Startlocatie
  Clubblad
  Jaarvergadering
  Jubileum
  Toetsenbord
  Kroniek vereniging
  Kroniek bestuur
  Kroniek kampioenen

AMBC Achterveld organiseert al 60 jaar puzzelritten

AMBC staat voor Auto, Motor en Bromfiets Club. De naam geeft niet onmiddellijk weer met wat voor soort club men hier van doen heeft. Als u bij het ontleden van deze naam denkt aan een vereniging van liefhebbers van vier- of tweewielige voertuigen, hebt u het grotendeels mis. AMBC Achterveld is een vereniging die zich tot doel heeft gesteld elk jaar een aantal puzzelritten te organiseren in de gemeente Leusden. Sinds 2005 worden onze ritten ook uitgezet op grondgebied van de gemeente Scherpenzeel en Woudenberg. Vanaf 2013 hebben we ook vergunning in de gemeente Barneveld, een mooie uitbreiding van ons puzzelgebied.

Iedereen mag meedoen aan onze autopuzzelritten. U hoeft dus geen lid te zijn of lid te worden om een rit bij onze club mee te rijden. Beginners of deelnemers met weinig ervaring kunnen inschrijven in de C-klasse, zodat iedereen kans heeft om een leuke prijs te winnen. Een ervaren bestuurslid geeft voorafgaand aan de rit een heldere uitleg over alles wat met puzzelritten heeft te maken. Aan het type voertuig worden geen eisen gesteld, u mag dus zowel met een nieuwe auto als met een oldtimer deelnemen. Uiteraard dient uw auto wel aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

De club bestaat momenteel uit circa 60 enthousiaste leden die zes zondagmiddagen per jaar bijeen komen in onze gezellige startlocatie "De Moespot" te Achterveld, om vervolgens van hieruit een puzzelrit te gaan rijden. Hoe gaat zo'n puzzelrit nou eigenlijk?. De deelnemers ontvangen na inschrijving een routebeschrijving en een reglement. In de routebeschrijving staat precies beschreven welke wegen de ritrijder moet berijden en indien men zich keurig aan de regels van het reglement houdt, zal men met nul strafpunten weer terugkeren bij de finish.

Simpel, zult u zeggen na het lezen van het bovenstaande, hier vergist u zich echter. De uitzetter van de rit zal namelijk proberen u met allerlei listige trucs om de tuin te leiden. Als deelnemer aan een puzzelrit moet men wel over enig gevoel voor humor beschikken, je wordt bij wijze van spreken, in de maling genomen waar je zelf bij staat. De uitzetters zijn welhaast onuitputtelijk met het steeds weer bedenken van allerlei foefjes en overigens goed bedoelde pesterijtjes.

Om een voorbeeld te geven. U kunt de opdracht krijgen: na spoorbomen rechts. Als u na over een spoorweg te zijn gekomen denkt rechts te moeten gaan, maakt u een fout. In het reglement staat namelijk dat alle oriënteringspunten zich rechts van de bereden route moeten bevinden. Omdat maar één spoorboom rechts staat (de andere staat immers links), moet u dus gewoon rechtdoor rijden.

Nu zullen de ervaren rijders deze trucs kennen, vandaar dat deze mensen in de  A-klasse rijden, waar men zich met gelijke tegenstanders kan meten. De wat minder ervaren rijders of misschien u, met geen enkele ervaring, rijden in de B- of C-klasse. En ik kan u verzekeren dat er voor iedere rijder in elke rit van alles te beleven is. En na elke rit is het weer spannend om te zien in welke opdrachten u bent beetgenomen door de uitzetter, of welke opdrachten u toch maar mooi door had. Een puzzelrit is ongeveer 35 kilometer lang en u zult hier ongeveer twee uur over rijden.

AMBC Achterveld is een vereniging die al heel wat jaartjes bestaat. De vereniging werd op 17 oktober 1958 door de bekende Achtervelder de heer J.M. Schouten opgericht. De vereniging heeft tijden gekend met een veelvoud aan leden en ritrijders van wat we nu hebben. Ondanks het feit dat de vereniging iets kleiner is geworden, is de sfeer er niet minder op geworden en  is er de laatste jaren weer een duidelijke stijging in het ledenaantal.

De leden zijn ontzettend enthousiast en gemotiveerd en hebben op deze manier een zestal leuke, gezellige en ontspannen zondagmiddagen per jaar. Overigens hoeft u geen lid te zijn om mee te rijden. U bent welkom om de sfeer van de rittensport eens te komen proeven, kijkt u maar eens in ons rittenprogramma en onderneem de reis naar Achterveld, ik zie u graag verschijnen aan de inschrijftafel.

Henk Hazeleger.

omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter