Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
  Verslagen 2018
      Lenterit
      Koningsrit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Jubileumrit
      Snertrit
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Rondje Achterveld 2018
 

uitzetters: Paddy Jans en Joan Oostveen
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger
verslag: Bart-Jan en Annet Brouwer
datum: 9 september 2018
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg A- en B-klasse  Uitleg C-klasse  Situatie opdr. 1-3
           
 Situatie opdr. 16-21  Situatie opdr. 62  Situatie opdr. 68

De scholen zijn weer begonnen! Dat is ook een startsein voor het tweede deel van het puzzelseizoen bij AMBC Achterveld. De weerapp geeft aan dat het droog en zonnig wordt met een zalige temperatuur. De echte puzzelaars onder ons weten dat dat maar 1 ding kan betekenen: fietsers en wandelaars op de weg en dus extra opletten! We lezen thuis zowel het reglement als de uitleg van de rit die deze uitzetters vorig jaar hebben gemaakt nog even door en gaan richting Achterveld.

Start bij de blauwe vlag in de Rentinckstraat
B 1. na "HENDRIK SCHOUTENSTRAAT" en "Hendrik Schoutenstraat", bij weg, voor weg viersprong links

Toeval bestaat niet, of toch wel… lazen we vanmorgen het reglement niet nogmaals door en hadden we samen discussie over de voor, bij en na… en zie daar: de 1e controleletter staat op de kaart! Zie situatieschets.
 


BC 2. na "PATER STORMSTRAAT", weg en dakkapel viersprong links
Geen van de huizen heeft een dakkapel en op het moment dat Annet de opdracht opleest en dit constateert, ziet Bart-Jan tussen de huizen door een dakkapel. Mooie samenwerking tussen bestuurder en navigator. Even beredeneren of we dit qua oplossing goed vinden en voilą! Een goed begin is het halve werk. Zie situatieschets.
 

7. na brug en "RESTAURANT CHARDONNAY", nooit niet "Jan en Eef Straat"links (GA)
Nooit niet… in ons eigen boekje een dubbele ontkenning en dan zou er staan: altijd de Jan en Eef Straat in. De uitzetters waren het daar niet mee eens en vonden dat nooit niet gelijk is aan zeker niet. Dankzij de neutralisatie gaat deze fout van het lijstje af.
 

8. na bitcoins, asfaltweg rechts (MUG)

We waren het al snel eens dat de bitcoin geen vast object is, maar toch nieuwsgierig hoe de val dan in elkaar zou steken. Waarschijnlijk waren we erg onder de indruk, want we zijn vergeten de juiste RC op de kaart te schrijven. Een dure fout!

9. na "AMBC" en roemer, "Klein Moorst" links (MUG)
Wat is een roemer? Het staat met een kleine r geschreven en is dus geen naam maar een zelfstandig naamwoord. Die hebben we dus even opgezocht en wat blijkt? Ik heb mijn eerste wijntjes vroeger uit een roemer gedronken!
 


10. na "AMBC", letters "P" en "O" asfaltweg links (MUG)
Soms weet je dat het niet klopt en ga je toch de fout in. De opdracht had wat ons betreft 2 mogelijkheden en we kozen de verkeerde. Lezen we het als de letters P en O (samen als geheel), of zoeken we letters P gevolgd door een losse O. We kozen voor het eerste wat ons 30 strafpunten opleverde.
 

13. na "AMBC" en 2e letter van alfabet asfaltweg rechts (MUG)
Altijd goed opletten dat je de vragen goed leest, vrij van eigen interpretatie. De 2e letter van het alfabet is inderdaad de B, maar daar werd niet naar gevraagd doordat in de opdracht “het” niet voor alfabet stond geschreven. De 2e letter van het woord alfabet is de L. Dus reden we bij de B gewoon rechtdoor op zoek naar de L of de opvanger en noteerde alleen maar de N. Volgende keer dus even beter kijken naar wat er nog meer te zien is als we doorrijden. De derde fout van de dag is binnen.
 
 

16. "Grote Prijzenplein" links
De inmiddels beruchte parkeerplaats in Scherpenzeel kon natuurlijk ook deze rit niet ontbreken met de nodige grappen en grollen. De opening door wel 2 bordjes hebben we niet gemist en maakten een extra rondje in de buurt voor de opvanger. Zie situatieschets.
 
 


B 17. na 3e prijs links (MUG)
B 18. na 4e prijs links (MUG)
B 19. na 5e prijs links (MUG)
B 20. viersprong rechts
B 21. einde weg rechts
Helaas ging het op het plein hopeloos mis. Hier hebben we vaker last van, dus wijs geworden hadden we het plein als plattegrond op het kladblok getekend en zo 'droog' gereden. We maakten helaas hierin een dure denkfout en haalden de foute letter W op. Overigens complimenten naar de uitzetters dat er voor elke klasse een variatie van deze opdracht is gemaakt! Zie situatieschets.

25. asfaltweg rechts
26. na "AMBC" en 2½ gat rechts (MUG)

Tijdens het rijden hebben we soms te veel oog voor de omgeving en soms te weinig. Deze fout is getuige van te weinig aandacht voor de omgeving en waren we meer bezig met het bedenken hoe de uitzetter halve gaten denkt te gaan uitbeelden. Geen bordje gezien dus, netjes asfaltweg rechts gegaan en hopla: weer een foutje binnen. Daarna smakelijk gelachen om de hele halve gaten.
 

 

27. na brailleschrift links (MUG)
Voor de zekerheid maar even uitgestapt en aan de bordjes gevoeld of er toch niet stiekem braille op te vinden was. Dit was niet het geval en dus vonden wij dat er geen brailleschrift aanwezig was.

28. na pratende papegaai rechts (MUG)
We zijn door scha en schande wijs geworden met bijvoeglijke naamwoorden, vaak een signaal dat er een val in de opdracht zit. Dat bleek ook dit keer, beide papegaaien hebben geen stom woord gezegd en zonder strafpunten mochten we verder.
 


AB 31. voor weg, viersprong rechts
AB 32. aanhoudend na RC links
AB 33. na "AMBC" rechts

Sinds wij van de C-klasse naar de B-klasse zijn gepromoveerd komen we de opdrachten met aanhoudend tegen. Ondanks kaartstudies, een fantastische uitleg door Jannie, oefenen, oefenen en oefenen, blijft het onze zwakke plek. Met een soort podiumvrees en gevoel van 'o jee' beginnen we er braaf aan…. om ook dit keer te moeten concluderen dat het nog boven ons niveau is. Geluk voor ons dat deze opdracht geneutraliseerd is omdat het bij meer puzzelaars boven de pet is gegaan!

34. VRW rechts
Bordje? Welk bordje? We hebben geen bordje gezien, waarschijnlijk nog in shock van de aanhoudende ellende in De Glind. Als beloning opnieuw 30 strafpunten.
 


38. "Koolhovenweg" links
Dat is pech, straat weg… of weg straat. Gelukkig waren we bijgekomen van schrik en behaalden we hier geen 30 strafpunten.
 


Tijdens de opdrachten 39 t/m 55 dien je alleen gebruik te maken van asfaltwegen!
39. na 2 slimmerikken asfaltweg rechts (MUG)
40. einde weg rechts
41. na gatsometer rechts (MUG)
42. einde weg links
43. VRW rechts

Deze slimme uitzetters hadden ons niet tuk dachten we… de dubbele k hadden we gezien, de hersteller met de 11 ook… dat we alleen over asfalt mochten rijden hadden we ook prima uitgevoerd… dachten we en zo kregen we weer 30 strafpunten op het lijstje erbij.
 


51. na sleets kleed asfaltweg rechts (MUG)

Wel van gehoord, maar de exacte betekenis maar even opgezocht; wanneer iets sleets is, is het door slijtage aangetast. Onze verbazing was dus groot bij het googelen dat sleetse kleden als nieuw worden verkocht. Het zou een grap van een cabaretier kunnen zijn, maar voor ons goed voor gratis doorrijden.
 

53. na stalen ros asfaltweg links (MUG)
Als klein meisje droomde ik van een eigen paard. Tijdens elke fietstocht moest er bij elk weiland worden gestopt zodat ik het daar aanwezige paard kon aaien. Elke keer gaven mijn ouders dan aan dat ik maar weer op het stalen ros moest klimmen zodat we (eindelijk) weer verder konden gaan. Wij dus op zoek naar een fiets en daarna linksaf de asfaltweg in.
 

55. bij verkeersbord aanduidende rotonde rechts

In onze beginjaren van het puzzelen kregen we de tip om het boekje met verkeersregels en -borden aan te vragen. Al jaren onze kameraad bij het puzzelen en ook vandaag weer de reden voor een gratis doorgang naar de volgende opdracht.

A 62. Na "AMBC", voor weg rechts (Parkeerterrein Lidl)
B 62. na "AMBC" rechts (Parkeerterrein Lidl)
AB 63. na H "114", H en H "120" aanhoudend weg rechts

Daar was die blinde vlek genaamd 'aanhoudend' weer voor ons. Eerst maar veilig de discussie voeren of de huisnummerbordjes wel kunnen omdat ze niet aan de route liggen, maar achter de heg zichtbaar zijn. Wij vonden van wel en dat is maar goed ook: onze eerste goed uitgevoerde opdracht met aanhoudend! Zie situatieschets.

64. na verkeersbord aanduidende verkeersdrempel, voorrangsweg links
Het verkeersbord hebben we natuurlijk in dat mooie boekje kunnen vinden en in de werkelijkheid ook 2 keer langs de weg zien staan. Geen moment bedacht dat de val in het woord voorrangsweg zou zitten… dus plus 30 voor het scorebord.
 


65. na "AMBC" en vijf voor zes, eenrichtingsweg links (MUG)
In eerste instantie reden we hier voorbij omdat het nog maar vijf voor vijf was. Dat vonden we echter te makkelijk, zeker voor een B-klasse en dus even terug. Dat leverde ons opnieuw een gratis passage op, omdat we op tijd zagen dat de vijf echt voor de zes stond.
 

67. na satellietontvanger, "Otelaarseweg" rechts
Het eerste wat ons opviel, was dat er geen MUG achter de opdracht stond. Dan weet je dat je extra moet opletten op wat je ziet. De satellietontvanger aan het huis is dan meer als voldoende om zonder strafpunten door te mogen rijden.

68. na "AMBC", Renault, DAF en Honda links (GA)
Op het moment dat je bij de laatste 10 opdrachten bent aangekomen, weet je dat het venijn in de staart zit. Ondanks deze waarschuwing aan onszelf eist de rit zijn tol en gaan we inderdaad mee in de volgorde van de auto's. Beloning 30 strafpunten. Zie situatieschets.
 

 

71. na "DLW" en situatieschets, voor "12.000R", "L14.000" rechts

De wegen rondom Achterveld zijn heerlijk om over te toeren, zo weten wij puzzelaars al vrij lang. We kregen een sliert aan tegenliggers, rijdend in auto's variėrend van leeftijd en af en toe ook een lust voor het oog. De auto maar even aan de kant gezet om al dat moois te kunnen bekijken en daar zijn we ze dankbaar om, want we zagen dat bij de 1e gelegenheid van deze opdracht het bordje 12000R geen punt bevatte zoals in de opdracht werd gevraagd. Klassieke auto's nazwaaien en doorrijden naar de volgende situatie. Daarmee hebben we deze opdracht per ongeluk goed uitgevoerd.
 

AB 73. na RC, aanhoudend na minister weg rechts (MUG)
Nee, niet weer aanhoudend. Daar zou een maximum aan gesteld moeten worden wat je in een rit mag tegenkomen. Eerst maar puzzelen met de ministers, of met de kleine sterretjes, of misschien wel met een staatssecretaris.
Het venijn en de vermoeidheid blijken het achteraf te winnen want hier doen we alles goed, maar vergeten we dat bij aanhoudend de reeds bereden wegen niet nogmaals mogen worden bereden. Dertig strafpunten cadeau!
 

76. na Romeins amphitheater, "Rentinckstraat" rechts
Finish, kaart binnen inleveren in De Moespot

Wij hadden twijfel aan de juiste schrijfwijze van amphi en dat was maar goed ook. We hebben de rit mogen afsluiten met een goede letter op de kaart.
 

Na het inleveren van de kaart bleek dat we het dit keer vrij goed hadden gedaan, als nieuwelingen in de B-klasse. Geen strafpunten voor tijd en door de neutralisaties slechts 10 fouten. Trots dat we voor het eerst een opdracht met aanhoudend goed hebben uitgevoerd en de beloning van de dag was dan de 2e plaats!
Dank aan Paddy en Joan voor het maken van weer zo'n leuke rit en het keer op keer verzinnen van nieuwe vallen. Wij hebben er weer van genoten.

Bart-Jan en Annet Brouwer

Verslag aanvullende punten A- en C-klasse

A 1. na "HENDRIK SCHOUTENSTRAAT" en weg, voor klinkerweg, bij asfaltweg
asfaltweg links

Oriėnteringspunten in de routebeschrijving dienen in de volgorde te staan waarin ze worden bereikt, dus eerst na …., dan bij …. en tenslotte voor …., zie artikel 8c van het Puzzelreglement Midden-Nederland. Dat was in deze opdracht niet het geval. Zie situatieschets.
 


A 2. na "PATER STORMSTRAAT", weg en weg, viersprong links
A 3. aanhoudend wegsituatie rechts

Een mooie opdracht om met de situatietekening nog eens te beleven. Zaak is om te onthouden welke wegsituatie in dezelfde of de vorige opdracht is gebruikt. Zie situatieschets.

A 17. na 1e prijs links (MUG)
A 19. na 3e prijs links (MUG)
A 18. na 2e prijs links (MUG)
A 20. viersprong rechts

Artikel 8b4: Het is niet toegestaan gebruik te maken van objecten die in de vorige of in dezelfde routeopdracht al als oriėnteringspunt zijn gebruikt. Dit goed in de gaten houden, dan is ook dit een leuke opdracht om met de situatietekening nog eens uit te proberen. Zie situatieschets.
 


A 46. voor een "Een" links (MUG)
A 47. voor een "Een" rechts (MUG)

Meerdere interpretaties zijn mogelijk. Opdracht 46 is alleen uitvoerbaar voor een weg met de naam Een. Opdracht 47 was uitvoerbaar voor het cijfer 1, de weg Een rechts te gaan. Daarna keren bij de routecontrole en opnieuw beginnen met opdracht 46. Deze opdracht was daarna niet meer uitvoerbaar.
 


A 60. na "AMBC", viersprong links

Doordat onderborden onder verkeersborden geacht werden niet aanwezig te zijn (aanvullend reglement E.), sloot het verkeersbord de weg naar rechts af en was de wegsituatie geen viersprong.

C 1. na "HENDRIK SCHOUTENSTRAAT" en "Hendrik Schoutenstraat", bij weg, voor weg viersprong links
De weg Hendrik Schoutenstraat mag niet naar naam worden aangeduid, omdat het straatnaambord voor de weg staat en dus bij het begin van de weg gepasseerd is (PMN artikel 5e). Zie situatieschets.
 


C 17. na 1e prijs en 4e prijs viersprong rechts (MUG)

Op het 1e plaatje staat de 1e prijs, dus 1e prijs gevonden. Op zoek naar de 4e prijs. Op het 2e bordje staan 2 2e prijzen, dit is niet de gezochte prijs, dan gaan tellen. Na de 4e prijs (tellen) de opdracht uitvoeren. Zie situatieschets.
 

C 32. na "CONFERENTIECENTRUM DE GLIND'" viersprong rechts
Heeft de navigator gezien dat er een extra ' achter de tekst staat? Opdracht dus niet uitvoerbaar, op het bord langs de route stond de extra ' niet.
 


C 73. na RC en ministerren weg rechts (MUG)

Een plaatje met veel ministers en ministerren*. 2 ministerren zijn voldoende om de opdracht uitvoerbaar te maken.

Verslag AC-klasse: Jannie Hazeleger.

Verslag B-klasse: Bart-Jan en Annet Brouwer.


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter